Завантаження ...
banner
banner

Хай піст ваш буде мудрий і особистий: розмова з протоієреєм Михаїлом Якубовим

Хай піст ваш буде мудрий і особистий: розмова з протоієреєм Михаїлом Якубовим фото

Вже завтра починається Великий піст, тож журналісти MYNIZHYN вирішили поспілкуватися з настоятелем Свято Покровського храму Ніжина протоієрєм Михаїлом Якубовим. Ми дізналися в Отця багато повчальних історій, а також правила і рекомендації, яких слід дотримуватися під час постування.

— Що таке Великий піст і в чому його суть?

— Перш за все, хочу сказати, що піст – це не дієта, бо дуже часто люди вважають, що відмовившись від м’ясних продуктів вже постують – ні. Піст – це підготувати себе до зустрічі з Богом, осмислити своє життя, зупинитися в цьому шаленому ритмі війни, боротьби, праці. Як казав Лаврентій Чернігівський: «Ти сало їж, ти свою сусідку не їж». Відносини між людьми, з самим собою, з Богом – це найголовніше, а все решта як наслідок осмислення – відмова від їжі, розваг, музики. Тільки в тиші і обмеженні можна щось зрозуміти і побачити.

— Яких правил потрібно дотримуватись під час посту?

— У першу чергу, покаяння. Попросити прощення в ближнього, у самого себе та у Бога. Саме тому Великий піст починається з прощеної неділі. Часто люди не замислюються над тим, що роблять боляче комусь, та приходить момент, коли треба заглянути один одному у вічі і попросити пробачення. Здавалося б, справ на хвилину, але ні… Інколи надто важко перебороти себе.

Сьогодні у час війни можна почути фразу «не пробачимо». Це дуже складне питання, адже Ісус Христос на хресті висить і каже: «Боже, прости їм, бо вони не знають, що творять». Ми повинні прощати, але це не значить, що ми стаємо на коліна перед ворогом. Ми стаємо на коліна тільки перед Богом, щоб не нести камінь в душі, бо цей камінь давить нас.

Колись, десь рік назад, до мене прийшла мати убитого воїна. І я в думках готуюсь, як сказати мамі, що їй потрібно пробачити ворога... Щоправда, це було після 40-го дня, коли душевні рани трохи заживають. І ось вона заходить і каже: «Отче, я знаю, що я повинна пробачити, я не тримаю зла». І я відчув піднесення. Значить все таки ми –  не вони, ми – справжні християни.

Інше питання, що ми не забудемо, ми завжди будемо пам’ятати той біль, який нам причинили. Як співав Тарас Компаніченко: «Ти прости москаля, і надгробок постав». (Сміється, — авт.).

Якщо немає прощення і покаяння, то даремні будуть решта старань. Як би ти не обмежував себе в їжі – це буде просто дієта.

Далі починаються перші дні посту. Потрібно обмежити себе у вживанні м’ясних, рибних та молочних продуктів. Я знаю людей, які перші декілька днів взагалі нічого не їдять. У цей час йде посилена молитва, з поклонами. Майже цілодобово. Це і є той духовний «форсаж», щоб увійти в піст. Багато людей, навіть котрим важко, у перші дні все ж таки намагаються дотримуватись посту, але є ті, хто не може постувати за станом здоров’я. У таких випадках з благословення священника можна послабити піст. Колись розказував один чоловік, що коли був маленьким, мама забороняла цукерки, але варила сосиски. Сама суть – обмежити себе в чомусь, а вже у чому – це по мірі можливостей і духовних та тілесних сил.

По церковному уставу існують послаблення, наприклад, для подорожуючого, коли людина в дорозі, що може те й їсть. У наш час піст послаблюється для воїнів, їм треба фізичні сили. А ми, церковні люди, священники подвоюємо свій піст за себе і воїнів, які нас охороняють. Тому це дуже особиста справа, як людина буде постувати.

І так 40 днів, до вербної неділі. Тоді закінчується піст, але ми, православні християни, не припиняємо постувати, тому що починається страсний тиждень. Приходять страсті. Бог страждає, і ми, як його учні, повинні страждати з ним, співстраждати. Останні дні ми постуємо ради страждань Господа. У суботу це вже кінець посту, 49 день ми ще постуємо, але вже починаємо святити паски і готуємося, щоб розговітися. Чекаємо воскресіння.

— Чи є якісь особливі молитви під час посту?

— Звичайно є. По-перше, молитва Єфрема Сиріна. Її особливістю є те, що під час молитви виконуються доземні поклони. А також, Покаянний канон святого Андрія Критського. Їх читають лише під час посту. Там дуже-дуже багато поклонів.

— Що робити якщо ненавмисно зірвав піст?

— Покаятися. Ми в Божій любові – Бог прощає. Антоній Сурожський, проповідник та хірург з Англії, розповідав про те, як допоміг бідній сім’ї, зробивши операцію безкоштовно. Вони запросили його на гостину, довго готувалися, накрили стіл. Був піст, а на столі стояла купа м’ясних страв.. Що робити? Відмовитись? Ні, тому що образити – більший гріх.

Можна їсти м'ясо, а в душі зберігати піст, їсти не для себе –  для господаря, або, наприклад, вагітна жінка, котра їсть задля дитини, яку носить під серцем.

— Що робити, коли день народження припадає на Великий піст?

— Можна відсвяткувати так, щоб не порушити посту (Або хоча б не сильно порушити). Зараз існує велика кількість пісних варіантів меню. Інше питання – музика. Потрібно обмежувати себе у веселощах. Я, наприклад, коли працюю на фоні вмикаю церковні співи. На заході України навіть будинки культури закриваються під час Великого Посту – танців, дискотек немає.

— Обов’язково ходити до церкви під час посту чи вистачить онлайн-служінь?

— Ні, потрібно ходити до церкви. Онлайн-служіння це послаблення для тих, хто немає можливості прийти. Якби там не було, але повинна бути особиста присутність у церкві. Так, не щодня, але хоча б раз на тиждень треба ходити.

Взагалі, коли ви почнете ходити до церкви, то через певний час зрозумієте, що не можете без цього. Раніше казали, що церква для бабусь, зараз навпаки – церква для молоді, яка все частіше задається питаннями «хто я?», «де моє місце у вічності?».. І в пошуках відповідей приходить до церкви.

Особисто прийти до Бога краще, це як з мамою – поговорити по телефону це одне, а прийти, обійняти – зовсім інша справа.

— Чи варто заохочувати дітей до посту? Як їх зацікавити?

— Залежить від сім’ї: якщо батьки не дотримуються посту, то й дитину змушувати марна ідея. Якщо ж дитина воцерковлена, то вона сама, за прикладом родини, починає «втягуватись»: жити церковним життям та постувати. Інше питання, що обмежувати дітям? Це можуть бути іграшки, цукерки або навіть гаджети.

— З якого віку привчати дитину до посту?

Ще в утробі, коли мати молиться – дитина чує молитву. Тож, коли дитина починає розуміти і усвідомлювати, їй уже потрібно розказувати та показувати власний приклад (в молитві та пості).

— Які б ви дали поради для наших читачів? Чи може розкажете про власний досвід дотримання посту?

— Сьогодні дозволяю собі рибні морепродукти, бо в перші роки виснажувався настільки, що після Великодня було дуже важко, валився з ніг. Тримати піст потрібно з розумом. Кожен нехай установить власні рамки для свого постування. Хай піст ваш буде мудрий і особистий. Якщо ж ви послаблюєте піст – підійдіть до священника, він підкаже, допоможе і благословить.

Як повідомляв MYNIZHYN, у Ніжині волонтери виготовляють грілки з тирси: подробиці. При Покровському храмі Ніжина гора посилок для фронту. Майже щодня їх відправляють підрозділам. Затребувані теплі шкарпетки і пояси, рукавиці, грілки. Храм належить до ПЦУ.

Фото: Олександра Сердюк

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: