Завантаження ...
banner
banner

Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову — Ліна Костенко

Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову — Ліна Костенко фото
Міжнародний день рідної мови цьогоріч Україна святкує в 24-те. Ми поцікавилися історією свята, підготували для вас цікаву добірку фактів про нашу рідну - українську - мову та пропонуємо перевірити свої знання за допомогою нашого завдання. Почнемо?


Історія свята

Міжнародний день рідної мови започаткували у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Однак початок цьому святу дали трагічні події. 21 лютого 1952 року в Бангладеш (Східний Пакистан) влада жорстоко придушила мітингувальників, які протестували проти заборони на використання в країні своєї рідної – бенгальської мови.

Фото: Пям'ятник жертвам боротьби за статус бенґальської мови, встановлений на території університету в Дацці. Джерело: Вікі

Після проголошення незалежності Східного Пакистану (Бангладеш) 1971 року, цей день відзначають в країні як день мучеників. За пропозицією Бангладеш ЮНЕСКО проголосило 21 лютого 2000 першим міжнародним днем рідної мови, - пише Вікі.

Скільки мов у світі

Інформації точної кількості мов навіть в Інтернеті ви не знайдете. Фахівець в даній галузі - лінгвіст, теж не зможе дати вам чіткої відповіді на дане питання. Найпоширеніша думку в суспільстві, що існує близько 7000 тисяч різних мов. У Європі розмовляють лише 230 мовами, тоді як у Азії розмовляють понад 2 000 мовами. Цікавим фактом є те, що територією особливо багатого лінгвістичного різноманіття є Папуа-Нова Гвінея, де лише близько 4 мільйонів людей використовують більш ніж 832 мови. 

Складнощі у точному підрахунку виникають через те, що мови, на яких розмовяють менш ніж 100 людей, не документуються. Отже, точно кількості на сьогодні немає.

Найпоширеніші мови світ. Яке місце посідає Україна?

За даними порталу Wordtips, українська мова потрапила до переліку однієї з найпоширеніших у світі мов, посівши 44-те місце.


Фото: Інфографіка, де зображено 100 найпопулярніших мов світу та їх походження. Джерело: Wordtips


Фото: Найпоширеніші мови світу: рейтинг

Цікаві факти про українську мову

Той, хто вивчав українську мову, може сміливо сказати, що це завдання не з легких. Можливо, деякі з наведених нижче фактів вам уже відомі, але певне є й інші, про які ви дізнаєтесь вперше.
  • Українська мова – одна з наймилозвучніших мов світу. 1934 року в Парижі на лінгвістичному конгресі провідні фахівці визнали українську мову третьою з-поміж усіх мов (після французької та фарсі) за мелодійністю, лексичним і фразеологічним багатством, величезними словотвірними можливостями, синтаксичною гнучкістю. На аналогічному форумі мовознавців у Швейцарії, де головними критеріями оцінки були евфонічна система мови, її мелодійність і милозвучність, українську мову було названо другою після італійської.
  • Найдовшим словом в українській мові є слово «дихлордифенілтрихлорметилметан» (назва хімікату, що використовується для боротьби зі шкідниками). У цьому слові є 30 літер.
  • На відміну від інших східнослов’янських мов, в українській мові є кличний відмінок.
  • Сучасна українська мова налічує близько 256 тисяч слів.
  • В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру «П». Найменш уживаною літерою українського алфавіту є літера «Ф».
  • За межами Європи українська мова має напівофіційний статус в США (округ Кук штату Іллінойс). Відомо, що округ Кук в штаті Іллінойс – це 16-й з набільших у світі урядів місцевого самоврядування. У цьому окрузі проживає близько 5,5 мільйонів населеня, до складу округу входить місто Чикаго разом з передмістями, а українська мова була обрана як одна з найбільш вживаних мов у даному районі.
  • Вчений В. Кобилюх довів, що українська мова сформувалася в Х-IV тисячоліттях до нашої ери. Тому походження найважливіших українських слів слід шукати саме в санскриті, а не в російській, німецькій, турецькій, грецькій та інших мовах, які виникли значно пізніше.
  • Згідно з виданням «Короткий словник синонімів української мови», в якому розроблено 4279 синонімічних рядів, найбільшу кількість синонімів має слово «бити» — 45 синонімів.
  • Назви всіх дитинчат тварин в українській мові відносяться до середнього роду.
  • Офіційно вважається, що після видання «Енеїди» Івана Котляревського, українська мова була прирівняна до літературної мови. Івана Котляревського по праву вважають основоположником нової української мови.
  • Українська мова має велику кількість зменшувальних форм. Навіть слово "вороги" може звучати як "вороженьки".
  • У 448 році візантійський історик Пріск Панійський під час перебування в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова "мед" і "страва". Це була перша згадка українських слів.
  • За лексичним запасом найближчою до української мови є білоруська — 84% спільної лексики. Далі йдуть польська і сербська (70% і 68% відповідно), потім — російська (62%). "До речі, якщо порівнювати фонетику й граматику, то українська має від 22 до 29 спільних рис з білоруською, чеською, словацькою й польською мовами, а з російською тільки 11", — кажуть експерти.

Ніжинці, перевіримо вашу рідну?

Пропонуємо нашим читачам розгадати невеликий кросворд.


Ваші відповіді чекаємо під дописом на найшій сторінці Facebook

"Знищити нашу мову неможливо – це те саме, що запломбувати Ніагару", – Лесь Танюк.

Як повідомляв MYNIZHYN, невід’ємною частинкою будь-якого музею є люди, котрі можуть розповісти про його наповнення абсолютно усе, до найменших деталей. Професія екскурсовода – це не просто робота. У ній присутнє дещо значно цікавіше…З нагоди дня екскурсовода (21 лютого), журналісти MYNIZHYN поспілкувалися з науковим співробітником Меморіального музею імені Юрія Лисянського, директором бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, членом Національної спілки краєзнавців України Олександром Морозовим.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: