Завантаження ...
banner
banner

У школі на Ніжинщині виявили збудника інфекції в капусті: що відомо?

У школі на Ніжинщині виявили збудника інфекції в капусті: що відомо?  фото

У школі-ліцеї Макіївської громади Ніжинського району в капусті, яка була прризначена для харчування школярів, виявили збудника ієрсиніозу. Через це у закладі міг бути спалах гострої кишкової інфекції. Проби овочів провели фахівці у результаті моніторингового візиту. Про це повідомляє Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України на своїй сторінці у Facebook. Більше інформації - у матеріалі

За результатами досліджень, фахівці рекомендували провести дезінфекцію на харчоблоці та у складському приміщенні ліцею, де зберігаються овочі, а в самому навчальному закладі провести дератизаційні роботи.

Кухарям заборонили приготування салатів із сирих овочів (капусту, що призначена для приготування страв, використовувати лише після відповідної термічної обробки). Також працівники кухні повинні дотримуватися правил приготування їжі та зберігання продуктів харчування, а також виконувати правила особистої гігієни

Довідково.

Ієрсиніоз – гостре інфекційне зооантропонозне захворювання, яке характеризується токсико-алергічною симптоматикою, ураженням травного тракту і важким перебігом. Резервуаром інфекції у природі є гризуни (особливо синантропні мишовидні), свійські тварини, собаки.

Збудник Yersinia enterocolitica належить до одного виду зі збудником чуми. Втім, вона не така агресивна, але епідеміологи відзначають її важке розпізнавання та симптоматику. Зазвичай хвороба передається фекально-оральним шляхом через вживання забруднених овочів, фруктів, молока, м’яса, що не пройшли термічної обробки після тривалого зберігання у холодильнику чи підвалі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: