Завантаження ...
banner

Уплив цукрової патоки з Курської області на забруднення Десни й Сейму: пояснення від професора університету Фукусіми

Уплив цукрової патоки з Курської області на забруднення Десни й Сейму: пояснення від професора університету Фукусіми фото

Масовий замор риби, який спостерігався наприкінці серпня та на початку вересня у річках Сейм та Десна на Чернігівщині, був спричинений викидом цукрової патоки з Тьоткінського цукрового заводу в Курській області РФ. Про це повідомив професор інституту радіоекології університету Фукусіма Марк Желєзняк під час ефіру на каналі "Суспільне.Студія" 23 вересня.

Цукрова патока — не токсична, але смертельна для риби

Згідно з супутниковими даними, завод палав протягом чотирьох днів, починаючи з 13 серпня 2024 року. Підприємство розташоване біля річки Сейм, лише за кілька кілометрів від державного кордону з Україною. Після пожежі в річку потрапила велика кількість цукрової патоки, яка й призвела до забруднення води. За словами професора, патока не є хімічно шкідливою, її використовують навіть як корм для тварин. Однак у великих кількостях вона вбирає весь кисень з води, що призводить до загибелі риби.

"Хімічне споживання кисню" і наслідки для риб

Професор Желєзняк пояснив, що нормальний показник хімічного споживання кисню (ХСК) у воді повинен становити близько 30 мг/м³. До забруднення цей показник коливався в межах 20-40 мг/м³. Після викиду патоки, рівень ХСК піднявся до 100 мг/м³, а в селі Чумакове на Сумщині він досяг 140 мг/м³. Внаслідок цього риба загинула через повну відсутність кисню у воді.

Поширення забруднення вздовж течії

Згідно з закономірностями гідравліки, забруднення поступово поширювалося вниз по течії річок Сейм та Десна. У районах Чернігівщини, таких як села Велике Устя, Мале Устя, Макошине та Боромики, показники ХСК досягли 100 мг/м³. Під Черніговом після впливу річки Снов ХСК трохи знизилося до 90 мг/м³. Води Сейму та Десни, рухаючись в бік Києва, поступово розбавлялися водами інших річок, і рівень ХСК біля столиці знизився до 30-40 мг/м³.

Повторне забруднення та можливі наслідки

Професор також повідомив, що після 16-17 вересня було зафіксовано нове підвищення рівня ХСК. Це означає, що забруднені води Сейму знову надходять до Десни й можуть досягти Чернігова протягом тижня. Водночас немає точних даних про джерело цього повторного забруднення, але за характеристиками воно нагадує продукти переробки цукрової промисловості. Забруднення не є токсичним для людей, проте воно значно впливає на екосистему, зокрема на життя риби.

Нагадаємо, що забруднення Сейму і Десни сталося через знищення росіянами очисних споруд на території Курської області. Станом на 22 вересня якість води у річці Десна на Чернігівщині покращується, наразі не фіксують запаху чи масового замору риби. Водночас, забруднення у річці Сейм продовжує рухатися по руслу, створюючи загрозу для водних ресурсів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: