Завантаження ...
banner
banner

Ніжинський пологовий будинок: початок повномасштабного вторгнення росіян

Ніжинський пологовий будинок: початок повномасштабного вторгнення росіян фото
Нещодавно виповнилось два роки з початку повномасштабного вторгнення. Майже півтора місяця Ніжин був в центрі активних бойових дій, але, не зважаючи на постійні обстріли та бомбардування, Ніжинський міський пологовий будинок надавав у повному обсязі 24/7 медичну допомогу вагітним, породіллям, роділлям та жінкам з гострою гінекологічною патологією.

Про це пише КНП «Ніжинський міський пологовий будинок».

Про роботу Ніжинського пологового будинку у ті непрості часи розповідає Валерій Якуба, генеральний директор КНП «Ніжинський міський пологовий будинок» НМР, Заслужений лікар України:


Фото: Валерій Якуба. Джерело: Ніжинська міська рада

— Співробітники пологового будинку були на робочих місцях і надавали акушерську та гінекологічну допомогу жінкам майже всієї Чернігівської області та обласного центра, бо місто Чернігів знаходилося в облозі та потерпало від ворожих обстрілів. За цей час у нашому закладі з’явилося на світ 55 немовлят. Під час активних військових дій до пологового будинку жінок привозили на БТР-ах, допомагали доставляти породіль військові, тероборона. Попри активні бойові дії жінок не залишали сам на сам з їх проблемами. Через стресові ситуації багато жіночок народжували передчасно. Ми не маємо неонатального пакета, але ж на той час ніхто про це не думав. Головне – виходити немовля. У Чернігівську обласну дитячу лікарню ми їх передати не могли, навпаки ми приймали до себе усіх породіль, які змогли вирватися з чернігівського пекла. До Києва теж дуже було проблемно доїхати, бо на підступах до столиці точилися бої. У нас дві дитинки народилось з критично малою масою – 500 та 720 грамів. Два тижні їх виходжували у нашому закладі, а потім немовлят на другій етап лікування передали до НДСЛ «Охматдит». До Києва нашу машину з дитинкою супроводжувала військова колона, ми довозили немовля до передмістя Києва, а там їх зустрічали кияни теж у супроводі військових. Інших недоношених дітей з масою 900-1500 грамів виходжували самі.


Під час активних бойових дій усе життя перемістилося у підвальне приміщення, з якого ми на нашвидкуруч зробили сховище. Під час проєктування у пологовому будинку передбачалося бомбосховище, але будівництво нашого закладу відбувалося на початку 90-х років минулого сторіччя у період суцільного дефіциту та безгрошів'я. Тож на обладнання бомбосховища коштів не вистачило. Його використовували як звичайний підвал. Під час активних бойових дій ми його обладнали в рекордні строки, привели в якійсь більш-менш жилий вигляд. Зробили два пологових зали, І дуже правильно зробили, бо були випадки, що у нас одночасно народжували по три жінки, в коридорі поставили ліжка, там у нас перебували вагітні, мамочки з немовлятами, хворі жінки, наш медперсонал. У нас частина співробітників чергувала цілодобово. Я сам прожив безвилазно у пологовому будинку півтора місяця. А іншу частину бомбосховища використовували як бомбосховище для жителів найближчих вулиць.

Наразі коштом міського бюджету нам удалось відремонтувати наше підвальне приміщення та зробити комфортабельне бомбосховище з пологовим залом, операційною, палатами та санвузлами. Зараз воно нагадує звичайне пологове відділення. Плюс ми придбали генератори. До війни ми мали один генератор потужністю 1,5 кВт, зараз маємо три нових сучасних генераторів. Крім того, маємо постійний запас води. Придбали нове обладнання. Звичайно, що сподіваємось на краще, але робимо усе необхідне, щоб військові дії не застали нас зненацька.

Раніше ми писали: Яка народжуваність у Ніжині: підрахунки за 2021-2023 роки
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: