Завантаження ...
banner
banner

В Україні можуть встановити новий тариф на електроенергію

В Україні можуть встановити новий тариф на електроенергію фото

В Україні можуть підвищити тарифи на електроенергію із 1,44 (1,68) грн за кВт*годину до 5,5 грн. Підвищення можна розбити на декілька етапів. Про це йдеться у публікації Цензор.

Видання з посиланням на власні джерела наголошує, що остаточного рішення в Кабміні ще не ухвалило. А в Офісі президента бояться соціального невдоволення через можливе зростання тарифів на тлі з падінням доходів.

Співрозмовник видання в уряді стверджує, що вже зараз кожна кВт*година має коштувати близько 7 грн. Різницю між чинним та економічно обґрунтованим тарифом покриває за рахунок доходу від генерації ("Енергоатому" та "Укргідроенерго").

Зараз із кожного кВт*година немає ресурсу для покриття 1,3 грн. У результаті лише 2022-го виник борг у розмірі 33 млрд грн. Потрібні додаткові десятки мільярдів гривень на відновлення пошкодженої ракетним обстрілом інфраструктури.

Тільки "Укргідроенерго" оцінили свої збитки у 22 млрд грн. Прямі збитки ДТЕК становлять 6 млрд грн. І це без урахування втрат "Енергоатому" та "Центренерго". Міжнародні партнери привселюдно не закликають підвищити тарифи на електроенергію.

Однак у меморандумі з МВФ йдеться, що необхідно відновити конкуренцію на ринках. Конкуренція без запровадження ринкових тарифів неможлива.

Раніше OBOZREVATEL писав, що в Україні з квітня підвищили тарифи на воду. Таке рішення ухвалено з урахуванням подорожчання складових тарифу (електроенергії, реагентів тощо).

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: