Завантаження ...
banner

Півтори тонни мертвої риби за день: як місцеві мешканці чистили Сейм на Чернігівщині

Півтори тонни мертвої риби за день: як місцеві мешканці чистили Сейм на Чернігівщині фото

Група місцевих добровольців за один день зібрали з Сейму півтори тонни мертвої риби. Працювати в масках та рукавичках, а рибу закопали біля села.

Про це Суспільному розповіла староста Надія Роєва. За її словами, мертва риба і сморід зі сторони ріки до села дійшов 26 серпня: за 12 днів після перших повідомлень про забруднення. 

Біля річки трупний сморід змішався із запахом, схожим на запах аміаку, який йде від води. Його відчутно за сотні метрів від берега. На чорній воді біліють трупи рибин.

"Ми побачили, що це екологічна катастрофа. Але від влади нема ніякої реакції: ми ж теж люди, ми не знаємо, що це таке, ми зібрались громадою, збираємо цю рибу дохлу", — каже місцевий житель Яків Боклаг.


Фото: Місцевий житель Яків Боклаг. Джерело: Суспільне Чернігів

Чоловіки кажуть, забирати мертву рибу на воді із села, де понад 300 жителів, зголосились з півтора десятка добровольців.


Фото: Люди на човнах збирають мертву рибу з річки Сейм. Джерело: Суспільне Чернігів

Люди на човні підвозять мертву рибу та висипають її у ківш трактора.


Фото: Люди закидають мертву рибу у ківш трактора. Джерело: Суспільне Чернігів

Володимир один з добровольців. Чоловік каже, працюють в масках, бо дуже погане самопочуття, якщо довго перебуваєш біля води

"На 40 метрів берега десь кілограмів 100-150 риби. За своє життя я такого не бачив. Ми тут щодня купаємося. Вода була чиста – до двох метрів видимість дна була. Зараз сантиметрів 20 – вода більше не просвічується. Все живе померло. Птиці відлетіли. Було багато чапель, чайки літали, зараз нема ніякої".


Фото: Місцевий житель Володимир. Джерело: Суспільне Чернігів

Рибу піднімають з води підсаками та іноді голіруч.


Фото: Люди на човнах збирають мертву рибу у річці Сейм. Джерело: Суспільне Чернігів

Як розповіла виконувачка обов’язків голови Височанської громади Ганна Чечель, людям повідомили про заборону купання, використання води і вилову риби з річки.

Нижче за течією у Сосницькій громаді, ситуація на Сеймі така ж. Села Пекарівського старостинського округу розташовані між річками Десна та Сейм.

"Зранку пішла темна вода і з’явилась перша мертва риба, але коли я була зранку, то смороду не було чутно, а вже як була ввечері за 50 метрів до річки був сморід", — каже староста Тамара Степаненко.

Як повідомляв MYNIZHYN, днями (26-27 серпня) у мережі з’явилася інформація щодо погіршення стану води в річці Сейм, у результаті чого спостерігався масовий мор риби. Щоб виявити причину, екологи дослідили водойму на вміст шкідливих речовин. Результати виявилися невтішними.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: