Завантаження ...
banner
banner

Чернігівський художник подарував свою картину командувачу ОК «Північ»

Чернігівський художник подарував свою картину командувачу ОК «Північ» фото

На картині зображений один з будинків по вулиці Чорновола, який на початку березня  постраждав від російського авіанальоту.

– Ця картина для мене дуже особиста. Я мешкаю поруч і з вікна квартири спостерігав, як цей будинок народжувався, власне і як панельний будинок, який поруч. А третього березня 2022 року я так саме з вікна квартири був свідком того ворожого авіаудару по цих будинках, який забрав десятки людських життів. Згодом, вже після вигнання ворога, було дуже важко повертатися до творчості. Кожен день я бачив цей «поранений будинок» і в моїй свідомості склався образ, що цей будинок є символом стійкості нашого міста. Він «поранений», але стоїть, і зараз його відбудовують, власне як і Чернігів. З певного ракурсу було видно, що ця пробоїна наскрізна і на заході сонця крізь цю щілину було видно сяйво. Так я зрозумів що це сяйво – це крапка над літерою «і» в слові Чернігів. Пізніше друзі мені сказали, що на картині ця літера «і» нагадує палаючу свічку. 

За словами Сергія Тонканова, картина написана у більш плакатному стилі, що не притаманно творчості художника. «Це була перша картина, яку я намалював після повномасштабного вторгнення, а разом із цим повернулося натхнення».

– 24 лютого 2023 року я дізнався, що завтра до музею сучасного мистецтва «Пласт-Арт» на виставку, яка присвячена обороні Чернігова, має завітати командувач ОК «Північ», Герой України, генерал-майор Віктор Ніколюк. Цю виставку я допомагав створювати Борису Дєдову і надавав власні фотоматеріали. Майстерня, де створювалася картина, знаходиться безпосередньо в музеї. Так я і вирішив, що було б справедливо, щоб ця картина належала ОК «Північ». А для мене, як для художника та жителя Чернігова, який пережив ту облогу, було б за честь в такий спосіб віддячити за той подвиг оборонцям міста і особисто Віктору Ніколюку – людині, генералу, який командував обороною міста, ризикуючи власним життям. 

Приєднуйтесь до Телеграм каналу https://t.me/My_Nizhyn та  Вайбер

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: