Завантаження ...
banner
banner

Чи будуть дотримуватися ніжинці та гості міста Великого посту: ми запитали

Чи будуть дотримуватися ніжинці та гості міста Великого посту: ми запитали фото

18 березня – початок найсуворішого посту у церковному календарі, який є періодом підготовки до свята Воскресіння Христового. Великий піст для багатьох людей – час очищення душі, привід позбутися поганих думок, залежностей та надмірностей.

17 березня, напередодні Великого посту, журналісти MYNIZHYN.com вирішили поспілкуватися з ніжинцями та гостями міста і дізнатися їхнє ставлення до посту. Тож, чи будуть дотримуватися ніжинці та гості міста посту? Чи доведеться себе у чомусь обмежити (у харчуванні, поганих звичках тощо)?

Алла Лазебна (39 років, ніжинка, прибиральниця)


Планую постувати. У цей час відмовляюся від м’яса, молочки, яєць. Знаю, що саме цей піст дуже строгий, навіть риби неможна їсти. Намагаюся відмовлятися від шкідливих звичок і поганих думок.

Інна Петренко (36 років, ніжинка, вчителька іноземних мов)


У нашій родині, ми маємо особливе відношення до посту. Адже ми намагаємося поститися перед кожним причастям в церкві. Це особливий час, коли ти сповідуєшся перед Богом та згадуєш Його страждання за наші гріхи через молитву та піст. Тобто саме в цей день ми намагаємося пити лише воду. Після причастя продовжуємо своє звичне харчування. Піст для нас, не є традицією, це наше власне відношення до важливості прийняття причастя.

Просковія Храпова (72 роки, ніжинка, пенсіонерка)


Посту дотримуюся обов’язково, не їм м’ясного та молочного.  Рибу і так рідко вживаю. Піст очищає людину духовно і фізично. Нам  потрібно частіше ходити до церкви та молитися. Я відвідую Всіхсвятську церкву. Думаю, робити добрі справи треба щодня, не лише в піст.

Андрій (43 роки, ніжинець, електроерозіоніст)


У житті дотримуюся правила «Не судіть і не судимі будете». Постувати буду. Перший тиждень обійдуся точно без риби, їстиму картоплю та квасолю, можливо, куплю якихось кальмарів (щоб було без крові). Із духовного боку, то якщо ти не зробив людині зла, то ти вже зробив їй добре.

Світлана Коновченко (35 років, прилучанка-ніжинка, підприємиця)


Я вірю в Бога, але не дотримуюся постів. Для мене більший гріх образити людину словом чи ділом!

Марія (29 років, ніжинка, фрілансер)

Немає користі від такого посту, якщо люди продовжують заздрити одне одному, сквернословити. Головне правило будь-якого посту «Не їжте одне одного», а люди продовжують це робити. Піст строгий, тому переходжу на картоплю та соління. Скажу так, дуже впливає на настрій те, що розпочинається сезон шашликів та сардельок на вогнищі, а ти їси квашені помідори.

Дмитро (24 роки, ніжинець, учитель правознавства)

Буду постувати перший день і в середу. З початком Великого посту змінюється раціон: відмовляюся від м’ясного і більше переходжу на фрукти та овочі. І без посту не маю шкідливих звичок, не курю та не вживаю алкоголю. Щонеділі ходжу до церкви. Піст потрібен людині для того щоб духовно очиститися, для того, щоб вона переосмислила своє відношення до  нашого буття, до людей, до навколишнього середовища.

Ольга (66 років, ніжинка, пенсіонерка)

У мене так багато хвороб, що я майже завжди постую. Роблю різні салати, не їм жирної їжі, але мені її і так неможна вживати.

Тетяна (73 роки, ніжинка, пенсіонерка)

Я не постую, здоров’я не дозволяє. Мої діти воєнні, тому їм теж не до посту.
А хоч піст, хоч не піст я усім зичу здоров’я, навіть ворогам, а там Бог все бачить і кожен понесе покарання.

Олег (60 років, київлянин, гостював у Ніжині, пенсіонер)

Не постую. А відмовитися від шкідливих звичок змусило життя. Намагаюся не злословити, але не завжди виходить.

Юлія (48 років, ніжинка, вчителька початкових класів)

У мене цукровий діабет, тому одні вуглеводи їсти мені не можна. Мені доводиться вживати білок, бо хвороба. Звичок шкідливих не маю, алкоголю не вживаю. Коли була здорова, то постувала, ходила до Всіхсвятської церкви. Років так до 40-ка, а як почалася хвороба, то вже сидіти на макаронах та картоплі мені неможна. Успенський піст можна й потримати, він недовгий і багато фруктів та овочів. А грішимо ж язиком усі, буває, що гніваємося на ближнього, вже мовчу про те, що по телевізору дивимося…Нерви нікуди не годні, а росіянам бажаємо зла, бо ж ту біль не можна у собі носить. Тільки на урок сіли і тривога, біжимо в підвал, тут відбій і знову тривога…

Ольга (72 роки, ніжинка, пенсіонерка)

Усю жизнь постую, грошей мало. На нашу пенсію сильно багато не купиш. Чи  ту ковбасу, якщо дешева, то її й собака не їсть, а на дорогу грошей нема. Сала немає, м’яса немає, молочка дорога, а  квасолька своя, картопля своя. Ходжу до української церкви, ось, постове понесу.

Віра (61 рік, безробітна, ніжинка)

Не постую, у Бога вірю. У мене мама була бабтисткою. Біблій у мене вистачає але зараз не готова їх почитать.

Тетяна Демидко (30 років, ніжинка, продавчиня)

Наша родина рада б постувати але у зв’язку з найменшим членом родини у нас поки це не виходить. У мене дуже часто чоловік починає кидати палити під час посту, може на певний час відмовитися від алкоголю. Єдине в чому даємо слабинку – їжа. До церкви ходимо постійно. Я можу постувати але не завжди виходить, бо дитина звикла харчуватися повноцінно, а там де дитина там і папа.

Тетяна (42 роки, ніжинка, домогосподарка)

Стараюся дотримуватися посту, їм  лише те, що дозволено. Головне – нікого не засуджувати і всіх любить, бути добрими один до одного, поважати.

Ніна Іванівна (62 роки, ніжинка, пенсіонерка)

Постую, відмовляюся від жирної їжі, можу рибу їсти, вінегрет готую.

Валентина (53 роки, з Ніжинського району)

До посту ставлюся нормально. Стараюся не злитися на інших але з такою ситуацією в країні попробуй не злися.

Володимир (67 років) та Валентина (68 рокі) – подружжжя, чернігівчани, гостювали у Ніжині

Не постуємо. Ворогів не прощаємо.

Сергій Овчинников (47 років, ніжинець, тимчасово безробітний)

Піст для мене – це гарний привід кинути курити. Думаю, що піст потрібен для відновлення організму.

Анатолій Варламов (47 років, ніжинець, ДСНС)

Ніколи не дотримуюся посту. Я розчарувався у Бозі. До людей ставлюся по доброму, а от Бог до нас – ні.

Поспілкувавшися з людьми різного віку та поглядів можна зробити висновок: «Дотримуватися посту чи ні – особисте рішення кожної людини. Головне і в піст і поза ним лишатися ЛЮДИНОЮ!»

Як повідомляв MYNIZHYN, піст перед Великоднем – один із найважливіших у православних вірян. Дати посту залежать від Великодня, тому щороку змінюються. Скільки триватиме Великий піст 2024 року, у чому його суть і яких правил дотримуватися в цей час - розповідаємо в матеріалі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: