Завантаження ...
banner

У Ніжинській військовій частині на службі перебувають собаки-сапери з ЄС

У Ніжинській військовій частині на службі перебувають собаки-сапери з ЄС фото

Кора, Кока та Сілі — три собаки-саперки, які перебувають на службі в одній з військових частин Ніжина. Вони приїхали на Чернігівщину з Польщі, Італії та Фінляндії, пише Час Чернігівський.

Навчання службових собак відбувалось у країнах, з яких вони родом. Після цього чотирилапі в Польщі впродовж двох тижнів знайо­мились з українськими кінологами, які в подальшому стали їхніми інструкторами.

— Це вже третій етап передачі службових собак з п’яти. В Україну цього разу приїхали 12. З них три — до нашої частини. Усього має прибути 50 собак, — пояснює Михайло БАБЕЦЬ, командир кінологічного відділення військової частини «Сил підтримки».  — На четвертий етап не поїдемо. Штат укомплектований.

Окрім «європейських» собак, маємо п’ятьох своїх — Доріс, Річ, Дакота, Барік, Дейк. Наші теж сильні і не менш круті.

— Чим будуть займатися нові чотирилапі?

— Кора, Кока та Сілі, так звати наших нових собачок, шукатимуть на деокупованих землях міни та вибухо-небезпечні пристрої. Породи німецька та бельгійська вівчарки.

Кора — метис, німецько-бельгійська вівчарка з Польщі. Кока — німецька вівчарка з Сицилії, Італія. Сілі — бельгійська вівчарка з Фінляндії. Їм по півтора-два роки.

Кора, до свого нового хазяїна Валерія Минька звикла швидко, ще за кордоном. Моя ж Кока — навпаки. Працювали, шукали вибухівку, гуляли. Однак все одно довго журилася за Роберто, першим власником. Хотіла нагороди за виконані завдання не від мене, а від нього. І лише після приїзду в Україну, коли Роберто не було поряд, Кока мене полюбила. Зараз підходить, кладе на мене лапи, обнімає.  Як справжня жінка.

Добиралися з Польщі на службових пікапах. Живуть на території військової частини. Закордонні колеги і колежанки передали чимало корму, амуніції (жилети, окуляри), повідці, м’ячики. Рулетка, восьмиметрова, гарної якості. Коштує мінімум 100 баксів (понад 4000 гривень).

— Коли ці собаки почнуть працювати?

— Усі три собаки на виїзді. Поїхали на атестацію, — уточнює 6 серпня Михайло. — Європа дала нам підготовлених мінно-розшукових собак, але їм треба пройти сертифікацію в Україні для подальшого проходження служби разом з кінологом.

Як тільки отримаємо, відразу їдемо на службу. Довелося трохи перенавчати на ті види вибухівки, які є на цій війні. І досі знаходимо багато мін 1939, 1942 років.

Наші собаки не ступають на міну. Не викопують і не носять її. Або собака застигає на місці, або сідає і показує де, або лягає поряд. Кора, коли знаходить вибухівку, взагалі танцює поряд.

Джерело: "Вісник Ч", авторка Ольга Самсоненко

Як повідомляв MYNIZHYN,у Ніжині вже досить давно існує проблема, яку вирішити, на перший погляд, просто, але це не так. Безпритульні тварини — наслідок людської байдужості та недбалості у ставленні до чотирилапих, адже їх поява на вулиці зумовлена суто людським фактором. Головний чинник, який змушує замислитися над вирішенням питання безпритульних тварин в місті — собаки.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: