Завантаження ...
banner
banner

Понад 300 церков УПЦ МП: на Чернігівщині продовжують діяти ворожі осередки

Понад 300 церков УПЦ МП: на Чернігівщині продовжують діяти ворожі осередки фото

Згідно з даними Єдиного держреєстру, на території України до діють 8 097 церков УПЦ МП. Від початку повномасшатбного вторгнення їх кількість зменшилася всього на 685 громад.

Про це повідомляє портал "Опендатабот". 

На початку повномасштабного вторгнення в Україні діяло 8 782 церков Московського патріархату. З них лише 685 перейшли до Православної Церкви України. 

Пік переходів відбувся у 2023 році — тоді до ПЦУ навернулося 386 громад. Проте з грудня минулого року по квітень 2024 їх кількість зросла всього на 96 церков. Найбільше установ змінили своє релігійне спрямування у Київській області — 164, а також Хмельницькій та Вінницькій — 155 та 75 відповідно.

За даними порталу, який спирається на Єдиний держреєстр, лише 12 релігійних громад у Чернігівській області офіційно перейшли від УПЦ МП до Православної церкви України:


Фото: Кількість парафій, які перейшли від УПЦ МП до ПЦУ після початку повномасштабного вторгнення російсько-білоруських окупантів, інфографіка "Опендадабот"

При цьому, за даними "Опендатабот", у Чернігівській області досі діє 336 парафій УПЦ Московського патріархату. Це менше, ніж у Полтавській області (360 парафій), але більше, ніж у Київській (275 парафій):


Фото: Кількість парафій Московського патріархату в Україні, інфографіка порталу "Опендатабот"

Як нагадує "Опендатабот", напередодні повномасштабного вторгнення РФ в Україні вступили в силу зміни до закону "Про свободу совісті та релігійні організації". Згідно з новими правилами, церкви та релігійні установи мали змінити свою назву в Єдиному державному реєстрі так, аби було зрозуміло, що організація належить до Московського патріархату. У протилежному випадку такі зміни вносяться примусово — й організація отримує примітку в ЄДР до своєї офіційної назви "РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ НЕ ВКАЗАЛА ПРИНАЛЕЖНІСТЬ ДО РОСІЙСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ)". 

При цьому лише 22 церкви УПЦ МП вказують приналежність до Московського патріархату у своєму найменуванні. Ще для 42 церков Мін’юст самостійно доповнив назви на кшталт "РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ НЕ ВКАЗАНА ПРИНАЛЕЖНІСТЬ ДО МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ" — усі з них у Чернівецькій області. До слова, ще 7 громад самостійно змінили своє найменування з примусового на попереднє. А три церкви після такого перейменування перейшли до ПЦУ.

19 жовтня 2023 року Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроект 8371 про заборону діяльності релігійних організацій, пов’язаних з державою-агресором. Нині він готується до другого читання.

Як повідомляв MYNIZHYN, о 04:00 годині ранку в Покровській церкві в Ніжині панувала своєрідна атмосфера — сотні жителів міста прийшли освятити Великодні кошики. Дитячі посмішки, сміх та радість були всюди. Вогники запалали, почувся гомін "Христос Воскрес" і в унісон лунало у відповідь "Воістину Воскрес"... Повітря було буквально насичене позитивом і добром.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: