Завантаження ...
banner
banner

Питання юристу: як оформити опікунство

Питання юристу: як оформити опікунство фото

До MYNIZHYN.com неодноразово звертаються читачі з різними питаннями, які хотіли б задати юристу: про спадщину під час війни, кредити чи вирішення фінансових зборів поміж сусідами, сімейні справи, тощо.

Раніше ми писали: Питання юристу: чи можна розірвати шлюб з дружиною, яка за кордоном

До прикладу – ось одне із них: "Доброго дня. Як оформити опікунство, що для цього треба? Донька і старенька мати, яка ледве ходить. Може є якісь простіші форми, які швидше і зручно оформити?»

Дане питання коментує кандидат юридичних наук, доцент кафедри політології, права та філософії НДУ імені М.Гоголя, доцент - Марина Ларченко

У Цивільному кодексі України передбачені два варіанти офіційного піклування: 1) опіка – передбачена для недієздатних осіб; 2) постійний догляд (піклування, патронаж).

Опіка встановлюється над малолітніми особами (віком до 14 років, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування), та особами, які визнані недієздатними (судом). Піклування встановлюється над неповнолітніми особами (віком від 14 до 18 років, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування) та особами, цивільна дієздатність яких обмежена (судом).

Оформлення постійного догляду можливе щодо таких категорій осіб:

1) діти-інваліди віком до 18 років;

2) інваліди І групи або особи, які досягли 80-річного віку;

3) інваліди І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, які за висновком лікарської комісії медичного закладу потребують постійного стороннього догляду;

4) інші громадяни похилого віку, інваліди,  діти-інваліди та хворі, які за висновком лікарсько-консультаційної комісії потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування.

Опікуном або піклувальником можуть бути повнолітні дієздатні громадяни.

Таким чином, оформити опіку над людиною похилого віку можна лише тоді, коли суд визнав її недієздатною особою. Після цього потенційний опікун має звернутися до органів опіки з пакетом документів.

Офіційно оформлений опікун зобов’язаний забезпечувати недієздатну особу необхідними для життя речами, продуктами та ліками. Також опікун розпоряджається її коштами. Все це опікун робить безкоштовно, але має право на оформлення пільг та матеріальної допомоги.

Таким чином, оформлення опікунства – досить довга і непроста процедура. Водночас у даному випадку простіше оформити постійний догляд за особою, яка його потребує.

Постійний догляд за літніми людьми оформлюють лише на їхнє прохання – коли особа не може самостійно захищати свої права і виконувати свої обов'язки. Тобто, якщо особа похилого віку дієздатна і не страждає психічними розладами, а також цілком може себе забезпечити, над нею встановлюється постійний догляд, або патронаж.

Процедура встановлення постійного догляду оформляється простіше за опікунство, адже немає необхідності у судовому порядку визнавати людину недієздатною.

Для оформлення піклування (патронажу) необхідні такі документи:

1) заява від пенсіонера з проханням про призначення йому піклувальника;

2) копії паспортів;

3) довідки про реєстрацію місця проживання;

4) документи, що підтверджують право власності на майно або право користування майном;

5) довідка лікарської комісії, яка підтверджує необхідність догляду за літньою людиною;

6) довідка про стан здоров'я особи, яка бажає здійснювати догляд.

Співробітники органів соціального захисту перевірять достовірність документів і можуть виїжджати за місцем проживання для огляду житлових умов. Після ухвалення рішення про піклування також можуть скласти опис майна, що належить особі похилого віку. 

Наразі, постійний догляд за людьми похилого віку оформлюють переважно чоловіки з метою ухилення від призову на військову службу. Не менш важливим є той факт, що опікуни та піклувальники мають право вільно виїжджати за кордон, супроводжуючи осіб з інвалідністю чи осіб, які потребують постійного догляду. У зв

’язку з цим, оформлення постійного догляду останнім часом значно ускладнене та розтягнуте в часі.

Читайте також Питання – відповідь: борги під час війни після смерті людини

Нагадаємо, що у вас є можливість - отримати консультацію юриста на нашому сайті.

Для цього треба: написати нам своє питання - можна у коментаряіх під цим  постом, можна на пошту - mynizhyn.com@gmail.com.

Головне фото Unsplash

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: