Завантаження ...
banner
banner

Зеленський вручив орден «Золота Зірка» рідним Данила Мурашка з Ніжина

Зеленський вручив орден «Золота Зірка» рідним Данила Мурашка з Ніжина фото
1 жовтня, у День захисників і захисниць, президент Володимир Зеленський передав рідним Данила Мурашка, ніжинця, воїна-льотчика, Героя України, орден «Золота Зірка».

Указ про присвоєння звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» був підписаний президентом ще 8 липня 2023 року. Забирати орден до столиці приїхали Людмила і Дарина Мурашки, мати і вдова Данила.



— Подзвонили з Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних сил України і запросили на зустріч з президентом, — розповіла 20-річна Дарина МУРАШКО, вдова. — Рідних, які отримували нагороди чи ордени, поділили на два заходи. У перший, на День Незалежності, ми не потрапили. Запросили на День захисників і захисниць.
— Як добиралися до президента?
— З Ніжина на машині нас повезли до столиці. За дорогу нічого не платили. Виїхали близько 6.00, на місці були вже о пів на восьму. Вручення було близько десятої години. Тривало хвилин 40. Президент потримав за руку, сказав, що пам’ятатиме подвиг нашого Дані. Що він назавжди залишиться Героєм.
— Фуршет був після вручення?
— Ні. По закінченню відразу поїхали додому.
— Що дає цей орден, пільги, наприклад?
— Я цим не цікавилася. Орден забрала до себе мати Данила.
— Грошова допомога разом з орденом передбачається?
— Так, але суму, я думаю, недоречно говорити.
Дарина — переселенка з Миколаєва. З початком повномасштабної війни Данило забрав її до себе на батьківщину.
— Після смерті Дані в Ніжині мене нічого не тримало. Пів року тому в Чернігові пройшла навчання на перукаря і залишилася тут же працювати. Живу на орендованій квартирі.
* * *
24-річний Данило Мурашко, капітан, з 24 лютого 2022 року по 27 січня 2023 року здійснив 141 бойовий виліт. Знищив близько 70 одиниць броньованої техніки, понад 80 автотранспортних засобів, приблизно 30 автоцистерн пально-мастильних матеріалів, близько 600 осіб живої сили противника.
Загинув 27 січня 2023 року.


Ольга САМСОНЕНКО. Фото з інтернету
На фото:
1. Данило Мурашко
2. Президент Володимир Зеленський вручає орден "Золота Зірка" Дарині і Людмилі Мурашкам


 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: