Завантаження ...
banner

Ціни на картоплю можуть сягнути рекордів: що кажуть фахівці

Ціни на картоплю можуть сягнути рекордів: що кажуть фахівці фото

На Чернігівщині оптовики скуповують картоплю в селян по 10 гривень за кілограм, а у фермерів — по 14. Фермери копати не поспішають, однак жаліються, що у порівнянні з минулим роком ризикують втратити близько двох тисяч тонн картоплі, пише 0462.ua.

За 40 кілометрів від Чернігова поля ховає пилова завіса. Звичну для Сахнівки тишу обриває гуркіт сільськогосподарської техніки – у селі розпочався сезон копання картоплі. Господарі наповнюють сітки врожаєм, міцно вхопившись обома руками за, плетену з лози, корзину. Тут, наголошуючи другий склад, такі корзини називають «варейками». 

Та похизуватися результатом здатні далеко не в кожному обійсті. Садити картоплю селяни вже не хочуть. Кажуть, це потребує багато здоров'я та капіталовкладень. Через спеку картопля хворіє. А минулорічні ціни на продукт і зовсім відбили бажання займатися цим – не вигідно.

Аби дізнатися чи вартує цьогоріч така праця прибутку – разом із журналістами Чернігівської Медіа Групи місцеві мешканці порахували витрати на виробництво. Великі аграрії спрогнозували скільки коштуватиме картопля до кінця року. А як йде продаж на оптових ринках – розповіли купці.

Скільки грошей можна вторгувати з одного гектара картоплі?

З Тетяною спілкуємося просто серед городу. Господиня з родиною вкриває велику купу викопаної бараболі соломою, аби та не зеленіла під палючим сонцем. Інакше її ніхто не купить. А пропонують цьогоріч 10 гривень за кілограм. Тоді як минулого року не давали і п’яти. 

«У середньому, з одного гектара викопується 6 причепів картоплі. Це близько 30 тонн. Якщо відкинути насіннєву, дрібну та гнилу – для продажу згодиться тонн 15. За цією ціною – це 150 000 грн прибутку», – розповідає жінка.

Оптові закупівельники приїздять сюди з сусіднього Березного та Чернігова, аби потім везти її на ринки збуту до більших міст України. Ціна вигідна, та картоплі немає.

«До повномасштабного російського вторгнення садили не менше, ніж по одному гектару картоплі в кожному обійсті. Було й по 15 і по 30 гектарів. Цьогоріч же ті, хто садив 30 – посадили 5. За рахунок того, що мало посадили, а вона ще й не вродила  – то і ціна на неї хороша. А минулого року продавали по 3-4 грн за кг – то люди віддали в оренду під соняхи свої поля», – долучається до розмови чоловік Олександр.

Вигідно цьогоріч було займатися картоплею чи ні–сідаємо рахувати разом. Тетяна береться за калькулятор.

«Щоби зорати поле на один гектар – треба заплатити трактористу 5 000 грн. Щоб посадити – ще 3500. Добрива треба мінімум п'ять мішків – це близько 7500 грн. Плюс купити отруту від паразитів і бур'яну. Щоби обробити город, треба винайняти оприскувач і заплатити 2500 грн лише за роботу. Ще 2000 грн рахуємо за огребання та 1500 за сапання. Викопати ж це все коштує 8000 грн. Привезти з поля додому – ще 4000 грн», – підраховує всі витрати родина.

Перебирати картоплю для продажу тут наймають працівників. Жінкам платять 50 грн за годину. Чоловіки носять корзини, висипають набране в мішки та льохи. За це мають 60 гривень в годину. 

Тож, щоби посадити один гектар картоплі, не маючи власної техніки – за нинішнім курсом, треба володіти, щонайменше, однією тисячею доларів США. А от зростити, кажуть селяни, реально на всі чотири.


Фото: Урожай картоплі. Джерело: 0462.ua

Як зміняться цінники на картоплі до кінця року?

Великі підприємства масово копати бульбу ще не починали. Рекордна спека робить її гарячою, а це означає, що у сховищі така згниє. Аби цього не сталося –  приміщення треба обладнати якісною вентиляцією, а це потребує чималих коштів. 

«Ідеально копати, коли температура картоплі від 10 до 20 градусів. Нині такого немає. Велика пилюка, грудка. Копати важко, тож всі чекають дощів», – розповідає директор ПРАТ НВО «Чернігівеліткартопля» Ігор Шкурко.

І поки її мало – попит у закупівельників великий. Перший врожай підприємець вже продав.

«Вже один сорт викопали. Вийшло 35 тонн з гектару. Продав по 14 гривень за кілограм. Але це контракти, тож, враховуючи ПДВ, по 12 вийшло приблизно. А минулого року у цей час продавав по 4-5 гривень за кілограм»

Ігор Шкурко дуже уважно стежить за ситуацією на ринку та цінами. Прогнозує, що масове копання картоплі може зменшити вартість її закупки у населення до 6 гривень за кілограм. Однак, вже за кілька місяців цінники, ймовірно, сягнуть аж 20-ти. 

«Картоплі в Україні немає. Я відвідав кілька господарств на заході України, поспілкувався з колегами, і там врожаю немає зовсім. Це горох, а не картопля. Ми свою тричі обробляли від хвороб дронами, а у простого населення такої змоги немає», – скаржиться директор ПРАТ НВО «Чернігівеліткартопля» Ігор Шкурко.

Авторка Марина Дубина, Чернігівська Медіа Група

Як повідомляв MYNIZHYN, на Чернігівщині тривають жнива, зокрема аграрії збирають пізні зернові культури. Станом на 30 серпня аграрії вже встигли намолотити 11,2 тисячі тонн соняшнику та 8,2 тисячі тонн сої. Також продовжується збір пізніх зернових культур. Вже зібрано 1,9 тисяч тонн проса, і 0,78 тисяч тонн гречки. Загалом зібрано ранні зернові та зернобобові культури з площі 261,25 тис. га.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: