Завантаження ...
banner

Олександр Кодола розповів, про що вдалося домовитися з президентом Франції

Олександр Кодола розповів, про що вдалося домовитися з президентом Франції фото

Делегація від Чернігівщини брала участь у 104-му Конгресі мерів та президентів агломерацій Франції. Серед них були присутні і мери міста Ніжина Олександр Кодола та міста Ічні Олена Бутурлім.

Як усе відбувалося та яких домовленостей вдалося досягти – в розмові з Олександром Кодолою.

Пане Олександре, наскільки важливим виявилося це відрядження?

Спільно з мерами українських міст мали нагоду зустрітись із депутатами Сенату, розповісти про війну в Україні, про воєнні злочини росіян.

Закликав Сенат Франції підтримати наші громади в критичних умовах російського терору, а також посилити військову та гуманітарну допомогу Україні в нерівній боротьбі з країною-терористом.

Раніше ми писали: Міський голова Ніжина Олександр Кодола відвідав з діловим візитом Францію

Якою видалася зустріч із президентом Франції Емануелем Макроном?

У нас була зустріч не тільки з Макроном, ще була зустріч у Сенаті Франції з сенаторами, президентом Сенату, з мером Парижа. І найголовніше, ми туди їздили на запрошення Асоціації мерів Франції, там проводився найбільший конгрес мерів. Тому метою нашого візиту було познайомитися з мерами Франції, розповісти їм про війну в Україні, воєнні злочини росії і, відповідно, підштовхнути Францію як потужну країну до збільшення нам допомоги – військової, гуманітарної і технічної. Ми як мери міст просили підтримки генераторами, засобами зв’язку, альтернативними видами енергії. Із Макроном на цю тему ми також говорили, а ще про лікування наших поранених військових і військову підтримку. Хоча ці питання вирішують на рівні урядів, ми все одно як мери міст наголосили, що нам дуже важливі сучасні системи протиповітряної та протиракетної оборони, оскільки ворог і стріляє по мирних містах, і знищує нашу інфраструктуру. Хоче залишити наші міста без засобів для існування. Тому на цю тему в нас була розмова.

Макрон сказав, що вони підтримуватимуть Україну стільки, скільки буде потрібно. Це дуже важливо. І власне в день нашого від’їзду на сайті посольства Франції з’явилося повідомлення, що вони вже виділили сто чи двісті потужних генераторів і надсилають їх в Україну.

Чи буде якась допомога для Ніжина?

Я сподіваюсь, що буде. Бо в грудні до нас планує приїхати делегація з регіону Іль-де-Франс, це столичний регіон Франції, який якраз узяв шефство і кураторство над нашою областю – для допомоги, відновлення та з інших питань. Сподіваємося, що Чернігів, Ніжин і всю нашу область підтримають. Для цього, власне, ми і вирвалися в закордонне відрядження. До того ж, нині кудись поїхати не так уже й просто. Не так як раніше було – сів у Борисполі на літак і приземлився в Парижі. Більшу частину відрядження витратили на дорогу. Треба було до Кишинева доїхати власними автівками, потім уже літаком. Непросто, але необхідно.

Що скажете про настрій французів?

Сенат Франції 5 чи 10 хвилин стоячи аплодував нашій делегації – шістьом мерам. Це показник того, наскільки поважають і підтримують наш український народ. І зустріч на найвищому рівні відбулась – особисто з президентом Франції, мером Парижа, сенаторами, мерами, тобто максимальна відкритість і доступність.

Ірина Осташко

Фото зі сторінки Олександра Кодоли

  

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: