Завантаження ...
banner
banner

Як адаптувати дитину до нової школи: поради від ніжинської психологині

Як адаптувати дитину до нової школи: поради від ніжинської психологині фото
Багато  українських родин вимушено залишали свої домівки та їхали в більш безпечні місця або ж за кордон.

Однозначно – зміна місця проживання – це стрес, особливо для дітей. Зараз вже почався новий навчальний рік і дітям доводиться заводити нові знайомства, показувати, на що вони здатні, та звикати до нових методів навчання.
При переїзді на нове місце проживання, як дитині звикнути до нової школи, до вчителів, а особливо однокласників, які не зразу приймають новеньких до свого колективу?
Пише MYNIZHYN.com
Як адаптувати дитину до нової школи та колективу? Поради батькам дає ніжинська психологиня Тетяна Красновид



У процес адаптації дитини до нової школи мають бути залучені не лише батьки, а й вчитель та, за потреби, психолог закладу. Добре, коли батьки знайомляться з новим класним керівником, налагоджують контакт, розповідають про особливості дитини. Ця інформація у подальшому допоможе вчителю познайомитися з новеньким учнем/ученицею та залучити його/її до спільної діяльності, різноманітних ігор на взаємодію та знайомство з новим колективом.
Також, якщо перехід до нової школи пов’язаний із переїздом, то пам’ятайте, що це подвійний стрес. І для вас і для дитини — це зміна звичного і налагодженого раніше ритму життя. Варто потурбуватися про свій емоційний стан, адже ваше хвилювання, чи занепокоєння передається усім членам сім’ї.

Зауважу, що на адаптацію дитини до нового колективу можуть впливати велика кількість факторів:
характер дитини (сором’язлива, чи комунікабельна);
вік (зміни припали на час вікової кризи тощо);
якою була підготовка до переїзду чи її не було (був час обговорити причини зміни місця навчання, чи це було спонтанне безпекове рішення тощо);
сам колектив за спрямованістю (позитивно згуртований чи негативно згуртований тощо) і багато інших.

Загальні поради батькам для полегшення адаптації дитини до нового колективу:
- Бути відкритими до спілкування.
На нову місці поки дитина не знайшла нових друзів, то у неї може бути дефіцит спілкування. Батька варто проговорювати з дитиною причини переїзду, очікування від цього кроку, запитувати про її самопочуття і хвилювання.
- Обрати гурток чи секцію за інтересами (спорт, творчість чи щось інше). Це дасть змогу займатися улюбленою справою і отримувати позитивні емоції. Також, є можливість знайти нових друзів, які поділятимуть вподобання вашої дитини.
- Організувати режим дня максимально наближений до того який був до переїзду (ігри, уроки, прогулянки, сон).
- Проводити приємні спільні ритуали (вечеря у родинному колі, обійми та розмови за горнятком гарячого напою).
- Дайте свою підтримку, щоб дитина відчувала, що вона не сам на сам зі своїми тривогами (словесну, чи тактильну — обійми).
- М'яко (без тиску) заохочувати до спроб подружитися з кимось.  Можна запросити у гості однокласницю/однокласника з яким дитині цікаво спілкуватися (на спільний кіноперегляд з поїданням смаколиків тощо).
-  Не ставте завищених вимог. Певний час дитина  почуватиметься ніяково і може відкриватися у новому колективі поступово. Тож, будьте терплячі і не вимагайте все і одразу.

Чинники які можуть бути першими дзвіночками проблем із адаптацією:
- зниження імунітету, проблеми з апетитом, сном тощо.
- небажання говорити про нову школу, однокласників;
- постійно пригнічений настрій;
- небажання іти до школи;

Якщо до 3 місяців дитина все ще відчуває труднощі з адаптацією у новій школі, то зверніться до вчителів, психолога для обговорення можливих проблем і їх спільного усунення. Це стосується переїздів у межах країни, бо переїзди за кордон і включення у нове мовне середовище потребує більше часу на освоєння.
Коли бачите, що дитина із радістю йде до нової школи, знаходить нових друзів, спілкується з однокласниками, ділиться із вами історіями про заклад, то знайте, що ви на шляху до успішної адаптації.
Ви обрали правильну траєкторію руху!






 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: