Завантаження ...
banner
banner

У Чернігові можна побачити декоративні тарелі, баклаги, барила та скрині

У Чернігові можна побачити декоративні тарелі, баклаги, барила та скрині фото

Чернігівщина – колиска багатьох талановитих людей, зокрема майстрів. Одним із таких є Андрій Каменецький, заслужений майстер народної творчості України, керівник студії художнього дереворізьблення Чернігівського обласного центру народної творчості.

Пише Челайн.

Андрій Каменецький родом із Гончарівського, його вчителем був відомий на Чернігівщині та за її межами різьбяр Олександр Колоша.

Від початку 90-х Андрій Каменецький є учасником всеукраїнських, обласних виставок народного мистецтва. Створює декоративні тарелі, ковші, баклаги, кухлі, барила та скрині, оздоблюючи поверхні розетками, геометричними елементами в техніці тригранно-виїмчастого різьблення. Трансформує образи і сюжети української міфології, фольклору, народної обрядовості.

Сам майстер розповідає, що його різьбярське захоплення – родом із дитинства.

«У 12 років пішов на гурток і так усе життя займаюся цією справою. І сподіваюся, що надалі займатимусь», – пояснює майстер.

До речі, він донині пам’ятає свою першу роботу. Це була поличка для одягу.

Він розповідає, що сучасні діти мають бажання займатися різьбярством, бо на гурток ходять охоче.

«Не тільки хлопчики, а й дівчатка. Приходять і працюють», – каже майстер.

За його словами, аби стати різьбярем, насамперед потрібне велике бажання. Якщо воно буде, то все вдасться. Також майстер зазначає, що поганої деревини, яка не придатна для роботи, немає.

Андрій Каменецький оформив Музей гетьманської слави в Палаці гетьмана Кирила Розумовського в Батурині. Його окремі роботи зберігаються в Чернігівському історичному музеї, Батуринському історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця», Історичному музеї Б. Хмельницького в Чигирині Черкаської області.

Особливо слід відзначити участь Андрія Каменецького в проведенні І Всеукраїнського симпозіуму з дереворізьблення «Сіверщина-2006». Тоді він не тільки передавав досвід своїм колегам, а й зумів згуртувати й об’єднати майстрів-різьбярів з усієї України. Андрій Григорович — знаний майстер в Україні.

2007 р. розпорядженням Президента України було надано грант як молодому майстру народного мистецтва. Він реалізував творчий проєкт «Художнє дерево Сіверщини». 2008 р. став лауреатом престижної молодіжної премії ім. Костя Широцького.

Андрій Каменецький – постійний учасник симпозіумів, фестивалів, виставок декоративно-прикладного мистецтва, лауреат Всеукраїнського молодіжного фестивалю декоративно-прикладного мистецтва в м. Дніпропетровську в 2004–2006 роках, Всеукраїнського симпозіуму народного мистецтва «Суботів-2008», «Суботів-2009», що відбувався на базі Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», симпозіуму з дереворізьблення в м. Тульчині Вінницької обл. «Козацький зимівник», виставки-конкурсу «Кращий твір року».

Пан Андрій досконало володіє багатьма техніками художнього дереворізьблення, авторські твори зберігаються в фондах державних музеїв України та приватних колекціях в Україні, за кордоном.

Під час занять у студії художнього різьблення майстер знайомить дітей із давніми традиціями народного мистецтва, навчає створювати орнаментальний малюнок, виконувати геометричне та рельєфне різьблення на скриньках, баклажках, тарелях, ковшах.

Ірина Осташко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: