Завантаження ...
banner
banner

Сертифікація педагогів Чернігівщини: скільки зі 71 учасника подолали "пороговий бал"

Сертифікація педагогів Чернігівщини: скільки зі 71 учасника подолали "пороговий бал" фото

До процедури сертифікації вчителів на Чернігівщині у 2024 році долучилися 47 вчителів початкових класів, 12 української мови й літератури та 12 математиків.

Про це Суспільному розповіла начальниця управління Державної служби якості освіти в Чернігівській області Тетяна Маханькова.

За її словами, необхідні 60% балів ("пороговий бал") під час зовнішнього незалежного тестування (ЗНТ) набрали практично усі вчителі української мови й літератури, які проходили сертифікацію.

Натомість трохи менше половини вчителів початкових класів та дві третини математиків, які виявили бажання сертифікуватися, не справилися з таким завданням.

Нагадаємо, починаючи з 2019 року, процедура сертифікації вчителів початкових класів проходить щорічно. До неї педагоги долучаються за власним бажанням.

Передбачається, що охочі, які згодились пройти цю процедуру і підтвердили свої професійні компетентності педагогічного працівника, протягом трьох років отримуватимуть 20% доплати до посадового окладу.

"Цьогоріч 15 педагогів початкової школи проходять зовнішнє оцінювання фахових знань і умінь вже вдруге", — каже Тетяна Маханькова.

Починаючи з 2023 року сертифікацію ввели й для вчителів української мови і літератури та для вчителів математики.

"Загалом за підсумками попередніх років у нас в області сертифікувалися 167 вчителів. Найбільше сертифікованих вчителів працює у школах міст Чернігів, Прилуки та селища Ріпки", — зазначає Тетяна Махонькова.

У 2024 році вперше сертифікуватимуть ще й вчителів історії. Ця процедура для тих, хто вже зареєструвався, стартуватиме у вересні.

Сертифікація вчителів складається з трьох етапів, що відбуваються послідовно один за одним:

  • Зовнішнє незалежне тестування;
  • Самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності;
  • Вивчення практичного досвіду роботи.

"Під час третього етапу практичний досвід роботи вчителів вивчатимуть незалежні експерти. Їх у нас в області підготовлено 153. Це, перш за все, сертифіковані вчителі минулих років, заступники директорів шкіл, консультанти центрів професійного розвитку педагогічних працівників та педагоги відповідного фаху", — говорить Тетяна Маханькова.

Як повідомляв MYNIZHYNНіжинський державний університет імені Миколи Гоголя увійшов до рейтингу 30 найкращих навчальних закладів за працевлаштуванням випускників-бюджетників.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: