Завантаження ...
banner
banner

Ніжин залишиться без тепла?

Півмільйона гривень - ВАТ «Завод Ніжинсільмаш», 200 тисяч - податковій, 180 тисяч - заборгованість по зарплаті звільненим працівникам, 2,6 мільйона - перед «НАК Нафтогаз», 4,2 мільйона гривень - за світло

Ніжин тепломережі, новини ніжин, нежин новости, нежин тепло, нежин почему холодная батарея, новости нежин сегодня


Півмільйона гривень - ВАТ «ЗаводНіжинсільмаш», 200 тисяч - податковій, 180 тисяч - заборгованість по зарплаті звільненим працівникам, 2,6 мільйона - перед «НАК Нафтогаз», 4,2 мільйона гривень - за світло. Це неповний перелік заборгованості ТОВ «НіжинТеплоМережі», якому ухвалою Господарського суду від 10 листопада заблоковано розподільчі рахунки. Тобто майже 15 тисяч ніжинських квартир можуть залишитися взимку без опалення? Чи це лише формальності?
 
- Загроза справді існує, - коментує ситуацію Валерій Зімін, директор ТОВ «НіжинТеплоМережі».

- У будь-який момент нам можуть відімкнути світло, як у Криму. Можуть не постачати газ. А наша компанія - це лише колонка, яка без газу працювати не буде.
 
На сьогодні опалення та гаряча вода у Ніжині є. За винятком окремих випадків, адже із 76 кілометрів теплотраси 50 відсотків - ветхі труби, і половину треба міняти негайно. Та коштів на це немає.

По темі: Чи буде тепло і гаряча вода у Ніжині?
 
Наше підприємство має й своїх боржників. Наприклад, населення розрахувалося з нами лише на 80 відсотків. Компенсації за різницю в тарифі, а це близько 4 мільйонів гривень, а також близько 3 мільйонів за пільги і субсидії ми не отримали. Та найбільша біда - це розподільчі рахунки. Цей механізм введено з минулого року. Процедура передбачає, що з грошей, які поступають на формально наш рахунок, 88 відсотків того, що сплачують бюджетні та інші організації, а також 56 відсотків плати населення відраховується до НАК «Нафтогаз». Улітку в Ніжині не було ні опалення, ні гарячої води, але гроші з розподільчих рахунків йшли. І виходить, що на мільйонні борги йдуть мільйонні відсотки. Днями на підприємстві була передстрайкова ситуація. Люди чотири місяці не отримували заробітної платні. Без грошей ледь доповзли до опалювального сезону.
 
Такі проблеми зараз чи не в усіх областях країни, - говорить Валерій Вячеславович.
 
ТОВ «НіжинТеплоМережі» опалює 14,9 тис. житлових квартир, 17 навчальних закладів, 15 дошкільних закладів, 3 медичні установи тощо.
 
Схожа проблема і в Чернігові. Заборгованість ПАТ «Облтеплокомуненерго», кажуть, становить 170 мільйонів гривень. Та керівництво налаштоване оптимістично: рахунки працюють, гроші йдуть, головне, щоб давали газ.
 
14,5 мільйона боргів перед НАК «Нафтогаз» і у КП «Прилукитепловодопостачання».
 
- Штрафні санкції ми сплачували постійно. Рахунки не арештовано, але проблеми є, - сказав директор КП «Прилукитепловодопостачання» Андрій Гавриш. Днями у Господарському суді відбудеться засідання і по цьому підприємству.
 
Марина Забіян, тижневик «Вісник Ч» №49 (1543)
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: