Завантаження ...
banner

Тепло і війна: Кодола розповів про підготовку до опалювального сезону в Ніжині

Тепло і війна: Кодола розповів про підготовку до опалювального сезону в Ніжині  фото

В умовах війни переживати зиму складно. Цю сумну істину знає, напевно, кожен українець. Для України і зокрема для Чернігівщини опалювальний сезон 2024-2025 може бути не простим.

На сьогоднішній день Ніжин також готується до опалювального сезону в умовах війни і серед населення часто можна почути переживання та розмови про те, якою буде зима, чи буде тепло в наших домівках і т. п.

MYNIZHYN дізнавався наскільки готове наше місто до викликів зими,  на скільки відсотків у Ніжині виконано рівень підготовки до опалювального періоду 2024-2025? Що вже зроблено, які плюси та які є гострі момоменти у підготовці? Чи допомагають нашому місту підготуватися до зими інвестори, донори?

Про все це ми поговорили з міським головою Ніжина – Олександром Кодолою.

Очільник міста відповів на наші запитання про поточну ситуацію та подальші плани.

Детальніше  - у матеріалі.

- На сьогоднішній день наскільки, на Вашу думку, Ніжин готовий до опалювального періоду 2024-2025? Який відсоток робіт уже виконано?

- Стан готовності в Ніжинській міській територіальній громаді на цей момент становить близько 86 %. У закладах освіти ми завершили підготовку на 90%,  у закладах охорони здоров’я – на 75%. Це включає в себе закупівлю твердого палива, заміну та ремонт теплових мереж, а також обслуговування устаткування на об’єктах теплопостачання та водопровідно-каналізаційного господарства.

- Які найголовніші складові варто враховувати в умовах війни при підготовці до опалювального сезону? Які аспекти Ви вважаєте найважливішими в цьому контексті?

- В умовах війни особливу увагу слід приділяти кільком ключовим аспектам. По-перше, це укладення угод з постачальниками газу і забезпечення стабільної подачі газу в мережу. По-друге, необхідно гарантувати наявність дизельного пального для обслуговування теплопостачальних систем у разі відключень електроенергії (для роботи генераторів). І, звичайно, має бути економічно обґрунтований тариф на теплопостачання для населення і юридичних осіб.

- Чим Ви наразі задоволені у підготовці до опалювального сезону в Ніжині? Які є позитивні аспекти та що варто особливо відзначити?

- Ми маємо кілька позитивних моментів у підготовці.

По-перше, завдяки цілеспрямованій роботі вдалося забезпечити альтернативними джерелами живлення котельні, об’єкти водопостачання та водовідведення.

По-друге, ми ліквідували 25 поривів на теплотрасах, провели утеплення трубопроводів, що підходять до адміністративних будівель, дошкільних закладів і медичних установ. Ремонтуються котельні, а також утеплюються приміщення для запобігання витоку тепла.

З потужними дизельними генераторами допомогли наші партнери.

Громада повністю забезпечена місцевими видами палива, такими як торф, дрова, відходи деревообробки, пелети та дерев’яна щепа. Також ми формуємо аварійні бригади для швидкого реагування на надзвичайні ситуації. Загалом понад 103 генератора електричної енергії вже встановлені на об’єктах критичної інфраструктури.

- А які є недоліки, найгостріші моменти чи проблемні питання, над якими ще працюєте?

- Основна проблема, з якою ми стикаємося, – це збільшення вартості електричної енергії та природного газу, що вимагає перегляду тарифів на теплопостачання. Підприємство, яке надає послуги з теплопостачання населенню і юридичним особам, наразі працює зі збитками, які у 2023 році склали близько 46 мільйонів гривень. Основна причина цього – застарілі тарифи, які не відповідають економічним реаліям. Для 2024 року очікується відшкодування фактичних витрат на рівні 79,5 % від тарифу.

- Чи співпрацює наше місто з інвесторами (донорами), які допомагають підготуватися Ніжину до опалювального сезону 2024-2025?

- Так, ми активно співпрацюємо з різними інвесторами та донорами. Ось кілька прикладів:

  • Проєкт USAID «Демократичне врядування у Східній Європі» надав генератори на суму 4,5 мільйона гривень.

  • Global Communities та Проєкт Clear забезпечили матеріально-технічну допомогу для Центру соціальних служб.

  • USAID DOBRE передасть зарядні станції для центральної міської лікарні.

  • Японське агентство JICA та Уряд Японії надали генератори для підтримки енергетичної стабільності.

  • UNOPS надав потужні генератори на суму 1,2 мільйона гривень.

  • Французька організація Protection Civile передала Ніжину 23 генератора.

Ми також працюємо з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією (НЕФКО), яка надає фінансування для модернізації систем централізованого теплопостачання. Очікуємо реалізації проєкту в 2025 році. Крім того, Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) планує надати газові модульні блочні котельні на 1, 2, 4 МВт. Важливою є також розробка альтернативних та розподілених джерел енергії, зокрема когенераційних установок для комбінованого виробництва електричної та теплової енергії.

Раніше ми писали: Готові більш, ніж на 80%: Чаус розповів про підготовку до опалювального сезону

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: