Завантаження ...
banner
banner

Олександр Михед - лавреат Премії імені Юрія Шевельова 2023

Олександр Михед - лавреат Премії імені Юрія Шевельова 2023 фото

Премію імені Юрія Шевельова за найкращу українську есеїстику 2022 року отримав письменник Олександр Михед за книжку «Позивний для Йова. Хроніки вторгнення» (Видавництво Старого Лева). Про це повідомили на фейсбук-сторінці Українського ПЕН.

«Щодня боротьба ведеться за існування України – стоншується межа між епохами. Віру в силу літератури повертає відчуття зв’язку з поколіннями українських письменників та письменниць, які вже зустрічалися з тим самим ворогом і проходили крізь те саме пекло. Моя література завдячує їм. Я просто мрію, щоби в житті моїх колег, щоби в моєму житті знову настав час, коли виникатимуть ситуації, нагоди і можливості, аби відкрити мовознавчі чи літературознавчі праці пана Юрія Шевельова з дуже конкретним запитом: “Що взагалі про все це думає Шевельов?”», — сказав у промові Олександр Михед.

Послухати повну промову Олександра Михеда можна тут:

«Книжка Олександра Михеда “Позивний для Йова” є мовленням про війну. Мовленням, що було на межі своєї смерті, але не померло. Можливо, це лейтмотив нашої історії — бути на межі смерті, але цю смерть обхитрити. Оніміти — щоб знову змогти говорити. Сьогодні наша література — це великою мірою поезія та документалістика. … Михед — один із найкращих наших документалістів. “Позивний для Йова” є однією з найсильніших документальних книжок про війну. Це щоденник і хроніка одночасно. Це розмова з собою і розмова з іншими. Це мова на межі оніміння і крику — і, звісно, прокляття. Мова, яка пульсує, як гірська річка, між цими скелями. Вона не плавна і не гладенька, в неї постійно падає каміння з гір», — ідеться у відгуку президента Українського ПЕН Володимира Єрмоленка на книжку Олександра Михеда.

Олександр Михед – український письменник, культуролог, культурний менеджер. Народився у Ніжині. Книжку «Позивний для Йова. Хроніки вторгнення» письменник почав писати у перший день повномасштабної війни росії проти України. Працював над книжкою протягом тринадцяти місяців, писав про те, що пережив разом із дружиною, про своїх батьків, які майже три тижні були в Бучі під час окупації. З 2022 року Олександр служить у лавах Збройних сил України.

Імена переможців було оголошено в Києві 17 грудня – в день народження мовознавця, історика української літератури, есеїста Юрія Шевельова.

  • Володарями спеціальних відзнак Капітули цьогоріч стали Андрій Гудима (посмертно) та Андрій Содомора.
  • Андрію Гудимі спеціальну відзнаку присудили за книжку «69 спецій для Серця» (Видавництво Старого Лева) з аргументацією від журі «за смак до життя і слова, з глибокою вдячністю Герою за чин».
  • Андрій Содомора отримає спеціальну відзнаку за книжку «Під чужою тінню» (видавництво «Літопис»). Журі мотивувало відзнаку «віртуозним продовженням традиції українських неокласиків в есеїстиці».
  • Спецвідзнаку від Радіо Культура отримав Андрій Гуменюк. «У цій книжці чується живий, нерівний, непричесаний голос, або ж навіть голоси. Голоси, які занурюють у воєнні будні, голоси, в які доволі некомфортно вслухатися з тилу», — сказала головна редакторка літературної редакції Радіо Культура Олена Гусейнова.

До складу Капітули Премії 2023 року входять:

  • Володимир Єрмоленко, президент Українського ПЕН (голова Капітули);
  • Оля Гнатюк, дослідниця, професорка НаУКМА та Варшавського університету;
  • Олександр Саврук, декан Києво-Могилянської Бізнес Школи;
  • Олег Коцюба, літературознавець, керівник видавничої програми Українського наукового інституту Гарвардського університету;
  • Леонід Фінберг, головний редактор видавництва «Дух і Літера»;
  • Тамара Гундорова, літературознавиця, членкиня-кореспондентка НАНУ (Інститут Літератури);
  • Елеонора Соловей, літературознавиця;
  • Андрій Бондар, письменник. есеїст, перекладач, лавреат Премії за 2021 рік;
  • Андрій Павлишин, журналіст, історик, перекладач, лауреат Премії за 2022 рік;
  • Тарас Лютий, філософ, есеїст, лауреат Премії за 2020 рік;
  • Тетяна Терен, журналістка, виконавча директорка Українського ПЕН.

Премія модерної есеїстики імені Юрія Шевельова була заснована 2013 року Українським ПЕН, Києво-Могилянською Бізнес-Школою, Видавництвом «Дух і Літера», Центром юдаїки, Українським науковим інститутом Гарвардського університету. Вона присуджується раз на рік українському авторові за художню та наукову есеїстику.


Джерело: chytomo

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: