Завантаження ...
banner
banner

Відчути осінь: ніжинські психологи радять, як пережити осінню хандру

За вікном осінь, яка безповоротно займає свої позиції. Коли стає менше сонячних променів і тепла, у голові з’являється і більше похмурих думок. Тож і з кожним похмурим осіннім днем все більше людей починають скаржитися на погіршення настрою і багато хто називає це осіння хандра або депресія.

Чому так відбувається і що з цим робити — відповіді на ці питання MYNIZHYN.com надала ніжинська психологиня Тетяна Красновид.


Початок осені асоціюється із  яскравими гарячими кольорами та чим ближче до зими, тим менше лишається барв.
 Дерева скидають листя, з’являється монотонність і сірість. Світловий день коротшає (більше темноти), стає холодно і вже не можна погуляти на вулиці скільки хочеться, частина фруктів та овочів зникає з магазинних полиць, або продається у замороженому чи консервованому вигляді, а якщо й у свіжому, то це добре б'є по кишені та й їхня корисність під питанням. Усе вищепераховане провокує у багатьох спад настрою та появу осінньо-зимової хандри.
Та часто люди такий стан називають депресією, що помилково.
Депресія — це психічний розлад затяжного характеру при якому не обійтися від допомоги лікаря та психотерапевта. Буває, коли до хандри додається травмуюча подія, то це може перерости в депресію і тут точно не важливо в якій порі року це трапилося.
Хандра — стан погіршення настрою, нудьги та пригнічення, спаду енергії. Він може призвести до погіршення працездатності, зменшити мотивацію до роботи чи навчання.
Наші предки блище до зими після збору урожаю дозволяли собі поніжитися на печі, а наше покоління усе кудись поспішає, при тому, що біоритми збиваються і впливають на наше здоров'я та настрій.
Щоб допомогти собі подолати цей стан рекомендую:
- частіше прогулюватися на свіжому повітрі;
- займатися спортом;
- приділяти час улюбленим справам, які стимулюють виділення сератоніну (гормону радості та щастя);
- дозволяти собі трішки полінуватися закутавшись в плед почитати книгу чи подивитися фільм;
- добре висипайтеся;
- займіться творчістю (самостійно додайте яскравих фарб у своє життя);
- харчуйтеся збалансовано. Часто, навіть по стану шкіри, нігтів чи волосся можна помітити, що організму не вистачає тих чи інших вітамінів. Тому не затягуйте зі зверненням до лікара і не займайтеся самолікуванням.


Також, до звичайної хандри додається той факт, що ми живемо не в мирний час і часто читаємо сумні новини у стрічці соцмереж чи стаємо їх свідками. Усе це лише поглиблює негативний психологічний стан, тому раджу зайнятися соціально корисною діяльністю,  волонтерством (плетіненням маскуючих сіток, випіканням печива для захисників чи для благодійних зборів). Так ви будете наближати нашу перемогу і не буде часу "темні" думки!



Раніше ми писали: Як адаптувати дитину до нової школи: поради від ніжинської психологині

Головне фото: encrier / Depositphotos

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: