Завантаження ...
banner
banner

Житло на Чернігівщині: ціни та ситуація на ринку

Житло на Чернігівщині: ціни та ситуація на ринку фото

Аналітики порталу з продажу нерухомості ЛУН підготували свіжу порцію інформації стосовно підсумків 2023. Так, другий рік повномасштабного вторгнення відзначився відновленням темпів будівництва по регіонах. Щоправда, чим далі від фронту та ворожого кордону - тим дорожчі обʼєкти та жвавіший ринок, - повідомляє Час Чернігівський.

Регіони віддалені від зони бойових дій, виросли в ціні. Виключенням є столиця, котра з часу закінчення блекаутів, весни 2023, мінімально знизила середні ціни. Ймовірно, це повʼязано з міграційними процесами. Жителі Києва відкладають своє рішення про повернення додому, це особливо характерно для жінок з дітьми. До возз'єднання сімей рішення про купівлю нового житла відкладається, навіть якщо наразі для цього є фінансова спроможність. Чимало чернігівців мають або планують придбати жило у столиці, тож, гадаємо, що ця інформація актуальна і для них. 

В абсолютних числах серед найбільш популярного варіанту серед українців, – 1-кімнатних квартир, найбільше втратила столиця, де в середньому квартири здешевшали на 2000 доларів, а найбільше набрав Львів — +6400 доларів, Івано-Франківськ — +4700 доларів. Чернігів — +4000 доларів обігнав навіть Ужгород +3200 доларів. На Чернігівщині купити готове житло на вторинному ринку в середньому коштує $31 тис.

А от двокімнатні готові квартири практично не зросли в ціні - середня вартість $41,5 тис. Трикімнатні - так само - $55 тис.  

Аби купити однокімнатку у Чернігові людині із середньою зарплатою доведеться збирати 6,6 років, айтішнику  лише рік. 



1 кв м первинки у Чернігові також подорожчав - в середньому на 6% до 25,3 тис грн. 

Торік у нашому регіоні 56% житлових комплексів відновили роботу. Однак в продажах нині 14 з них, це плюс 40% до показників позаминулого року.

За перші три квартали 2023 у Чернігові здали в експлуатацію 300 квартир, що на третину менше, аніж у 2022-му.  

Темпи введення в експлуатацію загалом очікувано зменшуються. Якщо 2022 добудовували розпочате раніше, то 2023 вже демонструє більш реальний стан речей по областям.

За 2023 ринок нерухомості демонструє відновлення в усіх сегментах. Найбільшим попитом на купівлю користується готове або майже готове житло з терміном здачі до року. Українці вважають інвестиції у будівництво на ранніх стадіях доволі ризиковими.

Скорочення темпів появи нових будівництв та одночасно формування відкладеного попиту з тих, хто не наважується витрачати власні кошти до стабілізації ситуації на фронті, може спричинити дефіцит нових метрів на ринку. Тому за відсутності ескалації воєнної агресії можна очікувати подальшу стабілізацію на ринку і конвертацію відкладеного попиту в нові угоди з подальшою корекцією цін.

Раніше ми писали: Оренда квартир у Ніжині: найдешевший та найдорожчий варіанти

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: