Завантаження ...
banner
banner

Єпископ Чернігівський та Ніжинський Антоній про Різдво та його значення: інтерв'ю

Антоній Фірлей, єпископ Чернігівський та Ніжинський ПЦУ, вітає із Різдвом Христовим та розповідає, чому віднині святкуємо його 25-го грудня і в чому суть цього свята для християн, - пише Час Чернігівський.

Журналіст Арсен Чепурний: Вітаю! У цьому році змінюється дата святкування Різдва. Чому так сталося і про саму суть цього свята для православних, розповідає єпископ Чернігівський та Ніжинський Антоній. Чому раніше користувались Юліанським календарем, а зараз це змінилось?

– Святкували згідно Юліанського календаря, тому що перебували на той час в політичному, адміністративному впливі тих чи інших астрономічних календарів. Якщо дотримуватись Юліанського календаря, то з плином часу свято Різдва може опинитися у астрономічній даті підготовки до Великого Посту. І воно втрачає свій літургічний смисл, тому що все повинно відбуватись відносно такого літургійного кола та життя, яке визначено в церкві.

Коли святкувати Різдво? Православна церква України на помісному соборі поділила: люди, які хочуть, можуть дотримуватися і старого стилю, Юліанського календаря. І в цьому немає ніякої гріховної складової, чи якоїсь канонічної відповідальності.

Повторюсь, ми святкуємо не дату, а ми святкуємо подію. От що саме важливе – подія Різдва Христова.

– Яке значення Різдво Христове має для християн?

Якраз це духовне розуміння тієї чи іншої події на прикладі Різдва Христового, як каже один із святих отці: «Бог став людиною, щоб людина стала Богом».

Перші люди в раю згрішили, у світ прийшов гріх, смерть, відбулося спотворення духовної природи, і вона втратила правильне розуміння тих чи інших духовних цінностей.  Христос прийшов, щоб своїм прикладом, своїм життям, показати, що можна все-таки подолати спокуси «лукавого», подолати, перш за все, своє внутрішнє его, яке є коренем у всякого зла, і стати досконалим, стати ближчим до Бога, стати просвітленим і зрозуміти ті чи інші християнські цінності.

Христос – світло для світу, так ми називаємо його, тому що в древні часи святкувалося День народження Сонця чи нового світла, тому християни це свято замінили новітньою термінологією. Христос – світло для світу. Це новітнє сонце. Він просвічує людину. Він людину спасає. І це саме головне. Саме це значення для людини і має це свято Різдва Христового. Саме спасіння людської душі, визволення від влади диявола, від зла, від гріха, від духовного спотворення, примирення з Богом, преображення людської природи. Ось в чому є суть цього свято. І саме духовне переживання – те, що Господь настільки близький до людей, що він сам прийняв на себе людську плоть. Неосяжний, незбагнений, недосяжний - помістився у тілі немовляти. І зростаючи разом із своїми ровесниками, він зміг досягти і показати якраз оцю досконалість духовного життя. Показати справжнє життя людини, яка хоче відновити оцей духовний стан, духовну досконалість, спорідненість із першоджерелом і своїм творцем. І тому саме творець став людиною, щоб цю людину повернути до первісного стану, богоподібного стану, того стану, який ми ще називаємо станом святості чи блаженства.

– Різдвяне привітання єпископа Чернігівського та Ніжинського Антонія

– Свято Різдва Христового пов'язане із станом радості. Якщо ми звернемося до літургічних текстів, то почуємо ті слова, які ми чуємо майже на кожній літургії: «Слава у вишніх Богу, і на землі мир, між людьми благовоління». Тобто Свято Різдво Христового асоціюється з радістю, з миром і з благоденством людей.

Але ми у стані страшної війни, великої агресії рф. Тому все-таки хочеться побажати людям, щоб вони відчули ту надію, яка приходить із святом Різдва Христова. Адже Господь святом Різдва Христова показує своє велике милосердя і любов до свого творіння. Богу не байдужий до людей. Господь хоче, щоб всі спаслися і отримали стан блаженства, духовної радості, яка може бути тільки у поєднанні з Христом.

І той мир духовний може бути отриманий тільки коли людина пізнає Бога. Не зважаючи на ніякі буревії чи виклики політичні чи інші. Тобто навіть перебуваючи в стані війни, ми можемо відчувати цю духовну радість, що ми не залишені Богом, що Господь з нами, що Господь нам благо воліє і співдіє. І дивлячись на здобутки нашої держави, Збройних сил України, в цьому ми бачимо невеличке чудо і велику ласку Божу, і милосердя Божа щодо нашої держави і щодо нашої України.

Ми віримо і сподіваємося, що з Божою милістю, з Божою допомоги ми досягнемо довгоочікуваного миру, який буде основуватися на перемозі нашого воїнства над агресором, над імперією зла. І добро, яке приходить у світ разом із Різдвом Господа нашого Ісуса Христа, воно запанує на нашій землі.

Христос народжується!

Джерело: Час Чернігівський

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: