Завантаження ...
banner
banner

Розмова з ніжинським психологом: як вести діалог з керівництвом

Розмова з ніжинським психологом: як вести діалог з керівництвом  фото

Наша постійна рубрика: розмова з психологом

Час від часу ми публікуємо на сайті розмову з ніжинськими психологами: різні питання, які турбують наших читачів, відповіді та поради фахівців.

Ось одне з таких запитань: «Дoбpий день. Мені вaжкo нaвaжитиcь звільнитиcь з poбoти чеpез те, що я не знаю, як повідомити про це керівництво. Я – економіст. Бoюcь сама пoчaти цю poзмoву. А ще я не знаю, як cкaзaти про підвищення зарплати, бо її не виcтaчaє на життя. Підкажіть, як перебороти у собі ці страхи?».

MYNIZHYN.com поговорив про це з кандидатом психологічних наук, доцентом НДУ імені Миколи Гоголя; практичним психологом Олександром Пісоцьким.

Отже, перше, що треба вам усвідомити, що керівник така ж людина, як і ви, а тому можна перед будь-якою розмовою пригадати його сильні та слабкі сторони та врахувати їх у процесі спілкування.

Чи нормально, що ви боїтеся повідомити керівника про своє звільнення? Так, адже це для вас особисто такий крок є досить складним рішенням. Тому до цієї розмови варто ретельно підготуватися. Можна, навіть, «накинути» декілька тез для цього. Обов’язково наголосіть, що ви цінуєте набутий досвід у компанії, але мусите зробити крок вперед і змінити роботу для свого подальшого розвитку як професіонала; перелічіть свої найбільш важливі досягнення (внесок у розвиток) компанії; вкажіть, що це рішення далося нелегко, висловіть готовність підготувати наступника (якщо це потрібно). Головне для вас – висловити свої почуття тактовно й професійно, щоб вас зрозумів керівник!

Чи нормально, коли ви боїтеся (або вагаєтеся) попросити керівника про збільшення вам заробітної плати?

Так, це також нормально! Проте, перш, ніж просити про це, зробіть наступне: з’ясуйте розмір зарплатні у інших компаніях, яку отримують працівники вашого рівня; сфокусуйтеся на своїх досягненнях для компанії, щоб виглядати впевнено перед керівництвом (адже ви є цінністю для компанії і маєте право обговорювати свою зарплату); у розмові наголосіть, що готові й надалі працювати у компанії і висловіть впевненість знайти спільне взаємовигідне вирішення ситуації, яка склалася. Виглядайте тактовним, впевненим і справжнім професіоналом!

Ще декілька порад:

  • налаштуйтеся на позитивних аспектах вашої роботи з керівником;
  • спробуйте поставити себе на місце керівника, поміркуйте, як би ви повели себе на його місці;
  • спробуйте попрактикуватися перед дзеркалом або з друзями або родичами. Це допоможе вам відчути себе більш комфортно під час реальної розмови;
  • якщо відчуваєте сильний стрес або страх перед зустріччю обговоріть її зі своїми друзями;
  • з цією проблемою також можна звернутися до психолога.

Бажаю успіху!

Раніше ми публікували розмову з ніжинським психологом: як подолати наслідки дитячого булінгу в дорослому віці.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: