Чернігів позаду інших: фінансова забезпеченість на одного жителя міста — мінімальна

Чернігів серед 14 обласних центрів України за рівнем забезпеченості власними доходами міського бюджету на одного жителя міста перебуває на останньому місці.

Чернігів серед 14 обласних центрів України за рівнем забезпеченості власними доходами міського бюджету на одного жителя міста перебуває на останньому місці, пише Суспільне Чернігів.

Про це 9 серпня повідомила начальниця фінансового управління міськради Олена Лисенко під час представлення звіту про виконання бюджету Чернігова за 1 півріччя 2024 року.

Вона сказала, що на відповідний запит Чернігівської міськради дані надали такі обласні центри: Дніпро, Ужгород, Полтава, Вінниця, Черкаси, Тернопіль, Хмельницький, Житомир, Чернівці, Рівне, Запоріжжя, Одеса та Суми. Інші не відповіли.


Фото: Начальниця фінансового управління Чернігівської міськради Олена Лисенко. Джерело: Суспільне Чернігів

Фінансова забезпеченість на одного жителя міста Дніпра за власними доходами загального фонду бюджетів міст за перше півріччя 2024 року сягає 8 543 гривень. Вони на першому місці у списку. У Чернігові ця цифра становить 4 900 гривень.

"Бізнес, інвестиції, люди з Чернігова, Сум, Запоріжжя переїхали в Ужгород, Вінницю, Черкаси, Тернопіль, Хмельницький, Житомир і це створює дуже серйозний дисбаланс між обласними центрами, між громадами по Україні. У нас об’єктивно і проблем більше, є руйнування, є безпекові питання.Тут державі треба придивлятися до питання або створення окремих економічних зон, або розподіл державних субвенцій, що було б дуже логічно. Тому що коли дивишся розподіл державних субвенцій, то ми завжди в самому кінці, на останньому чи передостанньому місці”, – сказав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.


Фото: В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Джерело: Суспільне Чернігів

Як сказала Олена Лисенко, за перше півріччя 2024 року до бюджету Чернігова надійшло 2,3 мільярда гривень. Невиконання за загальним фондом бюджету становить 1,4%. За спеціальним — перевиконання на 23%. Видатки бюджету склали 1,7 мільярда гривень, що майже на 12% більше порівняно 1 півріччям 2023 року.

Фото: ЧеLine

Як повідомляв MYNIZHYN, жителі на прикордонні Чернігівщини (10-кілометрової зони) почнуть отримувати гроші на дрова вже з вересня 2024 року. Допомога становитиме 21 тисяча 600 гривень і буде надіслана власникам приватних домогосподарств на особисті рахунки.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: