Завантаження ...
banner
banner

Як пoвеpнути підлітка до нopмaльнoгo cтaну якщo він нічoгo не xoче: ніжинський психолог поділився порадами

Як пoвеpнути підлітка до нopмaльнoгo cтaну якщo він нічoгo не xoче:  ніжинський психолог поділився порадами фото

Наша постійна рубрика: розмова з психологом.

Час від часу ми публікуємо на нашому сайті розмову з ніжинськими психологами: питання, які турбують читачів, відповіді та поради фахівців.

Сьогодні запитання від читачів таке: "Доброго дня! Хочу порадитися з психологом. В мене ось така ситуація.Сину 16. Ми nеpеїxaли дo Пoльші. Сnoчaтkу булo добре: знaйшли шkoлу, poбoтoдaвець нaдaлa житлo, я npaцювaлa, cин нaвчaвcя,xoдив нa kуpcи aнглійcьkoї і nідpoбляв в вільний чac, був веcелий і щacливий.

Але згoдom mи зmушені були nеpеїxaти нa зйomне житлo. Я зmінилa poбoту, тут kpaщі уmoви, cnokійніше, cину ближче дo шkoли npoте він не зaдoвoлений, cтaв неpвoвиm деnpеcивниm kaже щo не xoче жити. Дpузів він неmaє, з poдичamи no телефoну koнтakтувaти не xoче, cnopт йoгo не ціkaвить, xoбі теж неmaє. Підкажіть, будь-ласка, яk йoгo noвеpнути дo нopmaльнoгo cтaну яkщo він нічoгo не xoче"?

Як з цим упоратися, читачам MYNIZHYN.com розповідає наш постійний експерт, кандидат психологічних наук, доцент НДУ ім.М. Гоголя; практичний психолог Олександр Пісоцький

Отже, відносно за короткий термін ви змушені були адаптуватися до нових умов вже двічі. Будь-кому, а 16-річному юнакові взагалі, непросто перебувати у ситуації, коли втрачаються соціальні зв’язки (знайомі, однолітки, підробіток, можливо дівчина, якій симпатизував ваш син).

Як бути у такій ситуації?

На початку вам самій варто заспокоїтися, адже синові потрібно змінити звичний спосіб життя (для нього це складно) і потрібен певний час. Тому вам варто запастися терпінням.

Не намагайтеся тиснути на сина, спробуйте надати йому певну свободу, вільний простір, щоб він мав можливість самостійно осмислити ситуацію, у якій нині перебуває, заспокоїтися та розпочати встановлювати нові контакти.

Намагайтеся з ним поговорити, вкажіть на переваги нового місця життя саме для нього, підтримуйте його емоційно, ні в якому разі не докоряйте його за такий стан або поведінку.

Розумію, що це може бути складним у вашому становищі, але почніть разом із ним знайомитися з місцем у якому ви опинилися (парки, спортивні споруди, інші цікаві місця), людьми, які тут проживають тощо.

Водночас, створіть для сина позитивну атмосферу у новому помешканні, намагайтеся його налаштовувати на позитив, підтримуйте у його починаннях.

Упродовж певного часу продовжуйте слідкувати за емоційним станом вашого сина, адже діти не завжди оцінюють навколишню реальність з точки зору корисності та зручності. Намагайтеся мінімізувати негативні переживання та підтримати його.

Якщо емоційний стан сина погіршуватиметься, а самі ви відчуєте, що починаєте втрачати контроль за ситуацією, то у такому разі варто звернутися за допомогою до психолога.

Ще одна порада на майбутнє: повідомляйте сина про майбутні зміни завчасно, скажімо за два-три тижні. За цей час він встигне звикнути до думки, що потрібно буде розставатися з колишнім життям.

Читайте також: Порушую дані синові обіцянки: розмова з ніжинським психологом

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: