Завантаження ...
banner
banner

У Ніжині написали звернення до Прем’єр-міністра України: про що йде мова

У Ніжині написали звернення до Прем’єр-міністра України: про що йде мова фото

Сьогодні, 20 червня відбулась чергова сесія Ніжинської міської ради. Під час засідання депутами було підтримано звернення Ніжинської міської ради до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо сприяння в наданні бюджету Ніжинської міської територіальної громади додаткової дотації з державного бюджету на компенсацію втрат доходів місцевих бюджетів внаслідок наданих державою податкових пільг.

Зазначається, що звернення було пітримано депутатами з метою збереження спроможності нашої громади підтримувати своє життєзабезпечення, потреби військових формувань ЗСУ, належний рівень житлово-комунальних послуг мешканців.

Дане рішення зумовлене тим, що 11 квітня 2023 року Верховна Рада України прийняла Закон України № 3050-IX «Про внесення змін Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно», який набрав чинності 06 травня 2023 року.

Законом уточнено норми щодо звільнення від сплати плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Зокрема, плата за землю не нараховуватиметься і не сплачуватиметься за земельні ділянки, які розташовані на територіях, де ведуться (велися) бойові дії для фізичних осіб за період з 1 січня 2022 року до 31 грудня 2022 року, для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців - з 1 березня 2022 року до 31 грудня 2022 року.

За обʼєкти житлової та/або нежитлової нерухомості, що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих російською федерацією територіях України:

• за 2021 та 2022 роки - за обʼєкти житлової нерухомості, у тому числі їх частки, що перебувають у власності фізичних осіб;

• за період з 1 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року - за обʼєкти житлової нерухомості, у тому числі їх частки, що перебувають у власності юридичних осіб, та за обʼєкти нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та/або юридичних осіб.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 року N° 309.

Пунктом 2.10. розділу 2 даного наказу вся територія Чернігівської області визначена територією активних бойових дій з 24.02.2022 року по 03.04.2022 року.

В результаті вищезазначених змін до податкового законодавства очікувані втрати власних доходів по загальному фонду бюджету Ніжинської МТГ до кінця року складуть 92,2 млн. грн., в тому числі втрати по платі за землю - 82,3 млн. грн., по податку на нерухоме майно, відмінному від земельної ділянки - 9.9 млн грн.

В бюджеті громади власні та закріплені доходи на 2023 рік заплановані в сумі 555,7 млн. грн. Тобто, в результаті наданих державою пільг платникам податків Ніжинська громада втратить шосту частину власних доходів, або 16,6 відсотка.

Задля усвідомлення розміру втрат місцевого бюджету в частині його видатків зазначимо, що 92,2 млн. гри. - це більше, ніж кошти, заплановані на 2023 рік на фінансування таких галузей як «Охорона здоров’я» (46,2 млн. грн.) та «Житлово-комунальне господарство» (45,4 млн. грн.).

Резерв бюджету - вільні залишки коштів, які станом на 01.01.2023 року складали 94,8 млн. грн., на даний час розподілені в сумі 92,3 млн. грн., з яких 74,0 млн. грн., або 80,2% направлено на заробітну плату, енергоносії, інші захищені статті видатків, соціальні програми, матеріально-технічне забезпечення підрозділів ЗСУ, ДПРЗ, ГУНП, ремонти та облаштування укриттів в закладах освіти та житлових будинках, програму допризовної підготовки та мобілізаційних заходів тощо.

Втративши шосту частину доходів бюджету міська рада, обовʼязком якої є гарантування безпеки та якісних умов проживання мешканців, не зможе в повній мірі виконувати свої повноваження.

За інформацією Ніжинської міської ради

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: