Завантаження ...
banner
banner

Проблеми фермерів та картопля за безцінь: урожай Чернігівщини

Сорт "Сувенір чернігівський", виведений насіннєвою компанією з Седнева, цьогоріч показав не рекордний, однак дуже високий врожай, розповів Суспільному завідувач біотехнологічної лабораторії підприємства Геннадій Гайструк. Збуту, говорить він, немає. В чому причина — читайте далі.

Одна картоплина до кілограма вагою

"Оце приблизно одна картоплина важить грам 850, до кілограма одна картоплина", — каже завідувач про сорт "Сувенір чернігівський".


Геннадій Гайструк. ФОТО: Суспільне Чернігів

Підприємство займається насінництвом. Має дев'ять розроблених сортів картоплі, що отримали свідоцтво про реєстрацію. "Сувенір чернігівський" підприємство селекціонувало у 2009 році.

"Він дуже популярний у приватному секторі, у дачників, у фермерів. Сорт універсальний. Він придатний і до столового призначення, дуже гарний на їжу, смачний, смакові якості його відмінні. І найголовніше, що сорт висококрохмальний. У цьому році вона дала врожай — 563 центнери з гектара. Це 56 тонн дав «Сувенір Чернігівський». Для порівняння, якщо в тих роках давав 35 до 40".

Ціни на товарну картоплю, говорить Геннадій, лишились на рівні 2021 року, водночас вирощувати її стало в рази дорожче.

"Картопля, культура дуже багатозатратна. Зараз, самі розумієте, ціна дизельного пального, засобів захисту рослин, мінералів, добрив, дуже велика. А на картоплю ціни, як такої, зараз немає. Три-чотири гривні це не ціна".

Врожай картоплі на Чернігівщині

За словами, директора обласного департаменту агропромислового розвитку Олега Крапивного, цього року фіксують високий врожай картоплі. З його слів, Чернігівщина традиційно одна з лідерів у виробленні бульби. До широкого вторгнення область засіювала до 75 тисяч гектарів та збирала до 1 200 000 тонн цього овоча. Цього року площа посівів зменшилася до 68 тисяч гектарів.


Олег Крапивний. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Площі посівів трохи менші, ніж у 2022 році, але за рахунок того, що врожайність вища, я думаю, що ми вийдемо на 1 200 000 тонн картоплі".

Здебільшого, говорить Олег Крапивний, картоплю реалізовували до південних областей країни. Вартість продукції лишається низькою, бо пропозиція перевищує попит.

"Якщо є попит на продукцію, то вона закуповується за вищою ціною. На сьогодні значна частина півдня — окупована. Тобто, споживачі картоплі, яка виробляється зокрема і в Чернігівській області — їх кількість зменшилась. Відповідно, потреба — зменшилась".


Зібрана картопля на полях Чернігівщини. ФОТО: Суспільне Чернігів

Геннадій Гайструк вважає, що популярнішими ставатимуть сорти картоплі, придатні для переробки: виготовлення крохмалю, картоплі-фрі, чипсів тощо.

"Можемо викопати на полі, з-під комбайна відвезти на крохмальний завод Ціна по три гривні на крохмальному, але ж ми не маємо затрат ні на переборку, ні на затарку. Ось такий плюс цього сорту".

Детальніше дивіться у сюжеті:


Джерело: Суспільне Чернігів

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: