Завантаження ...
banner
banner

ВПО на Чернігівщині: подробиці

ВПО на Чернігівщині: подробиці фото

ВПО. Це слово, яке не треба розшифровувати більшості українців. Адже після 24 лютого 2022-го року кількість внутрішньо-переміщених осіб як у країні, так й у Чернігівському районі, збільшилася у кілька десятків разів, - пише 0462.ua.

Про соціальну підтримку та соціальних захист ВПО у четвер, 4 січня, говорили на брифінгу у Чернігівській ОВА.

Скільки ВПО та де вони знаходять прихисток?

Влітку ми розповідали, що, на той час, ВПО у Чернігівській області нараховувалося трохи більше 71 тисячі осіб. Наразі ця цифра скоротилася:

Дмитрій Козлов

На 4 січня 2024-го року кількість внутрішньо-переміщених осіб в області становить 69 тисяч 431. З цієї кількості 17 160 дітей до 18 років. Кількість внутрішньо-переміщених осіб з інших областей – 27 тисяч 100, – зазначив заступник директора Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОВА Дмитрій Козлов. – Для порівняння – до початку повномасштабної агресії Російської Федерації, внутрішньо-переміщених осіб у Чернігівській області було 7 380.

Як розповідає Дмитрій Козлов, багато ВПО переміщувалися у своїх громадах. Й тут варто нагадати, що статус ВПО, лишаючись у рідному місті, могли отримати навіть ті з чернігівців, чиє житло знищили російсько-білоруські окупанти (адже вони були позбавлені свого житла, отже, переміщені).

У Чернігівському районі цифри наступні: 20 589 ВПО, з яких 16 тисяч внутрішньо-переміщених сімей (8 з них – багатодітні), більше 8 тисяч чоловіків, 12,5 тисяч жінок та 5 тисяч дітей.

Причому, якщо казати про Чернігівський район (нагадаємо, з 2020-го року він став набагато більшим, й тепер до нього входять Чернігів та колишній Чернігівський район, а також колишні Ріпкинський, Городнянський, Козелецький та Куликівський райони), то в ньому є громади, які найбільш часто вибирають внутрішньо-переміщені особи:

Левова частка серед тих, хто прийняв до себе переміщених осіб, це Козелецька ОТГ (біля 2 тисяч), Березнянська ОТГ (1,5 тисячі людей), Михайло-Коцюбинська, Новобілоуська та Остерська громади – більш ніж 1,5 тисячі внутрішньо-переміщених осіб (кожна, - прим.), - розповіла начальниця управління соціального захисту населення Чернігівської РВА Олена Лутченко.

Причому в кінці 2023-го року, на жаль, спостерігалося збільшення кількості ВПО з тих громад Чернігівського району, що межують з країнами-окупантами:

Оскільки в нас є Городнянська громада, в якій йдуть активні бойові дії, кількість ВПО там, якщо говорити про кінець року, зростала, - визнала Олена Лутченко.

Приїжджають до нас й ВПО з інших регіонів України (наприклад, за цим посиланням ви можете прочитати наше інтерв’ю з дівчиною, що переїхала до Чернігова з Краматорська). Але звідки саме ці люди їдуть, чиновники сказати не змогли.

Що по грошам?

Фінансова допомога ВПО відверто невелика: діти та люди з інвалідністю можуть розраховувати на 3 тисячі гривень щомісяця, всі інші – на 2 тисячі гривень.

Але й для цього треба виконати низку вимог: наприклад, виплати припинять якщо ВПО придбав автівку віком до 5 років, має 100 та більше тисяч гривень на банківському рахунку, власне житло не на території бойових дій тощо.

Втім, навіть якщо ВПО відповідає усім вимогам, допомогою не можна буде користуватися довго:

Олена Лутченко

З першого грудня 2023-го року допомога непрацюючій особі працездатного віку призначається не більше як на 3 місяці. Й з дня призначення допомоги особа повинна сприяти своїй зайнятості. Якщо вона не працевлаштувалася, або не набула статусу безробітного, виплати допомоги припиняються з наступного місяця, - підкреслює Олена Лутченко.

При цьому у тих ВПО, які живуть у модульних містечках, за словами Дмитрія Козлова, у співпраці з міжнародними донорами, забезпечуються гуманітарні потреби.

А що з житлом?

Олена Лутченко та Дмитрій Козлов під час брифінгу

Зрозуміло, що житло лишається одним з головних питань для ВПО: як тих, чиї будинки чи квартири були зруйновані, так й тих, хто виїхав з небезпечних районів.

Як розповіли спікери, наразі у Чернігівській області є 9 місць тимчасового розміщення ВПО (простіше кажучи, модульних містечок) на 1428 ліжко-місць. З них зайняті 456. Причому варто зауважити, що модульне містечко на Дрозда у Чернігові до цього переліку не входить (де-юре, воно потрапляє до іншої категорії).

До того ж ВПО можуть розмістити у гуртожитках, але в них наразі зайняті лише 52 місця з 511 наявних.

У 2023-му році для 117 сімей Чернігівського району встановили модульні будинки на їх земельних ділянках (тобто там, де раніше знаходилося зруйноване окупантами житло). Продовжувати встановлювати такі будинки мають й цього року. Але, як завжди, є «але»:

Наприклад, у Новоселівці люди втратили свої великі будинки. Іноді – двоповерхові. Тому дехто відмовляється від звичайних модульних будиночків,- розповідає Олена Лутченко. – Співпраця напрацьована, але головне – бажання людей. Хтось чекає на виплати, на повноцінні компенсації, а хтось – радий модульним будиночкам.

Взагалі ж, щодо відновлення житла, ті, хто його втратив, можуть розраховувати тільки на кошти по програмі «єВідновлення» та на ті програми, які приймають у громадах (наприклад, у Чернігові містяни могли розраховувати на компенсації до 40 тисяч, залежно від ступеню руйнування житла):

В обласному бюджету на відновлення чи відбудову зруйнованого житла для ВПО коштів просто немає. На жаль, так, - визнає Дмитрій Козлов.

Втім, й в цьому питанні лишається надія на міжнародних партнерів:

На 2024-й рік, наскільки я знаю, деякі громади заключали договори (з міжнародними донорами, - прим.), але про подібні районні програми я не знаю, - каже Олена Лутченко.

Що ж, будемо сподіватися, що кількість ВПО в нашій області різко не збільшиться. А для цього не забуваємо донатити на ЗСУ та наближати перемогу над російсько-білоруським агресором.

Сєргєй Карась

Чернігівська медіа група

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: