Завантаження ...
banner
banner

Бути чи не бути торгівлі на Московській

26 листопада у Малому залі міськвиконкому відбувся круглий стіл між представниками міської влади та торговцями з вулиці Московської, на якому в черговий раз намагалися домовитися про добровільний перехід останніх на ринки.


Після майже піврічного затишшя в Ніжині знову заговорили про стихійну торгівлю по вулиці Московській. Ні збудований навесні ринок на Орджонікідзе, ні робота адмінкомісії, яка мала штрафувати «підприємців» за незаконну торгівлю на вулиці, жодного ефекту не дали. Більше того, за півроку на комунальному ринку зовсім зникла торгівля сільськогосподарською продукцією – люди вийшли на вулицю і повністю заполонили територію навколо ринку – від РАГСУ до міської поліклініки. А відтак проти такої «торгівлі» тепер не лише міська влада і торговці, що залишилися в межах ринку, а й власники навколишніх крамниць, багато жителів району та й власники Комунального ринку не дуже задоволені таким станом справ.

На минулому тижні відбулась розмова підприємців з міським головою Анатолієм Лінником щодо боротьби зі стихійною торгівлею. А цього тижня в місті з’явився спецвипуск газети «Відомості Чернігівщини», повністю присвячений цій торгівлі.

26 листопада у Малому залі міської ради відбувся круглий стіл, на якому планували домовитися про вирішення проблеми стихійної торгівлі. На нього були запрошені представники правоохоронних органів, підприємців, що ведуть торгівлю на вулицях, депутати міської ради, представники Колгоспного та Комунального ринків.

«Люди, которые там торгуют, сами знают где им торговать и как им торговать!»

Діалогу, незважаючи на намагання сторін, не вийшло. Слова про потребу припинити торгівлю на вулиці і перейти на організовані ринки розбивались об стіну нерозуміння.  Для підприємців з Московської єдина умова їхнього існування – залишити все як є. Одна з представниць підприємців під час суперечки заявила: «Люди, которые там торгуют, сами знают где им торговать и как им торговать!».

Коли заговорили про можливість проведення щотижневого триденного ярмарку – торговці спочатку почали погоджуватися, але коли їм вказали вартість оренди місця – бл. 300 гривень за день, - почали заперечувати і просити по 20 гривень в день. І це при тому, що вже майже рік не платять жодної копійки! Загалом, крім вимоги дати їм вижити, жодного вагомого аргументу з боку підприємців для того, щоб дозволити їм торгувати на вулиці не пролунало.

Міський голова Анатолій Лінник пояснив як планує здолати торгівлю на вулиці. В першу чергу правоохоронні органи мають локалізувати торгівлю, не дати їй розростатися й далі вздовж вулиць. Для цього буде достатньо штрафів.  А далі, або ж підприємці залишають вулиці, або ж доведеться вдаватися до конфіскацій товару, на що правоохоронні органи мають повне право. А щоб цього не довелося робити, підприємці самі мають домовитися між собою про те коли залишать вулицю, хто і куди буде переходити. За пропозицією Юрія Галати, він пообіцяв дати їм тримісячний пільговий період торгівлі на ринку по вулиці Орджонікідзе і попросив керівництво Комунального ринку надати подібні пільгові умови і в них.

Вільних місць на ринках достатньо?

За словами керівників ринків Ніжина, на даний час вільних місць у них вистачає. На ринку по вулиці Орджонікідзе є 110 критих місць по одному погонному метру, є місця для встановлення контейнерів і є 10 місць для торгівлі з автомобілів. На Комунальному ринку є 52 критих місця для торгівлі молоком і бл. 200 місць на т.з «зелених рядах».

Попередньо підприємці з Московської і міський голова домовились зустрітися вдруге наступного тижня. Протягом цього часу з тими ж підприємцями планують зустрітися і представники політичних партій, зокрема УКРОПУ – про це заявив лідер ніжинського осередку партії Юрій Галата. А самі підприємці за цей час мають вирішити хто, коли і куди буде переходити з вулиці.

От тільки є великі сумніви в тому, що підприємці добровільно залишать свої робочі місця і підуть куди-небудь в інше місце. І штрафи також навряд чи примусять їх це зробити.






 

Олександр Малаш

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: