Завантаження ...
banner
banner

Лисі таблеточки: власниця сфінксів Наталія Радей ділиться котоісторіями про своїх улюбленців

Лисі таблеточки: власниця сфінксів Наталія Радей ділиться котоісторіями про своїх улюбленців фото
Із сотні порід котиків неабияку увагу привертають до себе саме сфінкси. Ця порода дійсно особлива, адже їхньою первинно відмінною рисою від інших представників виду є відсутність хутра. Деякі котики на дотик як гумка, а інші ж мають легенький пушок, як у персика. Люди по-різному реагують на цих незвичайних, майже інопланетних створінь. Хтось захоплюється, дивується чи навпаки – зовсім не сприймає. Так, коти породи сфінкс мають безліч особливостей, що відрізняють їх від домашніх пухнастих улюбленців. Щоб дізнатися більше цікавих фактів про них, нюанси харчування, догляду за цими дивовижними створіннями потрібно поспілкуватися із людиною, яка є господарем і фанатом такої породи.

Журналісти MYNIZHYN.com вирішили познайомити своїх читачів з ніжинкою Наталією Радей, яка обожнює сфінксів. Разом зі своєю тіткою Оленою на дві родини вони мають чотири котика, три з них – сфінкси.

Про своїх улюбленців Наталія може розповідати годинами. У кожного своя історія появи в її житті, різні характери та звички.

Про все це детальніше у нашому матеріалі.

До появі сфінксів у Наталі вже був пухнастий котик на ім’я Фобос. Тат-так, його звати саме так, як один із супутників Марса. Йому сім років і колись він був єдиним королем помешкання. Через рік сімейне коло поповнилося «лисим» омріяним котенятком.


Фото: Котик Фобос

«У мене з моєю Оленкою (у нас невелика різниця у віці, ми як сестри) була одна мрія на двох – мати незвичайного котика. Вона озвучила ідею придбати сфінкса і я підтримала. Пошуки привели нас до «розплідника» у місті, та серед трьох маленьких «лисиків» була обрана саме дівчинка», – ділиться Наталія.


Фото: Наталія з Фіоною

Так з’явилася Фіона, їй 6 років. Вона мініатюрна рожева дівчинка зі специфічним характером, ніжна, вразлива, дається на руки тільки своїм господиням. Обожнює м’які простирадла та щоденні поцілунки.
 

На цьому історія про домашніх улюбленців не завершується. Роки три тому Наталя слідкувала у соцмережах за власницею розплідника у Чернівцях, у якийсь момент з’явився допис про пошук нових господарів для її вихованця. Побачивши фото сфінкса, наша героїня закохалася у синьоокого котика, подумки вже й ім’я обрала – Грицько. Це був сірий біколорний сфінкс. Серед багатьох претендентів Наталія «відвоювала» його в інших. Усіма правдами й неправдами довелося доводити, що саме їй потрібно віддати котика. Усе складалося як найкраще, дівчата домовилися про передачу котика, він якраз вже був у Києві. Та в один момент усе переінакшилося.


«Я відклала усі справи, домовилася про поїздку, але люди, у котрих котик був на перетримці, вирішили залишити його собі… Я дуже засмутилася. – розповідає дівчина –  Минає рік, коли я вже змирилася, мені написали тодішні власники котика і запропонували його забрати, бо «натішилися». У мене шок, Всесвіт повертає мені Грицька. Ще тиждень люди вагались, чи віддавати, наче знущалися, але все ж… Я його забрала. Він одразу ласкаво пішов до рук і приязно облизав мою щічку...».

Саме з появою Грицька Наталії з Оленою довелося багато часу проводити у ветлікарнях. Найпершою була проблема з жкт через безладне харчування. Антибіотики та спеціальний дієтичний корм це питання дозволили закрити. Другою проблемою, вирішення якої тривало два роки, була варварська операція під назвою «м’якенькі лапки», суть якої полягає у хірургічному видаленні кігтів, щоб вихованець не дряпав меблі. Операція була виконана безладно, тому деякі кігті «гнили», а один був взагалі повноцінний. На жаль, в Україні ця жахлива процедура досі незаборонена. Природа «озброїла» котів кігтями для самозбереження, не маючи цього, Гришко став агресивним та дуже кусався в період звикання до нової родини. Дівчині було складно знайти у Ніжині ветлікаря, який не просто б дав пораду, а й вилікував кота.

«Я місяць возилася по різних ветклініках міста, його кололи антибіотиками, але нічого не допомагало. Це була холодна пора року, носити Грицька просто в переносці як звичайних котів я не могла. – розповідає Наталія –  Сфінкси дуже чутливі до холоду, легко хворіють від протягів. Тому я увесь час наймала таксі. Дякувати Богу, мені порекомендували Олександра Шейка, який вдало зробив Грицьку дві операції, після яких все ж необхідно було видалити одну фалангу та зробити гістологічне дослідження (діагностика онкологічних захворювань). Тепер Грицько живе найкращим котячим життям».

Не менш цікава історія появи у Наталі четвертого котика – Каспера.  Він у дівчини з серпня 2023 року. За тиждень до свого дня народження вона цілеспрямовано шукала на просторах інтернету сфінкса-«відмовника», хотілося зробити ще одне кошенятко щасливим. День провівши у соцмережах, полишила пошуки, так і не знайшовши того самого. Якимось магічним способом саме наступного дня зателефонувала подруга і сказала, що знайома прихистила до вечора сфінкса, який приблудився з вулиці. Опублікували допис про пошук господаря, але безрезультатно. Наталія без роздумів поїхала за ним.


«Коли я його побачила, то в мене був шок. Він тоді був худющий, тіло в ранах, шрамах, важив всього 2,5 кг. Я відразу повезла його до ветклініки, здали аналіз крові та почали лікування. Тепер цей кабанчик важить аж 6 кг.  Пощастило, що було ще літо. Через тиждень вечорами вже було п'ять градусів. Страшно уявити, як би він виживав...», – говорить Наталія.


Фото: Наталія з Каспером

Як розповідає власниця котиків, через те, що сфінкси здебільшого не мають волосяного покриву (часто пушок), у них прискорений обмін речовин і вони постійно хочуть їсти. Серед усіх улюбленців самий ненажерливий Грицько. Котики харчуватися за графіком «зранку – сухий корм, ввечері – вологий». У цієї породи дуже вразливий шлунок, тому їжею зі столу їх заборонено годувати. Новий корм потрібно вводити поступово, перевіряючи чи не буде алергічної реакції.

Окрім цього, ця порода часто хворіє простудними захворюваннями, тому в холодну пору їх потрібно тепло одягати та берегти від протягів. Також через їх чутливу шкіру є дві основні проблеми – через неправильне харчування/догляд можуть бути висипи, вугрі, камедони; влітку котики можуть загоріти на сонці (отримати опіки шкіри). Сфінкси мають специфічну особливість – їх шкіра виділяє певний секрет, який захищає. Тому потрібно зважати, якщо ви захочете собі котика цієї породи – вони потіють (особливо влітку). Їхній піт має коричневий колір, тому потрібно слідкувати за гігієною.


Власники мають бути завбачливі та контролювати ці питання. Щодо догляду за сфінксами – важливо їх купати з спеціальними шампунем, взимку рідше (по мірі забруднення), а влітку раз-два в тиждень. Далі, приділяти увагу вушкам (на одне вушко йде мінімум п'ять вушних паличок та серветки) та кігтям (стригти спеціальними ножицями  під певним кутом).


Котики героїні нашого матеріалу добре уживаються між собою, цьому посприяло правильне знайомство тварин та те, що всі стерилізовані. Наталя вважає, що купувати породистого кота – велика відповідальність, а розведення – в рази більша, для цього необхідні знання, курси. Якщо людина купує котика для себе, для любові, то необхідно обов’язково стерилізувати.

Сфінкси за характером схожі більш на собак, віддані та дуже прив’язані до хазяїв. Та й загалом, сфінкси не агресивні (не без вийнятків). Наприклад, якщо хтось чужий заходить до домівки, то Каспер чи Грицько відразу біжать знайомитися. Вони люб’язні з гостями, мають дружелюбний та грайливий характер.

«Як і звичайні котики вони відчувають місця, які болять у тілі, приходять і лягають на них, лікують. Вони мої «лисі таблеточки» (посміхається – авт.). Сфінкси не люблять відсутність свого господаря, сильно сумують, коли йдеш на роботу, важко переносять самотність», – говорить дівчина.

Також, у кожного котика свій особливий запах, вони мають милі щурячі хвостики та смішні пупки, які видно.

"Ви колись бачили пупок кота? Тепер я бачу їх аж три» (сміється – авт.)", – з гумором розповідає Наталія.


Підсумовуючи почуте і побачене хочеться сказати, що сфінкси як маленькі діти, потребують великої відповідальності, а тому підходити до вибору цієї породи потрібно серйозно. Якщо ви готові віддавати цим котикам стільки любові і турботи, як наша героїня своїм улюбленцям, чи може й більше, тоді ви сміливо можете заводити собі цих милих інопланетних створінь.

Як повідомляв MYNIZHYN, домашні тварини — це не лише радість, але ще й маса клопоту і величезна відповідальність. Навіть якщо вам дуже хочеться завести кота або собаку, в деяких випадках цього робити категорично не варто.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: