Завантаження ...
banner
banner

Чи можна у Ніжині отримати е-рецепт у лікаря, просто зателефонувавши йому?

Чи можна у Ніжині отримати е-рецепт у лікаря, просто зателефонувавши йому?  фото

З 1 квітня 2023 року в Україні почали діяти е-рецепти на деякі медикаменти. На звичайні візити до аптек це не вплине, але дозволить людям уникнути зайвих паперових бланків із незрозумілим почерком лікарів.

Електронний рецепт (е-рецепт) – це цифрова альтернатива паперового рецепту, який містить назву та код ліків. Отримати е-рецепт можна не лише на айфон останньої моделі, але й на будь-який кнопковий телефон, який має змогу приймати смс.

Приклад е-рецепту: «Ваш рецепт: 1234-5678-9876-5432. Код підтвердження: 0398».

Зазначається, що для отримання електронного рецепту не потрібно мати декларацію з сімейним лікарем. Його можна отримати від будь-якого лікаря, який лікує пацієнта, наприклад, хірурга, терапевта, кардіолога чи онколога. Крім того, лікувальний лікар може виписати е-рецепт навіть дистанційно.

MYNIZHYN.com дізнавався, чи можна у Ніжині отримати Е-рецепт у лікаря, просто зателефонувавши йому?

Про це ми поговорили з директором Ніжинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Оксаною Калініченко.

«Електронне направлення виписує той лікар, якому потрібні результати того чи іншого обстеження для оцінки стану здоров’я пацієнта. Це може бути лікар, який надає первинну допомогу, а саме: сімейний лікар, терапевт, педіатр. Або лікар, який надає спеціалізовану допомогу, такий як гастроентеролог, онколог, невролог та інші.

Тобто лікар-спеціаліст теж може самостійно створювати е-направлення, і для цього пацієнтові не потрібно звертатися до лікаря первинної медичної допомоги (ПМД), з яким укладено декларацію» - зазначає Оксана Калініченко

Також вона говорить, що лікар з надання ПМД може прийняти рішення про надання окремих послуг ПМД за місцем проживання (перебування) пацієнта або з використанням технічних засобів електронних комунікацій відповідно до режиму роботи надавача ПМД. Згідно наказу МОЗ № 504

 Головне фото ілюстроване - РБК-Україна

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: