Завантаження ...
banner
banner

Опалювальний сезон: чи буде в Ніжині жити тепло?

Опалювальний сезон: чи буде в Ніжині жити тепло?  фото

До опалювального сезону залишається не так вже й багато, і вже сьогодні треба подбати, як увійти в опалювальний сезон, аби зимою було тепло в домівках. 

28 вересня, на сесії міської ради, депутати погодили ТОВ “НіжинТеплоМережі” договори реструктуризації заборгованості за спожитий природний газ з НАК “Нафтогаз України” та ДК “Газ України”.

Що це означає для Ніжинської громади?

Депутат міської ради Дмитро Тимошик: “Йдеться про суму в 50 млн гривень. Гарантами погашення боргів виступатиме громада. Тобто якщо ТОВ “НіжинТеплоМережі” не платитиме, а це 600 тис грн щомісячно, тоді це доведеться робити громаді з міського бюджету протягом 7 років. Це значна сума, але інших варіантів немає. Якщо ми цього не зробимо, споживачі ТОВ “НіжинТеплоМережі” не отримають газ”.

Федір Вовченко, перший заступник Ніжинського міського голови: “Законодавство вимагає підписання договору з “Нафтогаз Трейдингом”, а органи місцевого самоврядування виступають гарантом виконання реструктуризації. Будуть списуватися борги, пені та штрафні санкції, які зараз накладені на підприємства. Йдеться про 22 млн гривень. Це дасть змогу підприємствам вийти на нормальний рівень. Крім цього, є механізм погашення заборгованості державою перед ТОВ “НіжинТеплоМережі”.

Любов Ісаєнко, в. о. директора ТОВ “НіжинТеплоМережі”: “За два останні періоди ми споживали газ “Нафтогаз Трейдингу”, працювали і працюватимемо у цьому опалювальному сезоні по тарифах 2018 року. Різниця у тарифах, яка виникла за два опалювальні періоди, складає майже 63 млн гривень. І ще додасться третій квартал – очікувано 18 млн гривень. Тому державний бюджет повинен погасити підприємству різницю в тарифах. Тоді боргу перед “Нафтогаз Трейдингом” у нас не буде.

А борг перед “Нафтогазом” ми повинні реструктуризувати. Заборгованість населення наразі складає 31 млн гривень. По мірі виплати дебіторської заборгованості гаситимемо реструктуризацію самостійно”.

Депутати і місцева влада разом з ТОВ “НіжинТеплоМережі” вже сьогодні прораховують всі можливі ризики, докладають всіх зусиль задля того, щоб місто перебувало у теплі в період прийдешнього опалювального сезону.
 

Автор: журналіст Nizhyn Post Вероніка Грицова

Фото Олександра Малаша

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: