Завантаження ...
banner

Картопля в Красилівці на Чернігівщині: успішний врожай родини Андрійченків

Картопля в Красилівці на Чернігівщині: успішний врожай родини Андрійченків фото

У родини агрономів Андрійченків із села Красилівка (Кіптівська громада) цьогорічний урожай картоплі виявився напрочуд вдалим. Роботи зі збирання почали ще 30 серпня, розповідає Юлія Семенець, авторка "Вісник Ч".

"Ми вже люди не молоді, нам по 70 років, тому маємо лише 20 соток під картоплю", — розповідає Броніслав Петрович, ведучи до городу, розташованого неподалік від їхнього двору. — "Тут у нас п'ять соток. Дві з половиною вже вибрали. На полі ще не копали, але картопля біля дому вродила дуже добре!".

Броніслав Петрович показує на мішки, розташовані вздовж рядків картоплі, і додає:

"Скільки мішків вже є, ще не рахував. Хоча багато хто скаржиться на неврожай, у нас картопля гарна! На деруни вистачить, а сорти — білороса та конект — смачні як смажені, так і варені".

Чоловік розповідає, що перевозить картоплю на китайському тракторці з візком.

"Раніше у свата був кінь, його продали, а віз залишився. До речі, вміщається більше, ніж у металевий причіп. А ще у нас є плетені корзини з дроту та алюмінію, їм вже понад 20 років — колись дід плів".

Вони працюють зранку, поки сонце не пече, і ввечері. Картоплю викопують трактором, хоча цього року, за словами господаря, це дорого — 100 гривень за сотку, що на 40 гривень більше, ніж минулого року, через нестачу копалок.

На питання, куди стільки картоплі, Броніслав Петрович відповідає: "Трохи віддамо дітям, які живуть у Києві, трохи на базар. Нещодавно був у Києві, там кіло картоплі коштує 25 гривень. Чи буде дорожчати, не знаю. А я, звичайно, люблю пюрешку з котлеткою та чарочкою самогоночки на глоді під вечірню вечерю. Не пробували? Ходімо, пригощу".

Він пояснює свій рецепт: "Червону ягоду кладу на противень і ставлю в піч, щоб підсохла. Сухеньку кладу в банку з самогонкою — на трилітрову банку — стаканчик глоду. Настоюється три тижні, а колір — як у коньячка." Господар підкреслює, що самогонку робить лише для себе і засуджує тих, хто займається продажем алкоголю.

Про секрет доброго врожаю, Броніслав Петрович відповідає:

"Гній вносимо лише восени, щоб він зимував на городі, а не навесні. Сорти картоплі бажано оновлювати кожні чотири-п'ять років." Дружина, Валентина Петрівна, додає: "Не сапуємо. На бур'ян вносимо гербіцид до сходів, коли приблизно 15-20% рослин пробиваються".

Однак, попри гербіциди, вони обробляють картоплю від колорадського жука.

Фото: Юлія Семенець

Як повідомляв MYNIZHYN, на Чернігівщині оптовики скуповують картоплю в селян по 10 гривень за кілограм, а у фермерів — по 14. Фермери копати не поспішають, однак жаліються, що у порівнянні з минулим роком ризикують втратити близько двох тисяч тонн картоплі. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: