Завантаження ...
banner
banner

Дівчинка з Ніжинщини, що з'їла щуку домашнього копчення, досі під ШВЛ

Дівчинка з Ніжинщини, що з'їла щуку домашнього копчення, досі під ШВЛ фото

Щука домашнього копчення, з’їдена родиною на Різдво, обернулася боротьбою за життя дитини. 11 січня до реанімаційного відділення обласної лікарні у важкому стані доставили восьмирічну дівчинку з Ніжинського району з клінічно, а потім і лабораторно встановленим ботулізмом. У дитини спостерігалися проблеми з диханням, розлади ковтання та мовлення, парез кишківника. Медики одразу ввели протиботулінічну сироватку та почали симптоматичне лікування. 18 січня, стабільно важка дитина, продовжує перебувати у стаціонарі та підключена до апарату штучної вентиляції легень.

– Все з тієї позиції, що могла зробити лікарня відразу в перші години, все було зроблено. Не потрібно очікувати, що відразу ввели антитоксин і все нормалізувалось. Антитоксин тільки попереджає, щоб токсини, які є ботулінічні, не погіршували симптоматику, але те, що токсин уже зробив, процес регрес буде через кілька тижнів і все лікування йде на підтримку, щоб допомагати дитині виходити з цього стану, – зазначає виконуючий обов’язки завідувача інфекційного відділення Чернігівської обласної дитячої лікарні Володимир Андрющенко.

 
 

За словами лікаря, все почалося як і при звичайному харчовому отруєнні з блювання та болю в животі, 9-го січня дівчинку госпіталізували до Борзнянської лікарні, і за два дні до Чернігова, вже зі значно складнішою симптоматикою. Процеси зворотні, однак на них потрібен час: якщо говорити про відновлення шлунково-кишкового тракту – до півроку, чіткості зору – до кількох місяців. Все залежить від того, скільки токсину потрапило в організм і якої він встиг наробити шкоди, а також індивідуальних особливостей людини.

–В когось швидше процес регресу йде, в когось повільніше, але в більшості випадків, якщо зупинили саме захворювання, коли ще не задіяна дихальна мускулатура, діафрагма, то прогноз більш-менш благоприємний але все залежить індивідуально від організму дитини, у когось може ухудшатись симптоматика. Тому наперед, особливо в таких дітей, котрі потрапляють в реанімаційне відділення, прогноз якийсь надавати подалі дуже складно, – додає Володимир Андрющенко.

Це перший у цьому році випадок ботулізму на Чернігівщині, що як і 90% усіх отруєнь ботулотоксином спричинений вживанням в’яленої або копченої в домашніх умовах риби – це підтвердило епідеміологічне розслідування, проведене обласним центром контролю та профілактики хвороб. Попри постійні попередження, щороку фіксується по 10-12 випадків захворювання з високим відсотком летальності.


–Ботулізм – це інфекційне захворювання, яке супроводжується порушенням центральної і периферійної нервової системи. Перші симптоми, характерні для саме ботулізму, це двоїння в очах, сітка в очах і порушення ковтання, але симптоми можуть бути і некласичними, починаючи від підвищення температури до невиразності мови, – констатує заступниця генерального директора Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Тетяна Наливайко.

Як пояснює фахівчиня, практично єдиний спосіб вилікувати ботулізм без наслідків – якщо діагноз був встановлений вчасно і сироватка введена, поки токсини не всмокталися із крові. Нерідко ряд неприємних симптомів супроводжують людину всю решту життя. Інфікуватися ботулізмом можна через заражені консервовані гриби, овочі, рибу чи м’ясо, або якщо вони були засолені, копчені чи в’ялені без дотримання технології. До того ж, він характеризується гніздовим забрудненням, коли в одному шматочку їжі може бути ця спора, а в іншому ні.

–Збудник ботулізму в такому сплячому вигляді, в спорах, які не чутливі не до високих температур, не до низьких температур, він постійно в ґрунті. Сам збудник він не являється небезпечним, але коли ця спора потрапляє в анаеробні умови, тобто там, де немає кисню, в консервацію, в м’язи тварини, або м’язи риби, то виділяється бутолотоксин, – наголошує Тетяна Наливайко.

Попередити ботулізм, як і більшість складних захворювань, легше, ніж потім лікувати, кажуть медики. Тому не рекомендують купувати у приватних осіб та виготовляти вдома копчені та в’ялені м’ясопродукти і рибу, консервувати їх в герметично закритих банках, консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, а також брати консерви з наявністю плісняви.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: