Завантаження ...
banner
banner

Питання юристу: чи можна оформити патронажний догляд на третю особу

До редакції MYNIZHYN.com звертаються читачі з різними питаннями, які хотіли б уточнити у юриста: фінансові збори поміж сусідами, спадщина, декретні відпустки, тощо.

Нещодавно до нас звернулися читачі ось з таким питанням: «Добрий вечір. Мій батько має діабет ІІ типу, повну втрату зору, ампутацію пальця нижньої кінцівки. Групу відкривати не хотів, на даний час групи в нього не має. Цікавить мене питання, чи можливо оформити патронажний догляд на третю особу? Дякую»

Питання коментує кандидат юридичних наук, доцент кафедри політології, права та філософії НДУ імені М.Гоголя, доцент - Марина Ларченко.

Якщо особа похилого віку дієздатна і не страждає психічними розладами, цілком може себе забезпечити, над нею може бути встановлене піклування у формі патронажу. Ця процедура оформляється досить просто. Не треба йти в суд та визнавати людину обмежено дієздатною або недієздатною. Не обов’язкова також і група інвалідності.

У визначених законодавством випадках, також може оформлюватись договір про встановлення постійного догляду (договір про надання соціальних послуг з догляду).

Також зауважимо, що питання про встановлення постійного догляду за особою похилого віку вирішується з урахуванням конкретних фактичних обставин та відповідно, беручи до уваги індивідуальну ситуацію людини.

Окрім цього, слід зазначити, що наразі під час воєнного стану послуги з догляду можуть надаватись літнім людям за спрощеною процедурою.

Відтак, прийнято постанову Кабінету Міністрів України № 294 від 16.03.2022 "Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 26.06.2019 № 576 і від 01.06.2020 № 587" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/294-2022-%D0%BF#Text).

Необхідна заява від особи, в якій вона виявляє бажання, про призначення їй піклувальника. З цією заявою слід йти в органи опіки, де на засіданні буде ухвалено рішення про призначення піклувальника. До заяви потрібно буде додати:

1) копії паспортів (оригінали потрібно взяти з собою для пред'явлення);

2) довідки про реєстрацію місця проживання, також документи, що підтверджують право власності на майно або право користування майном;

3) довідки лікарської комісії, яка підтверджує необхідність опіки літнього людини, а також потрібно надати довідку про стан здоров'я піклувальника;

4) додатково можна надати характеристику з навчального закладу або з місця роботи піклувальника.

Співробітники органу опіки та піклування перевіряють достовірність поданих документів. З цією метою вони можуть виїжджати за місцем проживання, оглядати житлові умови, осіб які бажають оформити патронаж.

Заяви розглядаються у  місячний термін. Якщо немає ніяких сумнівів і комісія визнає, що літня людина потребує догляду, а кандидатура підходить для призначення піклувальником, то виноситься рішення про встановлення патронажу над особою похилого віку. Протягом 3 днів після встановлення опіки складається опис майна, що належить особі похилого віку. Ця процедура проводиться у присутності свідків.

Потім оформляється договір про встановлення патронажу. За рішенням сторін він може бути оплатним за рахунок опікуваного. Але, як правило, патронаж здійснюється безкоштовно. Органи опіки можуть регулярно відвідувати літню людину і перевіряти, як здійснюється турбота про неї. Якщо надійдуть скарги на піклувальника, то патронаж буде припинено

Слід пам’ятати, що патронаж над старими людьми не дає права на спадкування майна. І розпоряджатися майном пенсіонера піклувальник не має права. Всі дії з майном повинні бути здійснені в інтересах опікуваного та  узгоджені з органом опіки та піклування та безпосередньо із опікуваною особою. Патронатор не стає власником майна опікуваного. Здійснювати патронаж може будь-яка особа: як родич, так і стороння людина. Але переважне право бути піклувальниками мають родичі опікуваного. У разі, якщо особа не має родичів або вони відмовилися оформити патронаж чи іншу форму догляду  над особою похилого віку, тоді патронатором може бути будь-яка особа, яка виявила  таке бажання. В якості помічника для патронатора, у разі якщо особа похилого віку перенесла операцію, або йому потрібна щоденна медична допомога, можна взяти патронажну медсестру. В її обов’язки входить щоденний медичний догляд за літньою людиною.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: