Завантаження ...
banner
banner

111 пасок та будуть ще: як волонтери з Чернігівщини готували паски для наших Воїнів

111 пасок та будуть ще: як волонтери з Чернігівщини готували паски для наших Воїнів фото

Жительки однієї з громад Чернігівщини приготували для бійців на фронт понад сотню пасок. Роблять вони це кожного Великодня від початку повномасштабного вторгнення, а протягом року готують й інші страви для Воїнів. Організаторка волонтерського руху у Слобідці Наталія Мишко розповідає, що почалось все з того, що солдат попросив декілька кілограмів картоплі. Згодом до неї приєдналися інші господині, — розповідає Суспільне Чернігів.

Жителька Слобідки Світлана випікає паску у печі, в якій щодня готує страви для родини. Готує жінка за рецептом бабусі, доповненим власним досвідом, додає сучасні інгредієнти.

Фото: Світлана порається біля печі. Джерело: Суспільне Чернігів

"Це поїде одним хлопцям, а то буду пекти іншим хлопця – їх же дуже багато наших захисників, то треба, щоб усі наші захисники, скуштували ці пасочки. У хлопців усе є, але що там: тушкованка, а домашньої паски такої їм ніхто там не дасть, може магазинну там привезуть, але ж домашню ні", — розповідає Світлана.


Фото: Світлана Лавицька, жителька села Слобідка. Джерело: Суспільне Чернігів

Вона одна з десятка жінок у старостинському окрузі, що від початку повномасштабного вторгнення, щороку випікає паски для захисників. Зорганізувала їх Наталія Мишко. Розповідає, почалось все з випадку перед Великоднем 2022 року.


Фото: Наталія Мишко, організаторка волонтерського руху. Джерело: Суспільне Чернігів

"Почалась війна ми, можна сказати, були в окупації: у нас не було ні продуктів, не було нічого. І була така історія, зателефонувала мені знайома з Новгорода-Сіверського і каже, бачила і чула таку розмову військовий у нас в АТБ просив кілограма два картоплі", — згадує Наталія.

Щоб допомогти солдатові, обдзвонила кількох місцевих жінок.


Фото: Паски, які випекли волонтерки. Джерело: Суспільне Чернігів

"Дякуючи людям із Лоски, зі Слобідки зібрали ми більше як пів тонни картоплі, буряка, моркви, цибулі. Плюс: люди, не знаючи, це ж вперше було, і, правда, їх було небагато, спік і приніс пасочку".

Так у Слобідці господині об’єдналися, щоб постійно допомагати збройним силам.

"Зимою плетемо сітки, плюс: квашення, соління, і вже з цієї зими ми вже почали, можна сказати у великих об'ємах, готувати, пекти, жарити нашим хлопцям", — розповідає Наталія.


Фото: Жінки за роботою. Джерело: Суспільне Чернігів

Жительки Слобідки Тамара Яценко та Олена Телегуз напекли для солдатів по півтора десятка пасок кожна.


Фото: Тамара Яценко та Олена Телегуз. Джерело: Суспільне Чернігів

"Ой дарма, її, роботи, все життя багато, у нас ще городи не орані, але ми хочемо їм допомогти. Півдня вчора і затратила. І я – сьогодні".

Наталія Мишко каже: "Наше гасло яке: щоб солдат відчув тепло дому, щоб він відчув себе потрібним, що в нього є тил".

Готові паски несуть до будинку Наталії.


Фото: Жінки несуть готову "продукцію" на місце збору. Джерело: Суспільне Чернігів

"У цьому році наші господині випекли 111 пасок і ще буде", — зазначає жінка.

Як повідомляв MYNIZHYN, за традицією, напередодні Великодня у Ніжині прикрасили Великоднє дерево та облаштували Писанкову алею. Ця традиція виникла у 2022 році. Уперше її створювали, коли місто оточили росіяни. Тоді вона була символом надії

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: