Завантаження ...
banner

«А чого ти не заміжня?»: психолог радить, як дівчині відповідати на такі питання

«А чого ти не заміжня?»: психолог радить, як дівчині відповідати на такі питання   фото

Наша постійна рубрика: розмова з психологом.

Час від часу ми публікуємо на нашому сайті розмову з ніжинськими психологами: питання, які турбують читачів, відповіді та поради фахівців.

Сьогодні запитання від читачів таке: Доброго дня. Так склалося в житті, що я не вийшла заміж. Не дуже й ставила собі за ціль і не зустрівся саме той. Часто мені задають питання: а чого ти не заміжня? А чого немає дітей? І навіть безцеремонно підказують від кого мені можна б народити і запитують чи зверталася до лікарів з приводу народження дітей, бо може в мене проблеми…Так поводять себе малознайомі люди і я не знаю, як я повинна реагувати та відповідати на це? Бо ту відповідь, яка зразу ж прозвучала у мене в голові, краще не буду озвучувати… Але якщо озвучиш чи натякнеш про що ти в цей момент подумала, то ти вкрай погана, а вони (ті, що «лізуь в душу») хороші…Тож, як дівчині відповідати на отаке питання: а чого ти сама, а чого ти не заміжня?

Читачам MYNIZHYN.com дане питання коментує наш постійний експерт, кандидат психологічних наук, доцент НДУ ім.М. Гоголя; практичний психолог Олександр Пісоцький

Дійсно такі питання часто задають дівчині, при чому ті люди, які не є рідними та близькими. Чому взагалі такі запитання можуть задаватися? Зокрема це може бути звичайна цікавість (найкращий варіант), соціальний стереотип (дівчина повинна мати сім’ю, бути матір’ю для дітей, бо така її роль у житті), тиск з боку суспільства або окремих людей (вимагати, радити тощо).

Як себе вести дівчині, коли поставили таке запитання сторонні люди?

Перш за все, усвідомте для себе, що життєві плани, а також погляди на шлюб, на дітей – ваше особисте, так би мовити приватне життя! А порушувати ваш особистий простір без вашої на те згоди ніхто не має права! Отже, ваша реакція на такі запитання є цілком нормальною!

Як можна відповісти на подібні запитання, щоб не налаштувати проти себе того, хто запитує? Ось декілька можливих відповідей:

Можна сказати, що не любите говорити про такі важливі для вас речі у людних місцях або, що не любите обговорювати такі особисті речі.

До теми: Як часто ніжинці користуються послугами психолога — ми запитали

Інший варіант: вибачте, але мені не зовсім приємно буде говорити з вами про мої особисті почуття або я почуваюся незручно, коли мене про таке запитують.

Також можна відповісти, що наразі ви сфокусовані на досягненні мети у своєму особистому розвиткові (або на своїй кар’єрі).

Доцільною буде й така відповідь: що ви переконані (вірите), що все, що з вами відбувається йде своїм шляхом, поступово, а тому не дуже поспішаєте.

Можливим варіантом є вичерпна відповідь: хочу знайти партнера, з яким разом зростатимемо та розвиватимемося; я вірю, що це має бути людина, з якою я буду відкритою та відданою (Шлюб – велика відповідальність, і я хочу бути впевненою, що знайду свою половинку на життєвому шляху).

Якщо зможете пожартувати, що теж дуже дієво, то спробуйте відповісти так: ой, тут так багато людей, не хочу їх веселити своїми проблемами; а ви справді хотіли б про це знати, от так розсмішили мене.

Це лише можливі узагальнені варіанти відповідей. Можливо також скласти суто індивідуальні висловлювання разом із психологом.

Раніше ми писали: Що заважає розбагатіти: психолог радить, як позбутися негативних фінансових звичок (ВІДЕО)

Фото depositphotos.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: