Завантаження ...
banner
banner

На Чернігівщині заборонили вилов щуки: подробиці

На Чернігівщині заборонили вилов щуки: подробиці фото

Шановні рибалки, нагадуємо, що до 31 березня у водоймах України триває заборона на вилов щуки у період її нересту. Якщо під час лову інших видів риб вам випадково потрапила на гачок ця рибина – обережно випустіть її назад у водойму. Адже від наших спільних дій залежить успішне відновлення популяцій цього цінного виду прісноводних хижаків.

Про це повідомляє Чернігівський рибоохоронний патруль.

Статевої зрілості щука досягає переважно у віці 3 років. Нерестова активність розпочинається за температури 3-5 С, що є нижчою порівняно з нерестовими температурами більшості інших видів. Під час нересту риби виходять на мілководдя і шумно плескаються. Зазвичай, спочатку нерестяться найменші особини, а останніми – найбільші.

Одна самиця щуки залежно від розміру може відкладати від 17,5 до 215 тисяч ікринок. Ікринки великі, близько 3 мм в діаметрі, можуть приклеюватись до рослинності. Через 2-3 дні клейкість зникає, більшість ікринок скочується і подальший їхній розвиток відбувається на дні.

Залежно від температури води розвиток ікри триває 8-14 днів, личинки, що з неї виводяться, мають 6-7 мм у довжину. Згодом вони починаються живлення маленькими ракоподібними – циклопами та дафніями. При довжині 12-15 мм щуки вже можуть полювати на личинок інших риб. Після досягнення розміру 5 см ці прісноводні хижаки повністю переходять на живлення молоддю інших риб, переважно коропових.

Водночас нагадуємо рибалкам, що з початку квітня на більшості прісноводних водойм України розпочнеться щорічна весняно-літня нерестова заборона на вилов риби, адже у цей період у нерестовий процес поступово входить переважна більшість видів нашої іхтіофауни.

Як повідомляв MYNIZHYN, 7 березня 2024 року Чернігівським рибоохоронним патрулем в ході спільного рибоохоронного рейду разом з представниками Сектору водної поліції ГУНП області на водоймах Корюківського району викрито грубе порушення Правил рибальства. В протизаконний спосіб порушник добув 58 екз. водних біоресурсів, загальною вагою 70 кг: лящ – 45 екз., судак звичайний – 3 екз., головень європейський – 3 екз., білизна звичайна – 2 екз., плоскирка – 2 екз., в’язь (червонокнижний вид) – 1 екз. та рак – 2 екз. Збитки, завдані рибному господарству України, склали 102850 грн.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: