Завантаження ...
banner
banner

Стежками історії: пам'ятники Ніжина через призму фотокамери. Частина перша

Стежками історії: пам'ятники Ніжина через призму фотокамери. Частина перша фото

У камені віковічності та містичності криються історії минулого, які віддзеркалюють душу міста. Кожен пам'ятник у Ніжині – це не лише мармурова фігура, але й жива свідомість минулих епох, що сплітається з сучасністю. Давайте подорожувати часом та проникати у таємничість цих століть через об'єктив.

Журналісти MYNIZHYN вирішили дізнатися скільки пам’ятників у нашому місті та історію їх створення.

Пам'ятний знак встановлено на відзначення боротьби за незалежність України у 1708-1713 роках гетьманів Війська Запорізького Івана Мазепи, Пилипа Орлика та їхнього союзника короля Швеції Карла ХІІ. Дата відкриття – 24 серпня 2021 року.


Фото: Пам'ятник Миколі Гоголю

Пам’ятник Миколі Гоголю. Дата відкриття – 16 вересня 1881 року. Автор – Пармен Забіла. Це перший пам’ятник письменнику в усьому світі. Монумент має свої особливості: існує думка, що Пармен Забіла лишив свій профіль у цій роботі, якщо дивитися з певного ракурсу, то й справді, на рукаві плащу Миколи Гоголя можна помітити обриси обличчя, які схожі з тогочасними світлинами скульптора.


Фото: Пам'ятник Миколі Гоголю

У Ніжині не один пам’ятник письменнику. Цей знаходиться у сквері між корпусами Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. Він був встановлений у 1975 році.

 


Фото: Пам’ятник «Борцям за незалежність»

Пам’ятник «Борцям за незалежність» був урочисто відкритий 24 серпня 2019 року. Автори – скульптор Данило Ровенчич та каменяр Микола Дзеціна. У той час цей пам’ятник багатьом прийшовся не до смаку: комусь не подобалося, що він з мечем, хтось вбачав у ньому радянські мотиви, дехто скаржився на те, що він напівоголений. Наразі ця скульптура прикрашає парк Незалежності та нагадує перехожим тяжку історію нашої країни.


Фото: Пам’ятник Марку Бернесу

Пам’ятник Марку Бернесу був встановлений в листопаді 2011-го року у театральному сквері Ніжина на честь святкування 100 років від дня народження актора. Історія цього пам’ятника має свої особливості: у 2017 році монумент був викрадений, а вже у 2019-му знайдений, відновлений та встановлений на своє місце.

Пам'ятний знак робітникам заводу «Ніжинсільмаш», які загинули в роки Німецько-радянської війни. Раніше на цьому постаменті ще можна було побачити радянську атрибутику, але її, зі зрозумілих на те причин, прибрали.

Символічний пам’ятник – «Ніжинський огірок». Його відкрили 16 грудня 2005-го року. Автор – Леонід Воробйов. Для нашого міста – огірки мають особливе значені, бо завдяки їм нас знає увесь світ. Пам’ятник встановлено біля Ніжинського консервного заводу, вироби якого продаються навіть закордоном.

Розкриваючи велич і таємниці пам'ятників Ніжина, ми пізнали красу минулого, що зберігається в камені, але це лише початок нашого шляху.

Чекайте на подільші відкриття у наших наступних частинах фоторепортажу, де ми продовжимо подорож усередину історії міста через об'єктив.

Раніше ми писали: Пам'ятник огірку з Ніжина потрапив до ТОП-5 апетитних пам`ятників України.Відповідні дані оприлюднив один з туристичних сайтів країни.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: