Завантаження ...
banner
banner

Кукшинська школа відсвяткувала 50-річчя з часу заснування

Минулої п'ятниці, 18 грудня Кукшинська школа відсвяткувала 50-річчя від дня заснування. Хоч школа ще порівняно молода й небагато часу минуло з того дня, коли дітлахи вперше – дехто з радістю й завзяттям, дехто з острахом і сльозами – переступили поріг новозбудованої школи


Минулої п'ятниці, 18 грудня Кукшинська школа відсвяткувала 50-річчя від дня заснування. Хоч школа ще порівняно молода й небагато часу минуло з того дня, коли дітлахи вперше – дехто з радістю й завзяттям, дехто з острахом і сльозами – переступили поріг новозбудованої школи та, сівши за парти, стали учнями, однак має вона цікаву історію.

За свідченням архівних документів школа в Кукшині була ще з 1917 року. Однак заклад, що діє сьогодні, було побудовано після війни. Кукшин ставав на ноги, відбудовувалось господарство, наро¬джувалися в сім’ях діти. І вже на початку 60-х років почали подумувати про нову школу, більш комфортну й сучаснішу. Так, у 1963 році за ініціативи Вакулка Дмитра Панасовича (який був директором тоді діючої школи ще з 1953 року) та за кошти колгоспу-мільйонера під головуванням Зімая Івана Дмитровича було розпочато будівництво нової двоповерхової школи. Керував кропітким процесом будівництва бригадир молодіжно-компексної бригади Хоменко Микола Васильович. Допомагали у зведенні нової школи і учні, і вчителі, і жителі села. І результат не дав довго чекати, бо вже за два з половиною роки в грудні 1965 року відбулось урочисте відкриття нової просторої школи. Школа одержала багато нового обладнання, наочних посібників. І Новий 1966 рік вже святкували у спортивному залі нової школи. 
 
З 1962 по 1967 рік директором школи працював Майборода Степан Якович. У 1967 році керівником школи став Рабінович Борис Ізарович, який багато зробив для того, щоб у школі було запроваджено кабінетну систему. Також дітям запам’яталися дні відпочинку на Десні, де директором був організований двозмінний табір відпочинку. З 1980 року директором школи стала Сокіл Ніна Іванівна, яка додала школі різноманітних організаційних форм роботи з дітьми та батьками. У 1992 році школу очолила Ярмоленко Алла Михайлівна, яка в своїй діяльності керувалася високими завданнями, що витікали з рішень Закону про школу, підвищенням ефективності навчально-виховного процесу і удосконалення педагогічної майстерності. Поєднуючи багатий педагогічний досвід вчителів старшого покоління з енергією та завзяттям молодих педагогів, прийняла керівництво школою в 2011 році Пехотіна Юлія Леонідівна, яка продовжує і успішно вирішує нелегкі завдання навчання та виховання підростаючого покоління.
 
За 50 років із школи випущено більше тисячі учнів, які знайшли своє місце й успішно працюють у різних галузях господарства, культури, науки, освіти. Багато хто з випускників вирішили стати педагогами й присвятили своє життя навчанню і вихованню підростаючого покоління. Про це свідчить і такий факт, що сьогодні більша половина вчителів школи – це її випускники, які разом із представниками старшого покоління продовжують працювати над формуванням майбутнього України.

З нагоди ювілею до школи на урочистий вечір-спогад приїхали та зійшлися вчителі, які починали в ній працювати, а також перші та учні всіх наступних випускних класів. Завітали привітати педагогічний колектив школи та громаду села й голова Ніжинської районної ради Олег Бузун, заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко, заступник голови районної ради Наталія Березка, Кукшинський сільський голова Олександр Пивовар, головний спеціаліст відділу освіти РДА Людмила Івашко.


 
Силами учнів та вчителів був підготовлений чуттєвий тематичний святковий концерт. Чудовою окрасою заходу були виступи місцевого ансамблю «Червона калина» (художній керівник – Володимир Михайлович Чорненко).
 
Ювілейні заходи розпочалися із зустрічі учнями дорогих гостей хлібом і сіллю. Ведучі свята запросили усіх до святково прибраної зали. 
Згодом на слайдах в особах долі конкретних людей ожила історія цього навчального закладу. І ніхто в залі не таїв своїх щирих емоцій, споглядаючи фото вчителів, однокласників і навіть самих себе. 
 
Згадуючи шлях Кукшинської школи, присутні також вшанували хвилиною мовчання директорів, вчителів, що відійшли у вічність, але розбудовували в школі навчально-виховний процес – Майборода Степан Якович, Луцька Марія Якимівна, Вакулко Ганна Миколаївна, Вакулко Дмитро Панасович, Дусь Микола Никифорович, Костянко Надія Пилипівна, Костянко Микола Павлович, Андрушко Лідія Іванівна, Андрушко Микола Павлович, Ільченко Григорій Степанович, Бойко Олександра Григорівна, Верес Марія  Гаврилівна, Волошин Ніна Степанівна, Монастирьова Ганна Василівна, Момот Оксана Василівна, Дмитренко Владислав Макарович, Дмитренко Ганна Олександрівна, Зимай Ганна Сергіївна, Кришталь Анатолій Іванович, Гречко Василь Петрович.
 
До слова запросили випускників різних випусків (в більшості 1972 і 1975 років), які щиро згадували роки навчання в рідній школі і дякували вчителям за невтомну працю і за те, що дали поштовх у щасливе майбутнє своїм учням. Колишні учні школи прийшли в гості не з пустими руками, а із щедрими подарунками від випускників. Так, про безтурботне дитинство розповідала Ювчик Надія Миколаївна, Олексій Григорович Мазко намагався згадати всіх учителів та ділився спогадами про найцікавіші уроки, які закарбувалися в пам’яті. Обідейко Галина Іванівна з гордістю ділилася споминами про шкільні олімпіади й подякувала всім, хто допоміг придбати військову форму сину. Легеда Анатолій Миколайович також заворожував присутніх історіями про шкільні роки. Монастирьова Тетяна Борисівна розповідала про почесних випускників школи – Михайла та Наталію Власенків, на честь яких названо вулицю в селі.
 
Завітав на свято Момот Василь Андрійович, вчитель фізичного виховання, який привітав усіх присутніх з ювілеєм і наголосив, що колишніх учнів не буває, і кожен завжди залишається ним. Розповідав, що усім, хто навчався в Кукшинській школі, безперечно, пощастило, адже раніше вона займала друге місце по наповненості в районі (після Вертіївської). Першочерговим завданням для Василя Андрійовича завжди було підтримка здорового способу життя учнів. Завдяки сумлінній праці вчителя школа займала провідне місце в усіх обласних спортивних змаганнях, особливо з легкої атлетики, баскетболу, настільного тенісу й, безперечно, з лижного спорту, оскілки за час його роботи в школі налічувалося більше двохсот пар лиж і  в зимовий час усі уроки проводилися в лісі з подоланням 800-метрової доріжки. 
 
Почесним гостем на святі був Рабінович Борис Ізарович, який працював спочатку заступником, а потім і директором школи ( з 1962 по 1980 рік). Десять років тому на святкуванні 40-річчя Кукшинської школи Борис Ізарович бажав усім зустрітись на 50-річному ювілеї. І бажання здійснилось, тож тепер усім необхідно зібратись на 100-літній урочистий ювілей.
 
У цей день щирі слова пошани і сердечної вдячності звучали для вчителів-пенсіонерів Кукшинської школи, які впродовж усіх років нелегкої праці віддавали своїм вихованцям розум і серце, а саме – Кришталь Надія Михайлівна, Карпусь Людмила Борисівна, Коваленко Олена Іванівна, Сокіл Ніна Іванівна, Хоменко Микола Васильович, Мошко Валентина Федорівна, Семеряко Надія Петрівна, Рєзнік Ольга Порфирівна, Шлендик Лідія Павлівна, Ярмоленко Алла Михайлівна, Монастирьова Тетяна Борисівна, Павленко Микола Петрович, Шкабура Світлана Олекіївна, Добрянська Тетяна Юріївна. 
 
Після виступів вчителів, які своєю багаторічною працею доклали зусиль для розвитку школи, необхідно згадати і вчителів,  які працюють у школі сьогодні, а це – Гребельна І.О., Мормоленко С.А., Костирко Н.О., Костянко В.І., Момот В.А., Олійник М.М., Дудченко Н.М., Сиводід С.В., Прохоренко В.В., Савич Л.І., Тараненко І.М., Марченко С.М., Приходько Н.М., Гайдай І.Ю., Гайдук Н.І.
 
Не можна не згадати про дбайливу господиню, яка займається упорядкуванням школи зараз, створюючи затишок для дітей і вчителів. Тож до слова запросили директора Кукшинської ЗОШ І-ІІІ ступенів Юлію Пехотіну.
 
«Дуже рада бачити всіх вас на святі. Адже вклад кожного, хто працював і навчався в школі, є неоціненним і незабутнім. І сьогодні щиро вклоняюся всім вчителям, яких нині нема з нами, і які працюють до сьогодні, а також висловлюю слова подяки технічному персоналу, який обслуговує школу. За 50 років школа випустила 1128 учнів, серед яких кандидати наук і доктори, державні службовці, лікарі і вчителі та багато інших людей – людей із  великої літери. Вклоняємося всім вам і окремо кожному працівнику й випускнику школи, - розповіла Юлія Леонідівна, - Сьогодні ми разом із усім педагогічним колективом та дітками, що в ній навчаються, намагаємося гідно тримати рівень школи, проявляючи себе і на предметних олімпіадах, на всіляких конкурсах та спортивних змаганнях. Щоденною своєю працею намагаємося не підвести звання Кукшинської школи, адже ми з вами знаємо, що школа – це слово багатозначне, бо це й колиска, яка з  самого малечку приймає діток, і гавань, яка випускає цих дітей у самостійне доросле життя. І дуже приємно, що сьогодні до нас на свято завітали випускники з різних куточків України, бо школа – це рідний дім, і всі ми з вами в якійсь мірі рідня. Бажаю всім вам перш за все фізичного й духовного здоров’я, миру і благополуччя, а душі ваші нехай наповнюються теплом і любов’ю».
 
До вітань долучились і гості з району. Олег Бузун від себе особисто та від Ніжинської районної ради й депутатського корпусу привітав присутніх із 50-річчям школи: «50 років – це дата, яка наповнена історією та багаторічною наполегливою працею по облаштуванню території школи та по організації виховного процесу, а сьогодні ми підводимо підсумок, згадуємо тих, хто працював усі ці роки, вшановуємо їх,  творимо історії. На сьогодні основним завданням є підтримка всього, що створено в минулому, щоб усі надбання примножувалися і в наступні десятиліття».


Олег Віталійович зазначив, що у небагатьох школах Ніжинського району вдалося відкрити екологічні класи, а в Кукшинській школі такий клас уже почав працювати завдяки  проекту ЄС-ПРООН “ClimaEast: Збереження та стале використання торфовищ”. Так, клас уже частково наповнений меблями, таблицями й комп’ютерною технікою – ноутбуком, мультимедійним проектором та екраном, і допомагає у щоденній шкільній роботі та у ході проведення свят. Також Олег Віталійович повідомив, що незабаром у школі буде  встановлений твердопаливний котел, паливним матеріалом для якого можуть слугувати дерево, брикети, тирса та будь-який різновид біопалива. 

Олег Бузун звернув увагу присутніх на чудовий приклад співпраці керівника громади Олександра Миколайовича та директора школи Юлії Леонідівни, оскільки така взаємодія веде лише до розвитку навчального закладу. Також він щиро привітав усіх із ювілеєм, побажав миру в країні, розвитку територіальній громаді й навчальному закладу безпосередньо, а також перемог в учнівських олімпіадах і конкурсах, миру, щастя, благополуччя, процвітання школі і відсвяткувати 100-річний ювілей. 
 
Користуючись нагодою, Олег Віталійович нагородив колектив Кукшинської ЗОШ І-ІІІ ступенів грамотою Ніжинської районної ради за активну життєву позицію, професіоналізм і самовідданість, творчу активну діяльність та з нагоди ювілейної дати – 50-річчя з дня заснування школи.
 
Оксана Мелашенко, заступник голови РДА, привітала всіх присутніх із великою подією – 50 річчям із дня народження школи. 50 років – багато це чи мало? За ці роки школа випустила велику кількість учнів, у ній працювало багато вчителів, тож Оксана Миколаївна побажала школі, громаді, селу ще довгих років процвітання. І, звичайно ж, вона мовила слова до рідної школи як випускниця 1989 року, Оксана Ласковець, оскільки кращі останні два роки навчання пройшли саме в цих стінах. Оксана Миколаївна подякувала вчителям, які своїм прикладом спрямували йти навчатись далі за педагогічним напрямком (вчитель хімії та біології), і як наслідок вона 12 років присвятила школі. Згадувала вона і свій дружній клас, і пережиті моменти шкільного життя, в якому були сміх і сльози, щастя і перше кохання. Оксана Мелашенко побажала школі залишатися завжди такою щирою, відкритою, наповненою, теплою для учнів, батьків і для вчителів. 
 
Людмила Івашко звернулася до присутніх не лише як посадова особа відділу освіти РДА, а й як випускниця Кукшинської школи 1992 року, наголосивши, що які б посади зараз не займали, усі залишаються дітьми цієї школи - «Переступаючи поріг, ти знаєш, що прийшов додому, до чогось рідного і свого». За фахом Людмила Миколаївна теж вчитель хімії, яку на цей шлях благословили дві вчительки – Стодільської та Кукшинської школи. Вона також розповіла, що завжди щиро рада бачити Василя Андрійовича, який завжди зустрічає добрими словами й пам’ятає всіх своїх випускників, та цитувала його слова, коли на дворі заметіль «Отличная погода – идем на лыжи!», які з посмішкою згадали всі присутні. Людмила Миколаївна подякувала своїм вчителям, особливо Резнік Ользі Порфирівні – вчителю фізики, яка для кожного учня завжди знаходила тепле слово, Ніні Іванівні Сокіл, яка навчила гарно говорити і благословила в життя, та колишньому директору школи Ярмоленко Аллі Михайлівні, яка всіляко підтримувала Людмилу Миколаївну, коли вона у свій час стала директором школи, а пізніше почала працювати у відділі освіти РДА. Насамкінець побажала всім здоров’я, довгих років життя, а школі – довгих років буття.
 
Олександр Пивовар виступив перед присутніми також не в ролі сільського голови, а як випускник Кукшинської школи 1998 року, згадуючи свої роки навчання і, звичайно ж, уроки фізкультури. Він щиро висловив подяку людям, які трохи більше 50-ти років тому будували приміщення, а також педагогічному колективу, який протягом цих років передавав свої знання і вміння учням. Наголосив, що сьогодні основним завданням є підтримка школи, аби вона залишалася на достойному рівні серед навчальних закладів району. Також Олександр Миколайович подякував вчителям, які своєю працею надихнули також піти на педагогічну ниву, адже за професією він є вчителем географії та біології, а саме Галині Василівні (нині покійній), яка говорила, що карту кожен учень має знати навіть з просоння. Олександр Пивовар побажав, аби було побільше таких приємних свят, які збираюсь випускників, громаду села й дарують теплі емоції й дають можливість побачитися з однокласниками та згадати чудові роки навчання у рідних стінах. 
 
Як сільський голова, виконуючий свій святий обов’язок підтримки школи, Олександр Миколайович вручив сертифікат директору Кукшинської ЗОШ Юлії Леонідівні на сім тисяч гривень із благодійного фонду «Розвиток села» на отримання електропили, яка значно покращить процес заготівлі сировини для опалення школи. Насамкінець побажав здоров’я та усіх гараздів присутнім. 
 
Привітали школу  з почесним ювілеєм і сім’я Сиводід – Сергій Миколайович та Світлана Василівна і з нагоди свята Миколая вручили солодкий подарунок для учнів школи – мед, а також інші цінні подарунки.
 
Також усі виступаючі бажали процвітання школі, довгого життя, щоб її класи і коридори ще багато років  повнились і повнились багатоголосою дітворою. Свято тривало більше 2 годин, та час пролетів непомітно. Багато подарунків отримав колектив школи від районної ради, райдержадміністрації, відділу освіти, випускників, сільського голови та спонсорів.

Оскільки в останні часи багато українців, зокрема й жителів Кукшина, воюють на Сході країни, то весь колектив школи разом із учнями не стоїть осторонь цих подій і всіляко підтримує своїх земляків. Традиційними в стінах школи вже стали благодійні заходи, також учні пишуть листи військовим і спілкуються з ними. 
 
Серед чоловіків, які вимушені були взяти в руки зброю і відстоюють незалежність країни, є й випускники Кукшинської школи – Усов Євген Михайлович, Мормоленко Олександр Іванович, Мормоленко Микола Миколайович, Баленко Богдан Олександрович, Раєв Олексій Володимирович, Максименко Олександр Григорович, Чабан Юрій Олександрович, Момот Ігор Володимирович, Желада Олександр Михайлович, Алєксандров Микола Олексійович, Малько Микола Васильович.
 
Тож продовжуючи традиції, і в цей день учнівський і педагогічний колективи спільно організували благодійний Микоївський ярмарок, у ході якого дітки пропонувати гостям свята солодощі, власні творчі вироби, а за кошти, виручені за продаж товарів, уже придбані солодощі й передані військовим, що захищають рідні землі в зоні АТО. 
 
Загалом свято пройшло в теплій привітній атмосфері, а всі присутні були сповнені глибокої радості за свій рідний навчальний заклад, який відсвяткував 50 – річний ювілей.







Вікторія Охріменко, 
начальник організаційного відділу районної ради 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: