Завантаження ...
banner
banner

Питання – відповідь: фінансові збори поміж сусідами - справа добровільна чи ні?

Питання – відповідь: фінансові збори поміж сусідами - справа добровільна чи ні?  фото
До редакції MYNIZHYN.com неодноразово зверталися читачі з різними питаннями, які хотіли б задати юристу:
чи то про спадщину під час війни чи банківські кредити чи вирішення будь-яких фінансових зборів поміж сусідами.

Раніше ми писали:
Питання – відповідь: борги під час війни після смерті людини 

До прикладу – ось одне із них:

"Сьогодні о 3 годині ночі, якийсь нетверезий чоловік, мокрий як хлющ, зайшов до нашого під"їзду і почав дзвонити у всі двері на всіх п"яти поверхах, та просити щоб йому відкрили, бо він впав у воду. Звичайно ні хто йому дверей не відчинив, довелось викликати поліцію, а потім дати теплі речі, щоб перевдягнувся. Цей випадок викликав хвилю обуреня у моїх сусідів, які зразу заходилися міняти в під"їзді двері. Їм дуже не сподобалося, коли я сказала, що не буду в цьому приймати участі із-за своїх фінаносових обмежень. Я б хотіла знати, чи вони мають право наполягати на тому, щоб я здавала гроші на нові двері, як-що в мене пенсія 2520 гр., і після часткового фінансування встановлення нових дверей, в мене не вистачить грошей навіть на хліб?", - пише Лариса Ніколаюк.



Дане питання коментує кандидат юридичних наук, доцент кафедри політології, права та філософії НДУ імені М.Гоголя, доцент - Марина Ларченко


Будь-які збори поміж сусідами - справа суто добровільна. Щоб когось зобов'язати здавати гроші на якісь поліпшення чи інші, навіть дуже необхідні речі, потрібно створити ОСББ, офіційно його зареєструвати, обрати голову і бухгалтера. Їх також офіційно зареєструвати. Відкрити рахунок у банку на ім'я ОСББ як юридичної особи. Скликати збори всіх менканців, вести їх протокол, де зафіксувати голосування, яким прийняте рішення про те, хто і скільки має сплатити за нові двері, якщо більшість вважає, що вони потрібні. За дотримання усіх цих процедур мешканці переказують визначену суму коштів на рахунок ОСББ, а звідти оплачуються двері. І тоді не має жодного значення, який у кого дохід, бо то є плата за користування спільними об'єктами ОСББ. Якщо ж будинок належить до ЖЕО, то саме вона має встановити двері за заявою мешканців. А якщо будинок не належить ні до ЖЕО, ні до ОСББ, то питання дверей - особиста проблема того, кому не подобаються мокрі люди у під'їзді.

Таким чином, у жодному випадку віддавати комусь власні кошти без вказаних вище підстав не потрібно.


Головне фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: