Завантаження ...
banner
banner

Придбай книгу - підтримай ЗСУ: відома письменниця з Чернігівщини влаштувала розпродаж книжок

Придбай книгу - підтримай ЗСУ: відома письменниця з Чернігівщини влаштувала розпродаж книжок фото

Тетяна Винник, письменниця, поетеса, перекладачка з російської, англійської та болгарської мов оголосила розпродаж своїх дитячих книжок з автографом, а саме: «Відлуння нашої хати» та «Космічна пригода Талалайка». Детальніше у матеріалі.

І це не просто розпродаж літератури, адже відбувається він задля благородної мети – допомоги українській армії. Задум такий, що перший замовник отримає книжки з автографом авторки, а кошти за них надійдуть на рахунок чернігівського волонтера Олександра Ясенчука. Докладніше про це – в інтерв’ю з письменницею Тетяною Винник.

Пані Тетяно, чому влаштували такий розпродаж?

Я певний час була відсутня в Україні, за цей час у мене вийшла нова книжка для дітей «Космічна пригода Талалайка» (видавництво «БукРек»). Це продовження першої повісті «Відлуння нашої хати», яка полюбилась моїм читачам. Діти через видавця й особисто у мене просили продовження книжки, тому я написала продовження пригод хлопчика-відлуння на ім’я Талалайко. Книжку чекають читачі, тому я активно відгукуюсь на пропозиції презентувати її скрізь, де є дитяча аудиторія, від якої отримуєш емоційний мегафідбек!

Чому вирішили підтримати волонтерів, зокрема пана Ясенчука?

З Олександром Ясенчуком я давно співпрацювала як організатор Міжнародного фестивалю інтеграції слова у сучасному артпросторі «Литаври» та інших просвітницьких волонтерських проєктах, які ми робили з колегами з громадської організації «Центр новітніх ініціатив та комунікації». Пан Олександр завжди підтримував благодійні ініціативи, долучався організаційно, надавав у книгарні «Інтермецо» майданчик для виступів, проведення пресконференцій, презентацій тощо. Тому з початком війни по можливості я співпрацювала з паном Олександром – донатила, намагалася бути корисною організаційно. А співпрацювала саме з ним, бо довіряю йому, знаю по роботі, що він людина порядна і невтомний активіст. Із початком повномасштабного вторгнення пан Олександр організовував допомогу нашим воїнам із Чернігівщини (і не тільки, я думаю). Він зі своїми однодумцями багато робить для наближення нашої Перемоги. Мені теж хотілося долучитися до роботи організації пана Олександра. Саме тому виникла ідея (насправді вона не нова, така ініціатива сьогодні доволі популярна серед письменників) організувати акцію: хто перший вирішить придбати комплект моїх книжок, має одразу надіслати кошти на рахунок БО «Захистимо Україну», а від мене отримає книжки з автографами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівський археолог розповів, кому належали могили, розкопані на Любецькій

На які корисні для військових речі ви перераховували кошти?

Чесно кажучи, я навіть не пам’ятаю, на що конкретно я донатила, але точно знаю, що гроші, які я перераховувала, завжди залучалися на важливі потреби для наших захисників. Пан Олександр постійно організовує закупівлю для українських військових найнеобхідніших речей, за що йому і його побратимам варто подякувати, як і іншим волонтерам.

Чи охоче нині люди купують книжки?

Книжки купують. Можливо, й не так активно, як це було до війни, але життя продовжується, діти ростуть… І сьогодні поруч із основною потребою в захисті дитини, в забезпеченні її фізичних та моральних потреб, є необхідність у якісній українській книжці. Адже розвитку та виховання дітей з початком російсько-української війни ніхто не скасовував. Я співпрацювала з багатьма вчителями та бібліотекарями не тільки з Чернігівської області, але й загалом з України. Багато залежить від учителя та бібліотекаря. Показник роботи з дітьми та батьками – це соціальна та інтелектуальна активність класу чи дитячої аудиторії загалом. В активних вчителів – активні учні, які купують книжки, читають їх (що теж дуже важливо!), обговорюють на уроках і різних заходах сучасні тенденції літератури, знайомлять дітей із сучасними авторами та їхніми новими виданнями. Я люблю приходити в такі аудиторії, тому що з підготовленими дітьми краще працюється, вони отримають більшу користь від цієї зустрічі, ніж дітки, які не підготовлені і не привчені до таких контактів. І важливо вчити дитину купувати книжку, тому що так більше усвідомлюється їх цінність. Адже аби вийшла одна книжка з ілюстраціями, іноді над нею доводиться працювати не один рік. Я не кажу про те, що є книжки, які пишуться десятки років, я говорю про підготовчий процес до видання ( ілюстрування, редагування, верстка).

Поки що люди не дуже активно відгукуються на мою пропозицію, але вважаю, що спільними інформаційними зусиллями більше людей дізнається про ініціативу і знайдуться ті, хто придбає книжки для своїх дітей і зробить корисну справу для ЗСУ. У нас прекрасні люди і чудова країна, і все у нас буде добре.

ІНФОРМАЦІЯ ПРО КНИЖКИ:

У першій книжці «Відлуння нашої хати» йдеться про дівчинку Даринку і її друга хлопчика-відлуння Талалайка, який розмовляє приказками. Це сповнює текст гумором, актуалізує дитячу увагу, робить процес читання цікавим, захоплюючим і повчальним. Також у книжці можна знайти персонажів з міфології України, зокрема тих, хто оселявся в оселях наших пращурів. Ілюструється багатство української мови завдяки синонімії.

У другій книжці на друзів чекають неймовірні космічні пригоди. Читач разом із героями дізнається, який вигляд мають планети Сонячної системи, яка маса Сонця, кого називають близнючкою Землі, за скільки років можна перетнути Галактику, що таке сонячний вітер, хмара Оорта й пояс астероїдів…

Спілкувалась Ірина Осташко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: