Завантаження ...

Жінки-медики та перетин кордону: розмова з юристом

Наша постійна рубрика: задай питання юристу

До редакції MYNIZHYN.com неодноразово звертаються читачі з різними питаннями, які хотіли б задати юристу: про спадщину під час війни, кредити чи вирішення фінансових зборів поміж сусідами, сімейні справи, тощо. Питання коментує кандидат юридичних наук, доцент кафедри політології, права та філософії НДУ імені Миколи Гоголя, доцент Марина Ларченко.


Фото: Марина Ларченко. Джерело: Марина Ларченко/Facebook

До прикладу – декілька з них: 

Доброго дня! Хочу задати питання юристу: чи можуть військовозобов'язані жінки перетинати кордон? 

Питання перетину кордону регулюється Постановою КМУ Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України від 27 січня 1995 р. № 57. Дані Правила не містять жодних обмежень щодо виїзду жінок за кордон, незалежно від того, чи стоять вони на військовому обліку. Обмеження можуть стосуватись лише жінок, які вже перебувають на військовій службі. Тому військовозобов’язані жінки можуть перетинати кордон і в цьому сенсі найближчим часом змін законодавства не очікується.

Доброго дня! Скажіть, як ветерану, звільненому з військової служби, пройти військово-лікарську комісію?

Ветерану, звільненому зі служби, направлення на ВЛК може дати:

1) начальник військового лікувального закладу (на підставі подання начальника лікувального відділення за місцем лікування);

2) керівник ТЦК та СП;

3)  головний лікар цивільного закладу охорони здоров’я.

Громадяни, які звільнені з військової служби у запас або у відставку без проведення медичного огляду ВЛК або не згодні з постановою ВЛК про ступінь придатності до військової служби на період фактичного звільнення та ставлять питання про перегляд цієї постанови, оглядаються ВЛК закладів охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України за узгодженням зі штатною ВЛК регіону за направленням керівника районного, міського ТЦК та СП.

Цей медичний огляд проводиться незалежно від причини звільнення, але не пізніше ніж через п'ять років після звільнення.

У разі коли після звільнення пройшло більше п'яти років, медичний огляд ВЛК проводиться в облікових цілях із визначенням ступеня придатності до військової служби на теперішній час, при цьому причинний зв'язок захворювання, наслідків травми не встановлюється.

У спірних та складних випадках право на винесення остаточного рішення залишається за ЦВЛК.

ТЦК та СП направляє в регіональну штатну ВЛК, на території якої проживає заявник, його заяву, медичні документи, які є в заявника або одержані військовим комісаріатом із закладів охорони здоров’я (установ), військовий квиток.

Такий порядок визначений п. 3.13. Наказу Міноборони №402.

У разі проведення ВЛК під час стаціонарного лікування, направлення на ВЛК не видається. Лікар  ухвалює рішення про потребу у ВЛК і за його клопотанням особу зараховують на проходження комісії.

Отже, є два варіанти пройти ВЛК – або через ТЦК і СП, або через цивільну лікарню за умови стаціонарного лікування у ній.

Нагадуємо, раніше MYNIZHYN писав: Військовий облік жінок: консультація юриста

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: