Завантаження ...
banner
banner

Події в Ніжині "очима" штучного інтелекту (Фото)

Події в Ніжині "очима" штучного інтелекту (Фото) фото

Ніжин — місто з давньою історією. З цим містом пов'язано дуже багато цікавих фактів. Як відобразить події давно минулих літ одне з надбань сучасної науки у сфері комп'ютерних технологій — штучний інтелект? 

Журналісти MYNIZHYN вирішили "розпитати" новинку в IT-сфері на предмет того, як би він інтерпретував відомі події в Ніжині. Що з цього вийшло — дивіться у матеріалі.

Ніжин. Заснування. 993 рік

Історичною датою заснування Ніжина прийнято вважати 993 рік. У 1993 році відбувалося урочисте святкування 1000-ліття міста. На честь цієї події на одній з центральних вулиць міста височіє монумент з гербом та пам'ятною датою. Як же штучний інтелект уявляє заснування нашого Ніжина?


Фото: Заснування Ніжина. Джерело: ШІ


Фото: Заснування Ніжина. Джерело: ШІ


Фото: Заснування Ніжина. Джерело: ШІ

Перша згадка й руйнація міста Золотою Ордою

Перша згадка Ніжина має місце у літописі "Повість временних літ" за Іпатіївським списком 1078 року. Також були згадки й під іншими назвами, зокрема: Нежатин — 1135 рік та Уненіж — 1147 рік.


Фото: Перша згадка Ніжина на думку ШІ. Джерело: ШІ


Фото: Перша згадка Ніжина на думку ШІ. Джерело: ШІ

На початку ХІІІ ст. Уненіж спідкала трагічна доля як і решту міст Чернігівського князівства. Золотоординський загін хана Менту по дорозі на Чернігів знищив укріплення Уненіж у жовтні 1239 року. 


Фото: Майбутній Ніжин нищить Золота Орда. Джерело: ШІ


Фото: Майбутній Ніжин нищить Золота Орда. Джерело: ШІ

Визвольна війна та Ніжинський козацький полк

У 1648 році розпочалася визвольна війна під проводом гетьмана Богдана Хмельницького. Тоді ж був сформований Ніжинський козацький полк. Він налічував близько 10 тисяч осіб. Восени того ж року наші воїни визволили від польської шляхти всю Ніжинщину.


Фото: Ніжинський полк (1648 рік) "очима" ШІ. Джерело: ШІ


Фото: Ніжинський полк (1648 рік) "очима" ШІ. Джерело: ШІ

Чорна рада та загибель ніжинського полковника

17-18 червня у 1663 році в Ніжині відбулася Чорна рада, на якій були присутні понад 40 тисич козаків з усієї України. На ній мали обрати гетьмана й таки обрали: ним став Іван Брюховецький. Проте все було не далеко не мирно. Відбулися масові сутички між прихильниками претендентів на гетьманську булаву.


Фото: Чорна рада в Ніжині "очима" ШІ. Джерело: ШІ


Фото: Чорна рада в Ніжині "очима" ШІ. Джерело: ШІ

Три місяці потому інших претендентів — ніжинського полковника Василя Золотаренка та прилуцького полковника й наказного гетьмана Якима Сомка, було страчено в Борзні.

Греки у Ніжині

У ХVII-ХVІІІ ст. Ніжин був багатонаціональним містом, бо крім українців, тут жили і росіяни, і греки, і болгари, і турки, і перси, і німці, і поляки. Важливу роль у торговельному житті Ніжина відіграли саме греки. Торгували вони у той час різним: суконними виробами, тканинами, золотом, сріблом тощо. Гетьмани України власними універсалами, а російські царі — грамотами, надавали їм різноманітні пільги. У 1696 році в Ніжині засновали Грецьке братство, яке у першій половині XVIII ст. реорганізували у грецьку купецьку громаду. У 80-ті роки XVIII ст. річний обсяг товарообігу трьох ніжинських ярмарків становив 1 млн 800 тис. карбованців. З другої половини XVII та у XVIII ст. місто стає одним із провідних центрів внутрішньої та зовнішньої торгівлі України. Ніжин мав налагоджені зв’язки з ринками України, Росії, Молдавії, Криму, Німеччини, Австрії, Італії, Туреччини.


Фото: Греки в Ніжині "очима" ШІ. Джерело: ШІ


Фото: Греки в Ніжині "очима" ШІ. Джерело: ШІ


Фото: Греки в Ніжині "очима" ШІ. Джерело: ШІ

Якщо порівняти архівні фото з тими, які відображає штучний інтелект, то схожість буде мінімальна. Зараз відбувається активна модернізація даної технології. Будемо сподіватися, що вона таки дійде до того рівня, коли зможе максимально точно за описом та наявними в мережі фактами відобразити події минулих років.

Цього разу ми на цьому зупинимось. Коментуйте та діліться враженням від побаченого під нашим постом на сторінці Фейсбук. Можливо дана історія матиме продовження, де ви зможете побачити інтерпретацію штучного інтелекта подій, які відбувалися нещодавно.

За матеріалами з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: