Завантаження ...
banner
banner

Чи буде тепло і гаряча вода у Ніжині?

Мабуть всі в Ніжині, хто хоч трохи цікавиться станом справ з теплом і гарячою водою, знають про величезні борги ТОВ «Ніжинтепломережі». Щоб розповісти про стан справ у компанії на чергове засідання виконавчого комітету міськради було запрошено керівника компанії – Валерія В’ячеславовича Зіміна.


Директор ТОВ «НіжинТеплоМережі» Валерій Зімін

Мабуть всі в Ніжині, хто хоч трохи цікавиться станом справ з теплом і гарячою водою, знають про величезні борги ТОВ «НіжинТеплоМережі». На минулому тижні з’явилась інформація і про заборгованість по заробітній платі у працівників компанії, яка досягла вже трьох місяців. Щоб розповісти про стан справ у компанії на чергове засідання виконавчого комітету міськради було запрошено керівника компанії – Валерія В’ячеславовича Зіміна.

«Наші витрати більші ніж ті, що закладені в тарифах» - Валерій  Зімін

Зімін почав відразу з фінансових показників. За його словами на сьогоднішній день кредиторська заборгованість компанії, в тому числі й за газ, складає 43-45 мільйонів гривень. Виникла вона, в основному, у попередні роки. Ці цифри постійно змінюються через спецрахунки, кошти з яких відразу списуються на погашення заборгованості за використаний газ. На сьогодні борг безпосередньо за газ складає 34 мільйони гривень: 28 мільйонів гривень (які накопичувались з 2011 року) перед НАК «Нафтогаз» і ще 6 мільйонів – це борги 2009-2011 років перед дочірньою компанією «Нафтогазу» - Державною акціонерною компанією «Газ України».
 
Постійні судові позови і виконавчі провадження призвели до того, що з 11 листопада заблоковано рахунки компанії «НіжинТеплоМережі», а відтак жодні надходження коштів використати неможливо. Наступне судове засідання по реструктуризації боргу, через який заблоковано рахунки,  має відбутися 10 грудня.
 
Але найбільшої шкоди підприємству завдали не суди. Ще з 1 листопада 2014 року постановою Кабінету міністрів було введено особливий порядок розрахунку за газ, впроваджено т.з. спеціальні  розподільчі рахунки. Більша частина коштів, які сплачуються бюджетними організаціями і юридичними особами, відразу перераховується на рахунки «Нафтогазу» в рахунок погашення боргу. На листопад поточного року перераховувалося 88% надходжень! А відтак тих коштів, які залишаються ледь вистачає на підтримку життєдіяльності котелень, системи опалювання і водопостачання, а також на заробітну плату працівникам.
 
Є борги і перед ТОВ «НіжинТеплоМережі». Так дебіторська заборгованість, за словами Валерія Вячеславовича, складає 10 мільйонів 223 тисячі гривень, в тому числі 4,4 мільйони – заборгованість населення, бл. 4 мільйонів – борги по пільгам і субсидіям, 420 тисяч – борг державного бюджету, району – 189 тисяч і борг місцевого бюджету – 26 тисяч гривень. Плюс бл.1,1 млн. гривень винні інші боржники. Крім того ще 11,5 млн. гривень боргу має перед «НіжинТеплоМережами» той же державний бюджет в рахунок відшкодування різниці тарифів.
 
За словами Валерія Зіміна, занижені розрахунки тарифів ще одна з проблем підприємства. Тарифи жорстко регулюються державою, і вже на момент прийняття нових цін на гарячу воду і тепло навесні цього року, ці тарифи були застарілими. Витрати компанії вищі ніж ті, які закладені в тарифах. Спроби держави компенсувати різницю неефективні і виплачуються з запізненням, що призвело до виникнення боргу в 11,5 мільйонів гривень. Але і просити цю суму немає сенсу, максимум 5,7 мільйона гривень. Інакше доведеться сплачувати податок на прибуток і втрачати частину коштів.
 
Виникає парадоксальна ситуація. Маючи на сьогоднішній день боргів на 43 мільйони гривень, «НіжинТеплоМережі» навіть зібравши всі борги у власних боржників не зможе його закрити. Загальна озвучена дебітора складає «всього» 21,75 мільйона гривень.
 
 «Влітку ми виявилися вирізаними, відірваними від фінансових ресурсів» - В. Зімін

Розповів Валерій Зімін і про причини виникнення заборгованості по зарплаті перед працівниками. Головна причина – влітку підприємство не надавало послуг по водопостачанню і опаленню, а отже і не мало фінансових надходжень.  Влітку «НіжинТеплоМережі» виявилося відрізаним від фінансових ресурсів. В той же час заробітну плату працівникам треба було сплачувати, а це бл. 800 тисяч гривень щомісяця. Тож на початок опалювального сезону у компанії просто не виявилося коштів на рахунках.
 
На сьогоднішній день з проблему з заробітною платою, наче б то врегульовано: її повністю виплатили за вересень, до 10 грудня мають виплатити заробітну плату за жовтень, а до кінця року – повністю погасити заборгованість. Тим не менше, багато чого буде вирішуватися після суду по реструктуризації боргів, тобто після того ж таки 10 грудня.
 
Про компанію
ТОВ «НіжинТеплоМережі» були створені 2004 року шляхом пайової участі. За словами Валерія Зіміна, створення компанії тоді було необхідним для покращення фінансового стану підприємства і отримання можливості хоча б платити заробітну плату працівникам. Частка комунальної компанії «Ніжинкомуненерго» складала  40%, частка «Облтеплокомуненерго» - 60%.

На сьогодні створена 15 років тому компанія знову перебуває у важких умовах. І велика частка проблем підприємства на рахунку саме держави, низької ефективності управління  і, що очевидно, популізму у формуванні тарифів за тепло, газ, гарячу воду з боку політиків.

Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: