Завантаження ...
banner
banner

Сумний фінал: у Сновську закривається хлібозавод

Сумний фінал: у Сновську закривається хлібозавод фото

Під час повномасштабного вторгнення жителям Чернігівщини бракувало найелементарніших речей і продуктів. Тоді ж багато хто дізнався справжню ціну хлібу, він був справжнім скарбом, не кожному доступним.

Пише Челайн

У той непростий час у громадах Чернігівщини організовували власне випікання хліба. І дуже пощастило тим громадам, зокрема Сновській, де виробництво було налагодженим.

«Під час повномасштабного вторгнення завод працював. Тоді тільки в нас і брали хліб. Ми були потрібні, а нині – вже ні. Як відновився доступ у громаду іншого хліба, то справи пішли гірше», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначає Володимир Єрмоленко, директор хлібокомбінату.

Він також підтвердив, що підприємство закривається.

«Працювали в нас орієнтовно 30 людей, наразі ж залишилося до п’яти працівників, усі інші звільнені. Наразі звільнили не всіх, бо треба допрацювати – маємо залишки борошна, які треба використати. То допікаємо хліб і лишилося трішки замовлень, але вони – ні про що», – каже директор підприємства.

Продукцію зі свого хлібозаводу місцеві жителі не купують через те, що за ціною вона дорожча, ніж чернігівський чи київський хліб. Адже життя нині тяжке, і люди рахують кожну гривню.

«Для Сновська «Наша булочка» відпускає хліб по 13 гривень за буханець. Ще перевізник щось накрутить і виходить 18 гривень, а в продажі буханка хліба коштує 20-21 гривню. Такої ціни в Чернігові немає. В Чернігові хліб коштує дорожче, ніж у нас. Так само і київський хліб. А наш хліб ми відпускаємо по торговельних точках по 19 гривень за буханець. А в продажу до вартості додається ще 20 відсотків. І виходить майже 23 гривні», – повідомляє Володимир Єрмоленко.

Хоча жителі Сновщини кажуть, що місцева хлібна продукція – чорні та білі «цеглинки» – їм смакує.

«Як когось із місцевих зустріну, то запевняють, що купують тільки сновський хліб. А насправді за замовленнями зрозуміло, що ситуація не відповідає дійсності», – сказав директор.

Про труднощі, які переживає підприємство, керівник неодноразово повідомляв місцеву владу, просив допомоги, але можновладці тільки розводили руками.

«Влада каже, що нічого не може зробити. Не можуть заборонити привозити хліб із Чернігова та Києва на продаж. А я ж не прошу забороняти, можна ж лише якісь рамки встановити», – зауважив Володимир Єрмоленко.

Зважаючи на виниклу ситуацію, він прогнозує, що упродовж нинішнього місяця хлібозавод остаточно припинить свою роботу. Зрозуміло, що відчуття очільника підприємства – не з приємних.

«Сьогодні завод не потрібний, а завтра, не доведи Боже, може статися так, що він буде знову необхідний, але виробництво знищене. Взагалі хлібозавод – це стратегічне підприємство, дуже важливе. Чогось у сусідів, наприклад у Корюківці, підтримують свій хлібозавод. Він також там закрився, але вони відкрили його, як почалося вторгнення, і зараз він працює. Так само в Городні дбають про своє підприємство. Тобто в сусідів заводи працюють, а наш чомусь нікому не потрібен. Взагалі в нас у Сновську практично нічого не залишилося з підприємств», – розповів Володимир Єрмоленко.

Хлібозавод запрацював у Сновській громаді у 1972 році. У 2005 році він закрився, і в тому ж 2005-му Володимир Єрмоленко взяв його в оренду. Поки підприємство ледь животіє, але так буде недовго…

Ірина Осташко

Раніше  MYNIZHYN писав про те, чи здорожчає у Ніжині хліб?

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: