Завантаження ...
banner

"Постійні артобстріли, часто прильоти": переселенка з Сумщини розповідає, чому обрала для проживання Ніжин

"Постійні артобстріли, часто прильоти": переселенка з Сумщини розповідає, чому обрала для проживання Ніжин фото

37-річна Яна Комендант разом з дітьми приїхала до Ніжина з Сумщини. За її словами, тут жив брат, але зараз він у столиці. Сім'я знайшла місце, де можна відпочити душею, а яке саме — читайте у матеріалі, — пише Час Чернігівський.

У Ніжині на площі Івана Франка, що перед будівлею адміністрації, на краю чаші фонтану присіла 37-річна Яна Комендант. За спиною то б’є струменями вгору метра на два з гаком, то присідає світлодіодний фонтан. Підсвітка вдень не працює. На руках Яни чихуахуа Джека. Діти, 11-річна Мілана та восьмирічний Сергійко, мочать ручки у воді, хапають бризки з водограю. Всім весело.

— Давно відкрився фонтан?

— Не знаємо, ми недавно переїхали в Ніжин. Переселенці з Сумської області, селище Свеса,  — намагається говорити гучніше за шум фонтану Яна. — Тут з 17 травня. Приїхала з дітьми. Квартиру винаймаємо. Платимо п'ять тисяч гривень в місяць за двокімнатну квартиру на окраїні, плюс комунальні. 

— Чому саме Ніжин вибрали?

— Тут брат живе. Правда, зараз він у Києві, сім’я тут. 

— У вас вдома хто залишився?

— Чоловік Дмитро там, він пожежник. Бабуся. Багато ще родичів. Хтось виїжджає, а хтось залишається. Свеса у Шосткинському районі, за 16 кілометрів від кордону з росією. Постійні артобстріли, часто прильоти. 

— Допомогу як переселенцям вам надали?

— Поки що оформляємо документи. Дадуть чи ні — побачимо. 

Сонце припікає. Коло фонтана добре. Пищить дітвора, підходять дорослі. Ще один ніжинський фонтан, пішохідний, що у сквері Лисянського на вулиці Гоголя, теж працює. Обидва цьогоріч запрацювали на Великдень, 5 травня. Фонтани працюють з 8 ранку до 22 щодня, за хорошої погоди. У дощ не вмикають. У вечірній час, у вихідні вмикається підсвітка. 

Фонтан пішохідний встановили у 2019 році за депутатські гроші Олександра Кодоли і відкрили 23 серпня, після виборів голови, а світлодіодний з’явився 7 жовтня 2021 року, вже коли Кодола був мером Ніжина, за його сприяння і за кошти громади. З того часу працюють щоліта (весь теплий сезон).

— У 2022 році фонтани захотіли жителі громади. Після деокупації області провели опитування. І люди більшістю вирішили, що фонтани треба запускати. Після облоги, обстрілів всі були в стресі, а фонтани — це життєствердно, — також вважає Семен Пустовіт, речник виконкому Ніжинської міської ради. 

— Дорого обходиться місту робота фонтану?

— За весь 2022 рік, скажімо, на обидва фонтани пішло 49 з чимось тисяч гривень. Там економні світлодіоди і замкнута система водогону: вода йде по колу. 

Зараз в Ніжинській громаді понад дві тисячі переселенців. Це ті, хто вже офіційно зареєстрований. 

Головне фото: Сергій, Мілана та Яна Комендант біля фонтана в Ніжині. Джерело: Час Чернігівський

Джерело: "Вісник Ч", авторка Олена Гобанова

Як повідомляв MYNIZHYN, у пошуку роботи головне ваше бажання і ви знайдете вакансію, яка вам підходить. Наші журналісти розповідають, де можна знайти роботу у Ніжині.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: