Завантаження ...
banner
banner

М'ясний павільйон в Ніжині: що з цінами на м'ясо

М'ясний павільйон в Ніжині: що з цінами на м'ясо фото
Ніжинський центральний ринок завжди порадує вас свіжою м'ясною продукцією. Журналісти Вісник Ч відвідали його й дізналися актуальні ціни та поспілкувалися з привітною ніжинкою продавчинею Юлією.

Прийшла за свинячими ніжками на холодець, заодно і здору прикупила, — вкладає в сумку пакети з товаром 66-річна Ганна Ткаченко. Вона прийшла на ніжинський центральний ринок. — З придбанням ніжок швидко впоралася, а ось здір довелося вибирати. Щоб і біленький, не закривавлений, бо тоді довго треба вимочувати. І без запаху, бо іноді кишками тхне, і щоб не з кнура. А головне — не солоний, бо я ж його не тільки собі, а й синичкам беру. Живу у приватному будинку, у дворі на тоненьких мотузочках розвішую на деревах шматки здору, птахів злітається стільки! Їм жир у морози — спасіння.

Собі зі здору роблю намазки. Перекручую його на м’ясорубці, додаю часник, мелений чорний перець, паприку, підсолюю — смакота. Або тільки сіль, перець і свіжа зелень (кріп, петрушка чи зелена цибуля), що є, змішую. Намастила на хліб і з борщем їм. Або і просто як бутерброд. Натурпродукт. Ще цей жир-сирець додаю в борщі і супи — так моя покійна бабуся робила. Називала це затовкувати. У дерев’яній ковганці (ступці) дрібно нарізані цибулю і здір розтирала, доки маса не ставала однорідною. Ми, малі, крутилися біля баби і, бувало, вона щось інше піде робити, а ми вже з’їли затовчене. Не сварила, заново робила.

А ще смалець топлю. На ньому і смажити можна, і до випічки замість маргарину чи масла додавати. У 90-ті роки, коли масло і маргарин були дефіцитом, я горішки, пісочні пряники і печиво у спеціальних формах пекла на смальці.
Цей, що тонший, — 20 гривень за кілограм, товщий — 40. Понюхайте, лише запах сала, — простягає згорнутий у рулончики сирець 40-річна Юлія Шовкун, продавчиня свіжини. — Хочете — візьміть обрізки, вони теж по 40 гривень. Їх на смалець беруть. Після них смачненькі шкварочки лишаються.

Покупці підходять, ніколи Юлії зі мною розсусолювати. Іду дізнаватися ніжинські ціни. Ніжки свинячі — десятка за штуку, телячі — 15. Серце і легені — 50 гривень за кілограм. Сало — від 120 до 180 гривень, залежно від товщини, підсолене чи ні, м’яке чи трішки жорсткувате. Вуха — 100 гривень за кілограм. Лич (рило) без язика — 35 грн за кіло. М’ясце биток — 200 гривень, ошийок на кістці — 180. М’якуш лопатки — 160. Вибір великий, свіже — були б гроші. Ще тепла кров’янка — 170. М’ясні обрізки — 140-150.

На овочевих і молочних рядах товару повно. Домашні яйця — 70 гривень за десяток. Молоко: півторачка — 45, дволітровка — 60 гривень. Сир (творог) — 150. Півлітрова баночка сметани — 55. Півторалітрова пляшка сироватки — 20 гривень.
Квашені огірки і помідори — 50 гривень за кілограм. Розсіл продавчині наливають безплатно. Квашена капуста (півлітрова баночка з гіркою) — 35 гривень (у Чернігові 20-25). За кіло, як тепер модно казати, ферментованої капусти ніжинські господині правлять 70 гривень. Пивний пластиковий стакан моркви по-корейськи — 20 гривень. Півлітрова баночка щавлю — 30 гривень і банку взамін.
Качани капусти — 12 гривень за кілограм. Морква і буряк — 15. Часник домашній — 120 гривень. Відбірна картопля — жовта, рожева — 18 гривень (дешевше, ніж у супермаркетах). Якщо береш п’ять кілограмів, віддають за 15. Квасоля різних сортів і кольорів — 15-20 гривень склянка, як сторгуєшся. Насіння гарбузове — 20 гривень склянка, соняшникове — 15. Пучечок гілок калини з ягідками — 20 гривень, сушеної м’яти (десь на око грамів сто) — 20, пакетик липового цвіту приблизно ж такої ваги — 30 гривень.


Валентина Остерська

Фото автора

На фото: На ніжинському базарі продавчиня Юлія Шовкун показує свіжий здір.


Джерело: Вісник Ч

Як повідомляв MYNIZHYN, з року в рік на Ніжинському центральному ринку продають живу рибу. Зазвичай вибір цього смачного продукту здебільшого є тут у осінньо-зимовий період. Що продають та які ціни - наші журналісти дізнавалися.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: